Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
02.04.2020
08:28
Koronavirus, 1. april 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, sreda, 1. april. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

SREDA, 1. APRIL 2020

(21:05) Sveta maša iz Župnije Krško - Videm ob Savi, 1. april 2020

(20:43) V Brežicah do 30. marca testirali 142 oseb iz Posavja

Po zadnjih podatkih Zdravstvenega doma Krško so njihovi zdravniki od 16. marca do vključno 30. marca v Zdravstvenem domu Krško na sum okužbe z novim koronavirusom svetovali 617 osebam. V Covid ambulanti Brežice je bilo testiranih skupno 142 oseb iz Posavja, vsi z območja občine Krško so bili negativni. > VEČ

(18:37) Kako je na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije?

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 18 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5 oseb in jih je na območju regije skupno 166. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev (skupaj v občini torej 100). Vseh 33 občin izvaja dežurstvo oz. delovanje občinskih štabov CZ v dnevnem času, izvajajo se vsi potrebni ukrepi in naloge.

V sredo angažiranih 400 pripadnikov sil iz sistema zaščite in reševanja

Danes je bilo skupaj angažiranih 400 pripadnikov sil iz sistema zaščite in reševanja na območju Zahodno Štajerske. V domu ostarelih Šmarje pri Jelšah je stanje zaskrbljujoče zaradi novih okužb in pomanjkanja kadra. S korona virusom je trenutno okuženih 60 varovancev in 15 zaposlenih. Od tega je 5 hospitaliziranih stanovalcev v Splošni bolnišnici Celje. Zaposleni so v domači izolaciji, varovanci pa v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se pojavlja tudi pomanjkanje oskrbovalnega kadra, zato so danes prišli na pomoč v dom ostarelih štirje zaposleni iz Medical centra Rogaška, po dva iz Zdravstvenega doma Šmarje in ZD Slovenske Konjice ter  ena oseba iz ZD Celje. Kot pravijo na Civilni zaščiti Zahodno Štajerske regije, "so potrebe po zaščitni opremi glede na stanje v domu enormne."

Kako je v Splošni bolnišnici Celje?

V Splošni bolnišnici Celje je na oddelku COVID hospitaliziranih 14 oseb, od tega so tri osebe na intenzivni negi, trije pa so bili odpuščeni v domačo oskrbo. Dodatno so v bolnišnici zagotovili 30 postelj na oddelku za intenzivno nego

(16:01) Na Hrvaškem največji dnevni skok okužb doslej

Na Hrvaškem je 963 okuženih z novim koronavirusom, samo v zadnjih 24 urah pa so zabeležili 96 novih okužb. Gre za najvišje dnevno povečanje števila okuženih na Hrvaškem po 25. februarju, ko so zabeležili prvi primer okužbe, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

COVID-19: Stanje 1. april

(14:30) 855 pozitivnih testov, 841 oseb, 23.762 testiranj

Do 31. marca 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 23.762 testiranj, od tega je bilo 855 pozitivnih testov.  Po epidemioloških podatkih, ki so jih do sedaj prejeli na NIJZ, gre za 841 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

V Posavju ostajamo pri devetih primerih

Največ primerov (278) je iz osrednjeslovenske statistične regije, 163 iz savinjske in 99 iz jugovzhodne Slovenije, v Posavju ostajamo na devetih potrjenih primerih. A naj vas številka ne zavede, to so uradno potrjene številke. Zato OSTANI DOMA in upoštevaj navodila pristojnih institucij.

(13:00) Nova prometna ureditev pri brežiški bolnišnici (Foto: RenZor):

Nova prometna ureditev pri Splošni bolnišnici Brežice. Dostop do vhoda v Urgentni center je urejen samo za vozila nujne medicinske pomoči in Urgentni center. Prosimo, upoštevajte smerokaze.

Novi napisi v Brežicah

(13:00) "V slogi je moč, in to v Pišecah zelo dobro znamo"

V teh dneh, ko se učitelji soočamo z novimi učnimi izzivi in učenci z novim načinom učenja na daljavo, ima veliko dela tudi ravnateljica OŠ Maksa Pleteršnika Pišece Nuška Ogorevc. > VEČ

(12:09) V NEK brez varnostnih in obratovalnih težav

Nuklearna elektrarna Krško tudi v teh dneh obratuje s polno zmogljivostjo brez varnostnih in obratovalnih težav, sredi marca so sicer bistveno spremenili izvajanje večine delovnih procesov. > VEČ

(08:49) Iz Zdravstvenega doma Krško zahvala donatorjem

"Zaščitno opremo bomo uporabili za zaščito zdravstvenih delavcev"

Iz Zdravstvenega doma Krško se "vsem donatorjem iskreno zahvaljujemo za prejete donacije tako v obliki zaščitne opreme kot v obliki pomoči. Zaščitno opremo bomo uporabili za zaščito zdravstvenih delavcev, ki jo v tem trenutku najbolj nujno potrebujejo. Humanost in solidarnost sta vrlini, ki se še posebej pokažeta v težkih trenutkih, kot je trenutno spopadanje z epidemijo. Hvala vam!"

(08:45) Dobrodošli v nov dan, sreda, 1. april 2020

Nov dan, sreda, 1. april. Smo v tretjem tednu tednu ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja