Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
25.03.2020
20:39
25. marec, koronainfo
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, sreda, 25. marec. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami
Ostani doma

SREDA, 25. MAREC 2020

(19:54) Prestavljen začetek serije Speedway GrandPrix

Speedwayisti v seriji GrandPrix bi morali z novo sezono začeti 16. maja na Poljskem. Iz vodstva tekmovanja so sporočili, da s sezono sredi maja ne bodo začeli, dirko bodo izpeljali 8. avgusta. Če ne bo novih odpovedi, bi se nova sezona začela 30. maja v nemškem Teterowu, ostale dirke zaenkrat ostajajo v predvidenih terminih.

(19:32) Marca in aprila brez porok

V skladu z navodili države za zajezitev širjenja novega koronavirus upravne enote po Sloveniji trenutno ne sklepajo zakonskih zvez. Virus COVID-19 je tako prekrižal načrte parom, ki so se želeli poročiti v marcu in aprilu, poroke so namreč morali odpovedati. Sicer je v teh dveh mesecih porok manj kot maja, ko se sezona poroka začenja. Če bodo ukrep podaljšali še od maja naprej, bo znano v prihodnjem mesecu.

(15:38) V Posavju potrjenih 7 primerov, od tega 3 v občini Bistrica ob Sotli

528 pozitivnih primerov, več žensk

Do torka do polnoči so v Sloveniji potrdili 528 pozitivnih primerov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih na Nacionalnem inšititutu za javno zdravje prejeli do sedaj, gre za 526 oseb, med obolelimi je 254 moških in 272 žensk. Pri štirih osebah je bil test ponovljen, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini.

Kaj uradne številke pravijo za Posavje?

Po teh uradnih številkah so v Posavju potrdili 7 primerov, od tega po dva v sevniški in brežiški občini, največ (3) primere pa v občini Bistrica ob Sotli.

Potrjeni primeri COVID-19

(14:05) Iz Doma starejših občanov Krško

Koronavirus kroji tudi življenje v Domu starejših občanov Krško (DSO). Kot sporoča direktorica DSO Krško Nuša Masnik, je minilo že skoraj tri tedne, kar so omejili obiske in izhode stanovalcev. "Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklici," pojasnuje direktorica. Tako stanovalci kot zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja, že tretji dan pa v domači pralnici šivajo bombažne zaščitne maske za obraz.

(13:36) Na Hrvaškem 418 potrjenih primerov

Več kot 20.000 oseb v samoizolaciji

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v Zagrebu potrdil, da so na Hrvaškem od torka popoldne zabeležili 36 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno doslej 418 primerov. Danes je na ventilatorjih deset oseb, štiri več kot včeraj. Dodal je, da imajo vsi druge kronične bolezni.  Na Hrvaškem je več kot 20.000 oseb v samoizolaciji, med njimi je več kot 3000 oseb, ki so bile v neposrednem stiku z okuženimi.

(13:32) V Krškem na zaščitno opremo iz blagovnih rezerv še čakajo

Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, Kmetijsko svetovalna služba Krško je Občini Krško v torek podarila zaščitno opremo.

(12:37) Do 10. ure 50 novih potrjenih primerov okužb

Skupaj potrjenih 528 okužb, peta oseba umrla

V domu za starejše v Šmarju pri Jelšah je danes umrl oskrbovanec, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji, kjer so od torka našteli 50 novih primerov okužb. Skupaj je tako potrjenih 528 okužb, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Do danes zjutraj hospitaliziranih 72 bolnikov

Med okuženimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev, danes zjutraj je bilo hospitaliziranih 72 bolnikov, od teh jih 14 zdravijo na intenzivni negi.

Vrha epidemije še ni mogoče napovedati

V bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do tisoč. Na razpolago je trenutno 56 postelj na intenzivni negi. Vrha epidemije v Sloveniji po Gantarjevih besedah danes še ni mogoče napovedati, v prihodnjih dneh pa je pričakovati porast števila bolnikov.

(10:42) V torek do 10. ure potrjenih 480 primerov okužbe

V Posavju 6 potrjenih primerov

Laboratoriji so do 10. ure na Nacionalni inštitut za javno zdravje sporočili 480 potrjenih primerov z novim koronavirusom (SARS-CoV-2), od ponedeljka do torka so opravili dodatnih 1257 testov, skupaj 14.557.

(10:40) Dobrodošli v nov dan, sreda je, 25. marec 2020

Nov dan, sreda, 25. marec. In novo spremljanje razvoja dogodkov, povezanih z epidemijo virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
brežice
sevnica
krško
radeče
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi