Skip to main content
V Posavju 17.2° C Sobota, 25. junij 2022
21.04.2020
21:13
Koronavirus, 21. april 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus COVID19 v Posavju, torek, 21. april. V nadaljevanju novice spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli kaj sporočiti? Beri naprej.

Kaj morate vedeti o koronavirusu COVID19?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu COVID19:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

TOREK, 21. APRIL 2020

(20:57) O koronavirusu tudi v tokratnem Posavskem tedniku

V tokratnem Posavskem tedniku o vladnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Kako je z brezposelnostjo v teh časih na območju Posavja? Turizem je tista gospodarska panoga, ki jo je epidemija novega koronavirusa zelo prizadela. V tako globalnem kot slovenskem turizmu smo priča situaciji, ki je doslej nismo poznali. Pogovarjali smo se tudi z brežiškim županom in direktorico Zdravstvenega doma Sevnica. > VEČ

(20:52) Kaj je novega na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske?

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 24 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 3 osebe in jih je na območju regije skupno 299. Največ okuženih oseb je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših občanov.

Šmarje pri Jelšah

V Domu starejših občanov je stanje stabilno. Po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 2 osebi, skupno 174. Pomoč pri oskrbi je izvajalo 17 oseb. Gasilci skrbijo za red v zbirnem centru za odpadke, v skladu z odlokom je izdana prepoved uporabe balinišča.

Splošna bolnišnica Celje

V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 15 oseb, od tega na oddelku COVID 9 bolnikov in na intenzivni negi šest bolnikov, odpuščene so bile 3 osebe. Pred bolnišnico je postavljen šotor za izvajanje dekontaminacije reševalcev in njihove opreme.

Velenje

V skladu z odredbo poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije je bila 19. aprila preklicana Odredba za zagotovitev začasne namestitve in osnovne oskrbe oseb v hotelu Paka. Danes se zaključuje uporaba Hotela Paka, čistilni servis izvaja končno čiščenje prostorov, predaja lastniku se pričakuje v prihodnjih dneh.

V Rdečem križu Slovenije, šestih območnih združenij Celjske regije so delili ogroženim prebivalcem dnevne tople obroke, nudili pomoč pri dostavi nujnih življenjskih potrebščin, zaščitnih mask, plačevanju položnic ter izvajali telefonsko psihosocialno podporo.

(20:49) V Teniškem klubu Krško v sredo, 22. aprila, odprejo igrišča

Kot so sporočili iz Teniškega kluba Krško, v sredo, 22. aprila, odpirajo svoja vrata. "Miren čas smo izkoristili za ureditev infrastrukture in verjamemo, da boste vsi obiskovalci ob povratku na tenis zagotovo navdušeni," so sporočili iz kluba.

 

(14:18) 42.976 testiranj, pozitivnih 1344 oseb

Do 20. aprila 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 42.976 testiranj1, od tega je bilo 1355 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 1344 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini. V Posavju ostajamo pri številki uradno 13 potrjenih primerov.

V domovih za starejše okužba potrjena pri 412 osebah

Med zdravstvenimi delavci in zdravstvenimi sodelavci je okužba COVID-19 potrjena pri 281 osebah. V domovih starejših občanov (DSO) je okužba COVID-19 potrjena pri 412 osebah, od tega je 289 oskrbovancev.

(11:52) Trije vrhunski športniki z OŠ Jurija Dalmatina Krško

V času epidemije koronavirusa so se na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško povezali z nekdanjimi učenci šole, ki se trenutno profesionalno ukvarjajo z vrhunskim športom. > VEČ

(11:45) SLS: "Predlagamo odpoved splošne in poklicne mature"

"Poleg manjka računalniške opreme v družinah z več otroki in manj premožnih družinah posebno težavo predstavlja tudi dostopnost širokopasovnega signala pri uporabi podatkovnih naprav. Še vedno je veliko območij, predvsem na podeželju, kjer je pokritost s signalom izredno slaba. Otroci s teh območij, med katerimi so tudi maturanti, ki bi morali pospešeno utrjevati snov, so zato postavljeni v neenakopraven položaj. Mednarodna matura je odpovedana in SLS predlaga, da se odpove tudi splošna matura oziroma se izvede izjemoma v obliki zaključnih izpitov," pravijo v SLS.

(11:24) Dr. Jereb: "COVID19 je zelo kužna bolezen"

Dve tretjini bolnikov na intenzivnih oddelkih so moški

Kot je povedal prof. dr. Matjaž Jereb z Infekcijske klinike, je COVID19 zelo kužna bolezen. Okužena oseba v poprečju okuži 3 do 4 zdrave osebe, število je odvisno od števila okuženih v populaciji ter od preventivnih ukrepov v posameznem področju in od stopnje upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja.

Inkubacija od 2 do 14 dni

Inkubacija traja od 2 do 14 dni, v povprečju 4 do 6 dni. Bolezen je podobna številnim drugim virusnim okužbam dihal, kot je gripa ali običajni prehlad, ki ga povzročajo rinovirusi. Med bolniki, ki imajo znake bolezni vodita vročina in kašelj, ki je suh. Pri bolnikih v nekoliko odmaknjenem obdobju bolezni lahko opažajo motnje voha in okusa. "Do ponedeljka smo v Sloveniji dokazano imeli 1335 bolnikov. Težji potek bolezni je pogostejši pri moških, saj je kar 2/3 bolnikov na intenzivnih oddelkih moškega spola in tudi med umrlimi prevladujejo moški," dodaja.

(11:23) Nacionalni preizkusi znanja letos odpadejo

(11:20) Imate hišo na drugi strani meje in bi morali preveriti stanje?

Imate hišo na drugi strani hrvaške  meje in bi morali preveriti stanje v hiši, oz. na objektu? Kot so nam odgovorili na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, "načeloma za dvolastnike ni težav pri prehajanju meje. Uporabljajo se stare prepustnice in drugi dokumenti, ki izkazujejo lastništvo."

(11:14) Odprta elektronska vloga za izplačilo solidarnostnega študentskega dodatka

Na portalu eUprava je objavljena elektronska vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za študente, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

(11:10) 1174 testiranj, 9 pozitivnih, 87 hospitaliziranih oseb

Do ponedeljka, 21. aprila, do polnoči so opravili 1174 testiranj in odkrili 9 pozitivnih vzorcev. Po bolnišnicah je hospitaliziranih 87 oseb, od tega 25 oseb na intenzivni negi, štiri so odpustili iz bolnišnice. In razveseljivo, tokrat brez novih smrtnih žrtev.

(09:08) Dobrodošli v nov dan, torek, 21. april 2020

Torek, 21. april, smo v šestem tednu koronaštetja, povezanem s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja