Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
25.03.2020
10:45
Koronavirus info, 16. marec 2020
Grafika: ePosavje
Koronavirus v Posavju, torek, 24. marec. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami
Ostani doma

TOREK, 24. MAREC 2020

(20:31) Croatia Airlines ukinja notranje lete

Od 28. marca tudi ne leti več iz Münchna

Croatia Airlines od srede, 25. marca, naprej ne bo več opravljala notranjih letov znotraj Hrvaške, ukinja tudi relacijo Sarajevo - Zagreb. Prav tako od 28. marca do 19. aprila ukinja povezavo München - Zagreb, bodo pa še leteli iz Frankfurta, Amsterdama, Bruslja, Pariza in Züricha.

(18:13) Preventivni ukrepi na področju pogrebno - pokopališke dejavnosti

Družba Kostak je zaradi razglasitve epidemije v skladu s smernicami NIJZ in stroke sprejela naslednje preventivne ukrepe na področju pogrebno-pokopališke dejavnosti.

(18:10) Policisti v času koronavirusa opozarjajo na spletne goljufije

Policija v zadnjem času zaznava različne oblik goljufij na spletu, ki so povezane s koronavirusom in s katerimi si storilci poskušajo pridobiti premoženjsko korist.

(15:24) Do 10. ure potrjenih 480 primerov okužbe

V Posavju 6 potrjenih primerov

Laboratoriji so do 10. ure na Nacionalni inštitut za javno zdravje sporočili 480 potrjenih primerov z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Od ponedeljka do torka so opravili dodatnih 1257 testov, skupaj 14.557. Podatke so prispevali mikrobiološki laboratoriji Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo MF, Klinika Golnik, NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto, NLZOH Koper in NLZOH Kranj. V Posavju imamo 6 potrjenih primerov, dva v brežiški in sevniški občini.

(15:00) Vlada predstavila ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu

Vlada je danes predstavila več ukrepov za blaženje posledic epidemije tako za prebivalce kot za podjetja. Določila je ukrepe za ohranjanje delovnih mest. "Vse prispevke zaposlenih, ki so na čakanju, bo prevzela država oziroma proračun, ohranile se bodo vse pravice zavarovancev. Bolniške odsotnosti v času epidemije krije zavarovalnica, in ne več delodajalec," je na novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša. Ta ukrep naj bi veljal do 31. maja z možnostjo podaljšanja – če se situacija do tega datuma ne spremeni.

Zakon bo vzpostavil tudi sistem nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije preko plačil dodatkov za nevarno delo in preko plačil za dodatne obremenitve po odločitvi predstojnikov, in sicer v razponu od 10 do 200 odstotkov od osnovne plače.

Vlada je določila tudi ukrepe za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Status tistih delavcev, ki ne delajo zaradi višje sile, denimo varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo oz. ostalih razlogov, povzročenih z epidemijo, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavci, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bodo od prvega dne dalje upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Sprejeli pa so tudi vrsto ukrepov za pomoč samozaposlenim. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki bodo s posebno izjavo preko elektronske aplikacije razglasili prizadetost zaradi krize. Samozaposleni, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. Prizadetim samozaposlenim bodo v tem obdobju odpisali prispevke, v pokojninsko kot zdravstveno blagajno jih bo nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile.

Upokojencem z najnižjimi pokojninami se bo izplačal solidarnostni dodatek zaradi posledic koronavirusa.  Do solidarnostnega dodatka bodo upravičeni tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 700 evrov. Dodatek bo izplačan 15. aprila, višina pa bo odvisna od višine posameznikovega dohodka.

Gospodinjstva in posamezniki javnih storitev, ki se ne izvajajo, v tem času ne bodo plačevali.

(11:15) Do 23. marca pregledanih 13.499 vzorcev, 442 pozitivnih primerov

Do ponedeljka, 23. marca, so pregledali 13.499 vzorcev, COVID-19 je bil laboratorijsko potrjen pri 442 osebah.

(11:13) Vsaj do konca maja pokriti prispevki za zaposlene, čakajoče na delo

Eden od predstavljenih ukrepov za ublažitev posledic krize je tudi da, da bo Vlada vsaj do 31. maja pokrila vse prispevke za zaposlene, čakajoče na delo.

(11:10) Dobrodošli v nov dan, torek je, 24. marec 2020

Nov dan, torek, 24. marec. In novo spremljanje razvoja dogodkov, povezanih z epidemijo virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja