Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
12.03.2020
23:19
Koronavirus, Posavje, 12. marec 2020
Grafika: ePosavje.com
Od petka, 6. marca, velja zaradi pojava koronavirusa v vseh slovenskih bolnišnicah in socialno-varstvenih domovih prepoved obiskov. V nadaljevanju tudi obvestila iz posavskih zdravstvenih ustanov.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

 • vročina,
 • kašelj,
 • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

 • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
 • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
 • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

Vsebine, ki smo jih od 25. februarja do 12. marca 2020, objavljali na naši strani, so dostopne na povezavi .

OBVESTILO - ePosavje.com

Zaradi preglednosti spremljanja razvoja dogodkov bomo na ePosavje.com od petka, 13. marca, vsebine objavljali v novi objavi. Objava, ki jo ravnokar berete, bo tako imela zbrane informacije od 25. februarja do 12. marca 2020.

12. MAREC 2020

(23:18) Standardni higienski ukrepi

 • natančno umivanje rok,
 • kašljanje v rokav ali robec, ki se ga lahko odvrže, in takoj zatem pranje rok,
 • izogibanje tesnim stikom,
 • kdor zboli, naj pokliče zdravnika.

"Morda so na videz enostavni ukrepi, vendar so izjemno učinkoviti," je poudarila Nina Pirnat, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

(23:12) 96 potrjenih primerov

V četrtek, do 18. ure, ko je Slovenija razglasila epidemijo, potrjenih 96 primerov okužbe z novim koronavirusom, je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Ljubljana 48, Novo mesto 25

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je največ (48) primerov v Osrednjeslovenski statistični regiji (Ljubljana), 25 primerov je na območju Jugovzhodne statistične regije, po 7 pa na območju Podravske in Savinjske regije. Na območju Posavske statistične regije po podatkih NIJZ (še) ni potrjenega primera.

Od 16. marca po bolnišnicah odpoved vseh specialističnih pregledov in posegov, če nimajo oznake nujno ali zelo hitro

Od ponedeljka, 16. marca, bodo za 14 dni v vseh slovenskih bolnišnicah odpovedali vse specialistične preglede in operativne posege, če nimajo oznake nujno ali zelo hitro. Ne odpove pa se onkoloških storitev in obravnave nosečnic,

(21:56) Zapora meje z Italijo od 22. ure tudi za tovorni promet

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo zaradi epidemije covida-19 zaprta tudi za tovorni promet. Odredba določa, da se zaradi preprečevanja širjenja bolezni tovorni promet iz Italije ne izvaja, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Uredba stopi v veljavo ob 22. uri

Ta odredba ne velja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija. Tovornim vozilom, ki so v času uveljavitve te odredbe na območju Slovenije, se dovoli, da po najkrajši poti zapustijo območje Slovenije. Odredba stopa v veljavo ob 22. uri.

Vir: STA

(21:43) Glasbena šola Krško je že zaprla vrata, v petek ni pouka

Iz Glasbene šole Krško so sporočili, da že v petek, 13. marca, ne bodo izvajali pouka. "Z učitelji bomo iskali primeren način komuniciranja na daljavo, s katerim bi se vzdrževale osnovne naloge, ki jih otroci morajo opraviti," pravijo v obvestilu.

(21:36) OŠ Cerklje ob Krki: "Seznanite razrednike, če bodo otroci doma že v petek"

Z Osnovne šole Cerklje ob Krki starše otrok prosijo, da "razrednike seznanite, če boste v petek svoje otroke preventivno imeli doma. Od ponedeljka pa pouk v šoli ne bo potekal, enako velja za predšolsko dejavnost."

V petek več informacij o organizaciji pouka na daljavo

V petek bodo učne vsebine prilagojene, v skladu z navodili ministra bo skušali čim manj časa preživeti skupaj, v učilnicah. "Jutri bomo na šoli za prihodnje tedne pripravili organizacijo pouka, ki bo potekal na daljavo. Učitelji bodo poskrbeli, da bodo učenci lahko učne vsebine predelali doma, samostojno ali ob vaši pomoči. Tako bomo zagotovili realizacijo predvidenih učnih vsebin. Vsa točna navodila boste prejeli jutri," v obvestilu pravi ravnateljica šole.

(21:22) Na Gimnaziji Brežice v petek pouk v prilagojeni obliki

Na Gimnaziji Brežice bo v petek pouk potekal v prilagojeni obliki za dijake, ki bodo prišli v šolo. Od 16. do vključno 29. marca 2020 se bo tako skladno z odločbo začasno prenehala izvajati vzgojno-izobraževalna dejavnost. Z drugimi besedami, vzgojno-izobraževalna dejavnost ne bo izvajala fizično v šoli.

V petek se bodo dogovorili tudi o izobraževanju na daljavo

"Izobraževalnega procesa predvidoma ne bomo prekinili, temveč ga bomo izvajali na daljavo. Jutrišnji dan bo namenjen tudi dogovoru o načinu dela na daljavo. Vsa navodila in obvestila v povezavi s poukom na daljavo boste prejeli s strani predmetnih učiteljev in po elektronski pošti. Prav tako bomo vsa pomembna obvestila objavili na spletni strani šole," dodajajo na Gimnaziji Brežice.

(21:18) ETrŠ Brežice

Na Ekonomski in trgovski šoli Brežice pravijo, da če se bo šola odločila za izvedbo »izobraževanja na daljavo« s pomočjo spletnih učilnic, e-učbenikov, e-gradiv, portalov z video vsebinami ali pa tudi s pomočjo običajnih učbenikov in drugih učnih gradiv, bodo o tem dijake še obvestili.

(19:49) V ZD Sevnica od 13. marca brez preventivnih zdravstvenih storitev

V Zdravstvenem domu Sevnica od petka, 13. marca naprej, ne bodo izvajali preventivnih zdravstvenih storitev, "kot so preventivni pregledi pri referenčnih medicinskih sestrah, delavnice ter individualna svetovanja v Centru za krepitev zdravja, patronažna posvetovalnica v lokalni skupnosti, delavnice ter individualna svetovanja priprave na porod in starševstvo – šola za bodoče starše. Prav tako ne bo preventivnih pregledov v dispanzerju za mentalno zdravje (pri psihologu in logopedu), ne bo preventivnih zobozdravstvenih pregledov otrok in mladine ter pri medicini dela prometa in športa (izvajalec Medicinski center Željko Halapija d.o.o.)."

(19:46) Šole, vrtci, univerze zaprte do 29. marca

Minister za zdravje Aleš Šabeder je podpisal uredbo o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, v katerih so do vključno 29. marca 2020 prepovedali javno zbiranje v vrtcih, osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom, glasbenih šolah,zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, razen tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, srednjih šolah, višjih strokovnih šolah, domovih za učence in dijaških domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

(19:34) Tudi vse enote sevniške knjižnice zaprte

Tudi v Knjižnici Sevnica so do nadaljnjega zaprli vse enote. "V tem času gradiva ne vračajte v knjižnični nabiralnik," dodajajo v obvestilu.

(19:08) Apel infektologov s Klinike za infekcijske bolzeni in vročinska stanja UKC Ljubljana

"Potrebno je v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji"

Kolegij infektologov s Klinike za infekcijske bolzeni in vročinska stanja UKC Ljubljana je na odgovorne naslovil apel, v katerem pravijo, da je potrebno že v četrtek, 12. marca, v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji. "Poleg takojšnjega zaprtja vseh izobraževalnih ustanov (z izjemo vrtcev), muzejev, diskotek, nočnih klubov, kinodvoran, gledališč, koncertnih dvoran in drugih javnih ustanov odsvetujemo daljše zadrževanje v velikih nakupovalnih centrih. Predlagamo oster javni apel, naj se ljudje, v kolikor je le možno, čim bolj zadržujejo doma. To še posebej velja za mladino, ki bo imela nenadoma veliko prostega časa za druženje - velja za lokale, diskoteke in ostale športne dejavnosti v skupinah," opozarjajo.

Le z odločnimi, jasnimi in vsesplošnimi ukrepi lahko preprečimo scenarij iz Italije

Kakor dodajajo, "lahko le s takimi odločnimi, jasnimi in vsesplošnimi ukrepi preprečimo scenarij iz Italije, kjer so bili ti ukrepi dokazano bistveno prepozni. Zato menimo in ponovno poudarjamo, da je potrebno naveden ukrepe pri nas nemudoma uvesti."

(19:04) V Kulturnem domu Krško odpoved vseh prireditev, enote zaprte za obiskovalce

V Kulturnem domu Krško do nadaljnjega odpovedujejo vse prireditve in dogodke v Kulturnem domu Krško, Mestnem muzeju Krško, Galeriji Krško in na gradu Rajhenburg. Prav tako bodo do preklica bodo enote Mestni muzej Krško, Galerija Krško in Grad Rajhenburg zaprte tudi za individualne obiskovalce.

Blagajna v Kulturnem domu bo odprta le še do torka, 17. marca

"Za določene odpadle prireditve (gledališke predstave in koncerte) bomo poskušali čimprej uskladiti nadomestne termine. Že kupljene vstopnice za odpovedane prireditve bodo veljavne tudi za nadomestne termine, v kolikor pa želite kupnino nazaj, vam bo le-ta povrnjena na tistem prodajnem mestu, kjer ste vstopnico kupili. Blagajna Kulturnega doma Krško pa bo odprta le še do torka, 17. 3. 2020, in sicer le med 14. in 16. uro," dodajajo v sporočilu.

(19:00) Vse enote Valvasorjeve knjižnice Krško od petka zaprte

Obvestilo velja do preklica

Valvasorjeva knjižnica s svojimi enotami (osrednja knjižnica, mladinski oddelek, Videm, Senovo in Kostanjevica na Krki) bo od petka, 13. marca 2020, zaprta do nadaljnjega.

Zamudnine ne bodo zaračunavali

Kakor pravijo v obvestilu, "do preklica že izposojenega gradiva ne vračajte v knjižnico ali v knjižnični nabiralnik. Zamudnina se od 13. marca 2020 ne bo obračunavala, zato ni potrebno, da si sami podaljšujete izposojeno gradivo preko sistema Cobiss (Moj COBISS) ali da podaljšujete gradivo preko telefona ali bibliofona."

(18:20) Do preklica prepoved vseh maš in ostalih aktivnosti

Slovenski škofje so glede na zaostrene razmere, po posvetu s strokovnjaki in z željo, da se zaščiti zdravje in življenja vernikov, določili izredne ukrepe. Ti bodo stopili v veljavo v petek, 13. marca 2020, ob 00.00 in bodo trajali do preklica. Tako so objavili 17 točk, med njimi je najpomembnejša ta, da so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.

(18:17) Kaj pravijo na NIJZ-u?

(!!!) "Opažamo, da se okužba širi zaradi neupoštevanja navodil"

Do 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 89 okužb s koronavirusom, opravili so 3058 testiranj. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da je naraščanje pozitivnih primerov povezano z epidemiološkim proučevanjem stikov. "Pričakujemo, da se bo naraščanje števila pozitivnih primerov nadaljevalo tudi v naslednjih dneh. Opažamo, da se okužba z novim koronavirusom širi zaradi neupoštevanja navodil za preprečevanje širjenja okužbe," dodajajo v sporočilu.

Za učinkovito preprečevanje širjenja virusa je najpomembnejše preprečevanja tesnih socialnih stikov

Ob tem za preprečevanje širjenja okužbe svetujejo upoštevanje preventivnih ukrepov, vse ljudi pa pozivajo, naj navodila dosledno upoštevajo, naj se ne zbirajo v večjem številu in naj ne hodijo na prireditve, saj je za učinkovito preprečevanje širjenja virusa najpomembnejše preprečevanje tesnih socialnih stikov.

(15:27) Na OŠ Sava Kladnik Sevnica omejili gibanje staršem in zunanjim izvajalcem

Na Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica so iz preventivnih razlogov omejili gibanje staršem in vsem zunanjim izvajalcem na šoli. "Za varovanje zdravja učencev in zaposlenih pričakujemo, da boste upoštevali navodila in boste otroke počakali zunaj šole," pravijo v sporočilu.

(15:07) V prostorih poklicnih gasilcev omejen dostop, dejavnosti potekajo nemoteno

Kot so sporočili iz Poklicne gasilske enote Krško, so iz preventivnih razlogov vsem zunanjim obiskovalcem omejili vstop v prostore Poklicne gasilske enote Krško.

Omejitev vstopa iz preventivnih razlogov

"V primeru vašega obiska vas prosimo, da ne vstopate v objekt, ampak počakate pred glavnim vhodom in pozvonite na zvonec. Operativnemu gasilcu ali dispečerju boste podali namen vašega obiska, na podlagi katerega boste pridobili nadaljnje napotke," pravijo v sporočilu.

Vse dejavnosti potekajo nemoteno

Kakor še dodajajo, "vse dejavnosti Poklicne gasilske enote Krško potekajo nemoteno kot so potekale do sedaj. Vse obiskovalce prosimo za razumevanje in strpnost."

(15:05) Tako je bilo dopoldne na avtocesti (Foto: ePosavje.com):

(13:45) Kostak d. d.: Ukrepi zaradi lažjega obvladovanja morebitnega širjenja okužb

Iz družbe Kostak d. d., so zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa sprejeli določene ukrepe z namenom varovanja zdravja zaposlenih in uporabnikov njihovih storitev. "Družba Kostak bo zagotavljala redno izvajanje komunalnih storitev, zaradi lažjega obvladovanja morebitnega širjenja okužb pa bo omejen fizični dostop strank do poslovnih prostorov družbe Kostak," so sporočili.

Vse stavbe na Leskovški cesti zaprte za stranke

Od četrtka, 12. marca 2020, bo do nadaljnjega za stranke zaprta upravna stavba, stavba komunale in ostali objekti na naslovu Leskovška cesta 2a v Krškem, vključno z blagajno. "Stranke naprošamo, da v največji možni meri zadeve urejajo po elektronski pošti in preko telefona (spodaj so navedeni kontakti). Če je obisk zares nujen, vas prosimo, da se predhodno najavite na 07 48 17 200, kjer boste prejeli ustrezna navodila pred vstopom," še dodajajo.

Pogrebna dejavnost

V primeru naročila pogrebnih slovesnosti je ravno tako potrebna predhodna najava na omenjeno številko. Zaradi zagotavljanja preventivnih ukrepov za preprečitev širjenja korona virusa in v skladu s priporočili Ministrstva za zdravje RS je priporočljiva pogrebna slovesnost v ožjem družinskem krogu.

Obvestilo velja do preklica

Za splošne informacije, reklamacije in vprašanja v zvezi z izstavljenimi računi jih lahko kontaktirate na telefonsko številko 07 48 17 200 ali po elektronski pošti kostak@kostak.si. Dežurna številka za oskrbo s pitno vodo je 07 48 17 225 (izven rednega delovnega časa M: 051 686 301), za odpadne vode 07 48 17 228 (izven rednega delovnega časa 051 686 302), za ravnanje z odpadki 07 48 17 278 in za pogrebno službo 07 48 17 227 (041 615 341).

(13:43) Naročniški center Ansat v centru Qlandia Krško zaprt od ponedeljka

Kot so sporočili iz podjetja Ansat, "bo od ponedeljka, 16. marca, do nadaljnjega naročniški center Ansat v nakupovalnem centru Qlandia Krško zaprt. Za nujne zadeve bo odprta pisarna na Cesti krških žrtev 47 v Krškem v času uradnih ur, v torek in četrtek, od 7. do 15. ure. Vse stranke prosimo, da naročniške stvari urejajo prek brezplačne telefonske številke 080 45 50 ali elektronske pošte info@ansat.si. Dežurni tehnični telefon za okvare in napake: 051 618 056 (Krško) 065 601 110 (Radeče)." Kakor nadaljujejo, je ukrep nujen zaradi nemotenega zagotavljanja dostopa do interneta in televizije.

(13:10) Potrjeni primeri korona virusa v Sloveniji

 • Celje: včeraj 1 primer, danes 3
 • Koper: včeraj 3 in tudi danes
 • Ljubljana: 31 včeraj, danes 44
 • Maribor: včeraj 5, danes 7
 • Murska Sobota: včeraj 2, danes 3
 • Novo mesto: včeraj 15, danes 20
 • Nova Gorica: 1 okužba (pacient prišel iz Italije)
 • Kranj: 1 okužba (vnešena iz Italije)

(13:03) V Sloveniji potrjenih 82 primerov koronavirusa

Danes bodo razglasili epidemijo

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Marjan Šarec, je v Sloveniji potrjenih 82 primerov. Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, je po seji vlade napovedal Šarec in potrdil, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije, s posebnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi zaprtja morali ostati doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače.

Tudi pri sosedih odpovedujejo dogodke in javna zbiranja

Na področju Zagrebške županije so prepovedali vsa zbiranja in dogodke. Velja za kraje Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić.

(13:00) Nogometna zveza Slovenije prekinila vsa tekmovanja

Nogometna zveza Slovenije je z današnjim dnem prekinila vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove. "NZS je ocenila, da je morebitno tveganje okužbe previsoko, da bi se nogometna tekmovanja nadaljevala, zato je z današnjim dnem prekinila vsa tekmovanja pod svojim okriljem, poleg tega NZS priporoča tudi prekinitev vseh treningov za vse mlajše in mladinske selekcije," dodajo v sporočilu.

Avtocesta, Brežice

(13:00) Tovornjakarji med Obrežjem in Krško vasjo

Tovornjakarji na vstop v Hrvaško čakajo več kot 10 ur. Kolona je dolga 12 kilometrov, v četrtkovem dopoldnevu so se začeli tovornjaki na avtocesti zbirati pri informativni tabli pri Krški vasi, kilometer pred počivališčem Čatež. Ob pomoči patrulje prometne policije so tovornjakarji v koloni delili plastenke z vodo, da so tovornjakarji že bolj tenkih živcev, pa veliko pove tudi vse pogostejše hupanje iz njihovih kabin.

(10:29) Na šolah odpovedujejo vse popoldanske aktivnosti

Na osnovnih šolah v krški občini odpovedujejo vse popoldanske aktivnosti. Tako bodo zaprli vse športne objekte, z vadbo bodo prekinili tudi v Plavalnem klubu Celulozar Krško. Kot so sporočili prek spletne strani, so bili namreč obveščeni o zaprtju obeh bazenov v osnovnih šolah.

(08:56) S ponedeljkom zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov

"Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrvo za zdravje imajo nalogo, da pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno izobraževalne ustanove. Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je prek Twitterja sporočil predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec.

(08:44) Na avtocesti 9 km dolg zastoj

Čakalna doba za tovornjake pri izstopu 10 ur

Zastoj tovornih vozil na dolenjski avtocesti je med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški dolg 9 kilometrov. "Vozila so na voznem in odstavnem pasu, vozite previdno. Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je 10 ur," pravijo na Prometno-informacijskem centru.

(08:43) Obisk Centrov za socialno delo le v nujnih primerih

Obvestilo velja do preklica

Kot so sporočili s Centra za socialno delo Posavje, "v skladu z navodili Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, prosimo, da zaradi preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb z novim koronavirusom in zaradi varovanja zdravja vseh občanov in zaposlenih, obiščete Center za socialno delo Posavje in vse enote centra samo v nujnih primerih."

Telefon, elektronska in navadna pošta

Ob tem prosijo, da v komunikaciji z njimi prednostno uporabite telefon, elektronsko pošto in navadno pošto. "Vsi naši kontaktni podatki so dostopni na naši spletni strani: https://www.csd-slovenije.si/csd-posavje/. Obvestilo velja do preklica."

(08:35) Rudar Senovo: Preklicujejo uradne ure za stranke

V družbi Rudar Senovo zaradi preventivnih zdravstvenih ukrepov do nadaljnega preklicujejo uradne ure za stranke. Za vse informacije so v času uradnih ur dosegljivi na telefonu in elektronski pošti.


11. MAREC 2020

(23:30) Tovornjakarji bodo noč prespali na cesti, dobesedno.

V noči s srede na četrtek je na Obrežju kolona tovornjakov za vstop na Hrvaško dolga 7 kilometrov, na izstop čakajo do9 ur.

(23:23) Projekt MOST: "Dosledno upoštevamo navodila Ministrstva za zadravje"

"Naše ekipe so seznanjene s priporočili Ministrstva za zdravje glede preventivnih ukrepov za preprečevanje okužbe. Na terenu uporabljajo zaščitna sredstva, kakor so razkužila, rokavice in maske, če je to potrebno. Higiena je pomembna tudi, kadar ne razsajajo virusi, ob trenutnem stanju pa še dodatno priporočajo uporabnikom, kako ukrepati v primeru suma na korona virus kot tudi kako preventivno skrbeti za svoje zdravje in zdravje najbližjih. Ohranitev zdravja mora biti osrednji cilj slehernega izmed nas," je povedala Carmen Rajer, vodja projekta MOST.

(23:22) V Posavskem muzeju Brežice odpovedali prireditve do 20. marca

V Posavskem muzeju Brežice so odpovedali šest prireditev, ki jih od 11. do 20. marca gostijo v prostorih. Tako so odpovedli tudi dobrodelni koncert Lions kluba Brežice, pomagajmo skupaj.

(14:32) V Sevnici odpovedali uporabo šolskih prostorov zunanjim uporabnikom

Na Osnovni šoli Sava Kladnika so odpovedli uporabo šolskih prostorov zunanjim uporabnikom. "Ukrep velja od vključno 12. marca naprej. Vstop v šolo od 16. ure naprej ne bo možen," pravijo v obvestilu.

Na OŠ Brežice odpovedali kulturni dan

Na Osnovni šoli Brežice v ponedeljek, 16. marca, ne bodo izvedli kulturnega dne za 6. in 8. razred, predvideli so ogled gledaliških predstav v Novem mestu in v Celju.

(14:26) Na krški šoli omejitev gibanja staršev

Dneva šole zaenkrat ne bo

Na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško predvidenih govorilnih ur za četrtek ne bodo izvedli. Ob tem izvajajo tudi preventivne ukrepe, so pa omejili gibanje staršev na šoli. "Prosimo, da v šolo vstopate le v nujnih primerih, sicer na svojega otroka počakajte pred šolo, v jutranjem času pa ga prepustite dežurni učiteljici," pravijo v sporočilu. Dneva šole, predvidenega za 24. marec, ne bodo izpeljali.

(14:23) Do 14. ure potrdili 57 primerov, testirali 2270 oseb

Do 14. ure so v Sloveniji potrdili 57 primerov okužb s koronavirusom, testirali so 2270 oseb. Število okuženih v Sloveniji narašča, kar pa je po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra pričakovano. "Začasno bodo ustavili vse preventivne programe v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje," poroča STA.

(14:20) Odsvetujejo vsa nenujna potovanja v tujino

Na Prometno-informacijskem centru glede na stanje, vezano na pojav korona virusa, odsvetujejo nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško.

Promet.si: Hrvatje zavračajo vsa vozila iz Italija

"Na mejnih prehodih zaradi poostrenega nadzora prihaja do zastojev in daljšega čakanja. S strani hrvaške policije smo dobili informacijo, da Hrvaška na mejnih prehodih zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije," dodajajo v sporočilu.

Pred Obrežjem 13 kilometrov

Na dolenjski avtocesti je daljši zastoj tovornih vozil med priključkom Drnovo in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 13 km, vozila so na odstavnem pasu. "Daljša čakalna doba je na mejnem prehodu Obrežje za voznike tovornih vozil pri izstopu in vstopu, več kot 8 ur," dodajajo v sporočilu.

(10:13) Kolona tovornjakov že do Čateža

V tem trenutku tovornjaki za prestop meje s Hrvaško v koloni čakajo že pri počivališču Čatež ob Savi. Kolona tovornjakov je dolga približno 10 kilometrov, na izstop iz države čakajo več kot 6 ur.

(9:12) Tovornjakarji na Obrežju znova v koloni

Na meji s Hrvaško se ponavljajo prizori s konca februarja, ko so tovornjakarji za prestop meje s Hrvaško čakali že v Krški vasi. V sredinem dopoldnevu je kolona proti Hrvaški dolga 9 kilometrov, vozila so ustavljena na odstavnem pasu, za prestop meje pa morajo vozniki tovornih vozil čakati več kot 5 ur.

10. MAREC 2020

(22:34) V Termah Čatež do 8. aprila zapirajo Hotel Terme

Od 11. marca do 8. aprila

Kot so dopoldne sporočili iz Term Čatež, "zaradi aktualnih razmer, vezanih na preventivo in omejitev širjenja koronavirusa v obdobju od 11. marca do vključno 8. aprila zapiramo Hotel Terme. Vsa potrjena bivanja se prestavijo v Hotel Toplice. Za nastalo situacijo se vam opravičujemo in se zahvaljujemo za vaše za razumevanje."

(16:17) Tekme rokometnega Pokala Slovenije in 1. lige brez gledalcev

Tekmi v Sevnici in Krškem brez gledalcev

Na Rokometni zvezi Slovenije so sprejeli sklep, da se do nadaljnjega vse tekme v okviru tekmovanj Rokometne zveze Slovenije, igrajo brez prisotnosti gledalcev. "Na tekmi je dovoljena prisotnost nujnega osebja za izvedbo tekme. Sklep je bil sprejet skladno z ukrepi Sveta za nacionalno varnost za zajezitev širjenja korona virusa COVIF-19 ter odredbo o prepovedi zbiranja, ki je znižala dovoljeno mejo s 500 na 100 udeležencev in želje, da se zaščiti igralce/igralke in delavce v rokometu. Vodstvo tekmovanja in vodstvo RZS bo spremljalo nadaljnje dogajanje in ob morebitni spremembi ustrezno ukrepalo." Tako bosta tekmi osmine finala Pokala Slovenije v Sevnici med Sevnico in Hrastnikom ter med Krčani in Celjani v Krškem brez gledalcev.

Kulturni dom Krško, odpovedane vse prireditve

(16:14) V Kulturnem domu Krško odpoved vseh prireditev in dogodkov

Enote sicer ostajajo odprte za individualne obiskovalce

V Kulturnem domu Krško "v skladu z odredbo Ministrstva za zdravje in priporočili pristojnih institucij v Kulturnem domu Krško in vseh muzejskih enotah (Mestni muzej Krško, Grad Rajhenburg, Galerija Krško) zaradi povečane stopnje tveganja do nadaljnjega odpovedujemo vse javne prireditve in dogodke." Kot pravijo v obvestilu, bodo za določene odpovedane prireditve - predvsem gledališke predstave in koncerte, poskušali čimprej uskladiti nadomestne termine. "

Že kupljene vstopnice bodo veljale za nadomestne termine

"Že kupljene vstopnice za odpovedane prireditve bodo veljavne tudi za nadomestne termine, v kolikor pa želite kupnino nazaj, vam bo le-ta povrnjena na tistem prodajnem mestu, kjer ste vstopnico kupili. Enote Mestni muzej Krško, Galerija Krško in Grad Rajhenburg ostajajo odprte za individualne obiskovalce," še dodajajo.

(16:09) Odpovedi dogodkov v posavskih knjižnicah

V Knjižnici Brežice so odpovedali literarni pogovor s Slavkom Preglom in začetek projekta Posavci beremo skupaj, ki je bil napovedan za četrtek, 19. marca 2020. V Valvasorjevi knjižnici Krško so se odločili, da od torka, 10. marca, do vključno torka, 31. marca, preklicujejo vse prireditve in dejavnosti v knjižnici. Enote knjižnice sicer ostajajo odprte po ustaljenem urniku.

Predavanje Antona Komata odpade

Na Ljudski univerzi Krško so odpovedali predavanje Antona Komata, predvideno za četrtek, 12. marca, ob 18.00 v dvorani Občine Krško.

(14:13) "Sekundarnih primerov je približno 14. Primeri so z znanimi kontakti"

Eva Grilc iz NIJZ-ja, je povedala, da "so do 13. ure zabeležili 31 potrjenih primerov COVID-19, 1643 testiranj je bilo opravljenih. Večina obolelih se je okužilo v tujini. Sekundarni primerov je približno 14, primeri so z ljudmi, ki jih ljudje poznajo. Primeri so iz znanih krogov." Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana, pravi, da bo iz Infekcijske klinike danes v domačo oskrbo že odšlo 5 pacientov.

Sopotniki Brežice

(14:05) Potrjenih 31 primerov, opravili 1643 testov

Kot je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, so doslej potrdili 31 primerov koronavirusa v Sloveniji, opravili so 1643 testov. "Odredba, ki prepoveduje dogodke z več kot 100 ljudi, je danes že v polni veljavi," dodaja minister.

(13:02) SB Novo mesto: Prisotnost partnerja pri porodu ni mogoča

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so obvestili, "da sobivanje partnerja z otročnico in novorojenčkom na poporodnem oddelku ni možno. Od 10. marca 2020 dalje je prepovedana tudi prisotnost partnerja oziroma spremljevalca pri porodu."


(12:46) Odpadla tudi predstavitev novega avtobusa in premiera gledališke igre

V Brežicah so odpovedali tudi predstavitev novega vozila mestnega linijskega prometa - nizkopodnega avtobusa z rampo za invalide, v Brestanici je odpovedana premiera gledališke igre Denar z neba, ki je bila v izvedbi gledališke skupine Svoboda Brestanica predvidena za 14. marec.

V Krmelju ne bo območnega srečanja otroških gledaliških skupin

V petek, 13. marca, bi moralo biti v Krmelju tudi območno srečanje otroških gledaliških skupin občine Sevnica. Ob tem na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odpovedujejo vse svoje prireditve in izobraževanja, ki so načrtovana do vključno nedelje, 22. marca 2020.

(12:42) Leskovec pri Krškem: Odpovedana prireditev Pomlad prihaja

Glede na sprejeti ukrep Sveta za nacionalno varnost, ki se nanaša na splošno prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 100 udeležencev (Sprememba Uredbe o prepovedi zbiranja se spremeni in se s 500 zniža na 100 ljudi in začne veljati s torkom, 10. marcem) ter na podlagi mnenj članov Upravnega odbora Kulturnega društva Leskovec pri Krškem so organizatorji sprejeli odločitev o odpovedi (morebitni prestavitvi) tradicionalne prireditve Pomlad prihaja.


(07:48) V Brežicah prekinili aktivnosti Zavoda Sopotniki

V Brežicah so se glede na trenutno stanje širjenja koronavirusa v sodelovanju z Zavodom Sopotniki odločili, da iz previdnostnih razlogov storitev brezplačnih prevozov za starejše prekinjajo vsaj do petka, 13. marca 2020.

Prestavili tudi sedem dogodkov

Ob tem so prestavili tudi sedem dogodkov, ki so jih imeli načrtovanih od 11. do 21. marca. Tako so odpovedali predavanje Anje Tomažin Križnik in Saše Panića, otroško predstavo Rdeča Kapica, koncert Jolly rogers in St.Patricks večer, pa študentski žur, predavanje Socialna omrežja, Jam session vol. 38 in izmenjevalnico oblačil.

Vse dogodke bodo nadomestili, ko bo mogoče

"Vsi odpovedani termini bodo nadomeščeni oziroma storitve izvedene takoj, ko bo mogoče. O vseh nadaljnjih spremembah bo zato zavod zainteresirane udeležence / najemnike prostorov sproti obveščal. Prostori zavoda (mladinski center, mladinski klub – bar, hostel, mestna hiša) zaenkrat ostajajo odprti, kjer pa upoštevamo in smo poskrbeli za priporočene ukrepe. Za uspešno izvajanje naših storitev je nujno zaupanje vseh uporabnikov in odgovorno ravnanje, zato želimo narediti vse, kar je v naši moči, da to zaupanje in odgovornost ohranimo," dodajajo v Brežicah.


9. MAREC

(18:55) V novomeški bolnišnici odpovedali vse nenujne posege za bolnike iz Bele krajine

Vse nenujne posege so odpovedali za naslednjih 14 dni

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je novomeška bolnišnica luči zadnjih ukrepov za omejitev okužbe z novim koronavirusom za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. "Za primer večje okužbe je pripravila tudi prostore v nekdanjem internem oddelku, kjer je prostora za tri težje obolele in 20 drugih okuženih," poroča STA.

13 zaposlenih so poslali v samoizolacijo

V bolnišnici so sicer 13 zaposlenih - za katere so ugotovili, da so lahki bili v kakšnem rizičnem stiku z nekom, ki je bil okužen ali se je nedavno mudil na rizičnih območjih v tujini - zaradi rizičnosti poslali v samoizolacijo.

(18:52) ZD Sevnica: "Aktivno izvajamo preventivne ukrepe preprečevanja širjenja okužbe"

Kot je zapisala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica, med vsemi zaposlenimi aktivno izvajajo preventivne ukrepe preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom. "V primeru pojava znakov kakršnihkoli respiratornih obolenj ukrepamo po protokolu NIJZ. V kolikor se bo med zaposlenimi pojavila okužba z novim koronavirusom, bomo postopali v skladu s protokoli NIJZ in pristojnega ministrstva ter obvestili javnost. Cilj ukrepov je: samo zdrav zdravnik, medicinska sestra in ostali zdravstveni delavci bodo zdravili obolele ter omejili širjenje okužb. Do 9. marca 2020 med zaposlenimi nimamo potrjene okužbe z novim koronavirusom. Hvala za razumevanje in upoštevajte vsa aktualna navodila o preprečevanju okužb," dodajajo v sporočilu.

(17:43) V Svetu energije do nadaljnega ne sprejemajo obiskovalcev

Kot so sporočili iz drubže GEN energija, "po priporočilih Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), zaradi povečane stopnje tveganja prenosa novega koronavirusa, v interaktivnem centru za obiskovalce Svet energije do nadaljnjega ne sprejemamo obiskovalcev."

(17:34) Odpovedan tudi javni del sevniške Salamiade

Društvo salamarjev Sevnica, skladno z odgovornim ravnanjem in novo uredbo Ministrstva za zdravje, ki prične veljati z 10. marcem, odpoveduje javni del prireditve 59. Salamiade.

Vse dolgoletne obiskovalce prosimo za razumevanje

"Kljub temu, da je sevniška salamiada resnično dolgoleten dogodek z bogato tradicijo, pa v Društvu salamarjev Sevnica obiskovalcev ne želimo izpostavljati nepotrebnem tveganju. Vse dolgoletne obiskovalce sevniške salamiade prosimo za razumevanje," ob tem pravijo organizatorji.

Nagrade najboljšim bodo podelili v okviru tekmovanja

Razglasitev rezultatov ocenjevanja bo sicer v gostilni Vrtovšek, v torek ob 15. uri, ko bodo zmagovalcem podelili tudi nagrade v okviru tekmovanja.

(17:09) Do 14. ure potrjenih 23 primerov

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je naraslo na 23, od teh je sedem zdravstvenih delavcev. Vsi okuženi so po besedah odgovornih v bolnišnici in se počutijo dobro. Kot pravijo na NIJZ-u, beležijo 9 ti. sekundarnih primerov, ko gre za prenos okužbe v Sloveniji, ti primeri pa so povezani z znanimi primeri - 8 jih je povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa z osebo iz Ljubljane.

Predlagali karanteno za 50 oseb

Na NIJZ-u pravijo, da je 9 okuženih oseb v ljubljanski regiji, 3 na Štajerskem, ena v Slovenski Istri in 10 na Dolenjskem. Predlagali so karanteno za približno 50 oseb, ta številka pa se še spreminjala.

(17:05) Elektro Celje: Elektronski način komuniciranja zdaj postaja še bolj zaželjen

Z Elektra Celje naprošajo obiskovalce, "da v primeru simptomov na koronavirus ne prihajajo v informacijske pisarne Elektra Celje in da se v tem času poslužujejo drugih komunikacijskih kanalov (telefon, e-pošta, navadna pošta) ali naj ne-nujne obiske prestavijo. V nujnem primeru obiska se naj obiskovalec napove in telefonsko pojasni, kaj želi urejati. V primeru, da zaposleni meni, da zadeva ni urgentna ali je rešljiva na drug način kot osebni obisk, se klicatelja pozove k ustreznemu ravnanju."

Reševanje zadev po elektronski poti

Ob tem pravijo, "da elektronski način komuniciranja z družbo Elektro Celje, ki je v veliki meri že stalna praksa, v sedanjih razmerah postaja še bolj zaželen. Uporabnike naših storitev prosimo, da ga uporabljajo v čim večji meri. V nadaljevanju navajamo nekaj primerov. Po elektronski pošti na info@elektro-celje.si lahko naši uporabniki oddajajo vloge za: izdajo projektnih pogojev in mnenja k projektni dokumentaciji (vloge in priloge); izdajo soglasja za priključitev (vloge in priloge); priključitev in uporabo sistema (vloge brez prilog)."

(17:02) Tudi v Posavskem muzeju Brežice prestavili tri dogodke tega

V Posavskem muzeju Brežice se pridružujejo javnim ustanovam, ki zaradi preventive prestavljajo dogodke v tem tednu. "Naše kapacitete so manjše in k temu nismo zavezani po Odredbi , a vendar si želimo, da imate možnost obiskati naše dogodke brez omejitev in strahu," pravijo v sporočilu. Tako odpovedujejo za torek in sredo napovedan Festival etnografskega filma ter četrtkov koncert in odprtje razstave Med pticami, glasbo in nebom.

Muzej ostaja odprt, poskrbeli so za priporočene ukrepe

"Razstava Branka Brečka: Ptice Vrbine bo od četrtka že na ogled v Malem avditoriju. Muzej pa ostaja odprt, poskrbeli smo za priporočene ukrepe. Skupaj z vami pa se bomo in se držimo priporočil ter spremljamo dogajanje," še dodajajo.

(14:58) Brežičani priporočajo odpovedi prireditev z manj od 500 ljudi

Z Občine Brežice priporočajo tudi odpoved prireditev, kjer predvidevajo manjši obisk od 500 ljudi. "Zlasti pomembno je, da organizatorji upoštevajo navodilo za prireditve, na katerih se pričakuje obisk starejše populacije, ki je najbolj izpostavljena in za njih predstavlja okužba z virusom največjo nevarnost," pravijo v sporočilu.

(14:42) Na OŠ Jurija Dalmatina Krško roditeljski sestanek odpade

Kot so sporočili z Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, v četrtek, 12. marca, načrtovanega roditeljskega sestanka za starše ne bo. Poiskali bodo drug termin in pravočasno obvestili. Govorilne ure ob tem ostajajo od 16. do 18. ure, oz. po razporedu.

S plavanjem lahko nadaljujejo

Na vprašanje o delovanju šolskega bazena so vprašali na NIJZ in prejeli odgovor, da v Sloveniji trenutno bazenov ne zapiramo, zato lahkov šoli s plavanjem, ki je v okviru pouka športa, nadaljujejo. Pri bazenu večkrat na dan opravljajo temeljito čiščenje, razkuževanje in zračenje.

Določenih šolskih tekmovanj do nadaljnega ne bo

Zunanji organizatorji športnih tekmovanj so šolo obvestili, da določenih tekmovanj do nadaljnjega ne bo. Prav tako ne bodo izpeljali gostovanja učencev na Češko, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pa odpoveduje vse svoje prireditve in izobraževanja, ki so načrtovana v tem tednu do vključno nedelje, 15. marca 2020. Prav tako je odpovedana tudi načrtovana območna revija otroških pevskih zborov na Gradu Rajhenburg, 19. marca. Zaenkrat je prestavljena na 2. april 2020.

(13:10) V Posavju odpovedujejo prireditve

Brežice

V Posavju odpovedujejo številne prireditve. Tako Javni sklad za kulturne dejavnosti, OI Brežice, odpoveduje vse svoje prireditve in izobraževanja, ki so bila planirana v tem tednu, vključno z nedeljo, 15. marcem. "Prosimo vas za razumevanje. Za odpovedane prireditve bomo poiskali nadomestne termine, ko bodo pogoji za to primerni," pravijo v sporočilu.

Krško

Zveza prijateljev mladine je prestavila tri otroške občinske parlamente, ki so jih 10., 11. in 16. marca predvideli v Sevnici, Krškem in Brežicah.

Sevnica

V Sevnici so odpovedali 5. ženski modno-kulinarični večer, ki je bil v torek predviden na sevniškem gradu. "Kljub temu, da število udeleženk ne bi preseglo meje, ki jo je določila Odredba o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih, pa organizatorji dogodka, to je Kopitarna Sevnica d.d., javni zavod KŠTM Sevnica, Krajevna skupnost Sevnica in Občina Sevnica verjamejo, da je odpoved dogodka skladna z odgovornim ravnanjem ob zaznavi pojava Koronavirusa," pravijo organizatorji.


7. MAREC 2020

(19:22) Popravljena informacija: Zaenkrat odpoved določenih javnih prireditev

Nekaj pred 19.30 uro so že objavljeno informacijo o prepovedi vseh prireditev popravili. Zdaj tako pravijo, "da do nadaljnjega prestavljajo oz. odpovedujejo določene javne prireditve." Tako sta zaenkrat prestavljeni sobotna predstava Avdicija in nedeljski koncert Modrijani osebno.

(19:07) V Kulturnem domu Krško prestavljene vse prireditve

Že kupljene vstopnice bodo veljale za nadomestne termine

Kot pravijo v Kulturnem domu Krško, "v skladu s priporočili uradnih institucij se tudi v Kulturnem domu Krško zaradi povečane stopnje tveganja do nadaljnjega prestavijo oz. odpovedo vse prireditve. Za vse odpadle prireditve bomo poskušali čimprej uskladiti nadomestne termine."

Prosijo za razumevanje

Ob tem bodo že kupljene vstopnice za odpovedane prireditve veljavne tudi za nadomestne termine. "V kolikor pa želite kupnino nazaj, vam bo le-ta povrnjena na tistem prodajnem mestu, kjer ste vstopnico kupili. Prosimo za razumevanje," dodajajo v sporočilu.

(19:06) MIZŠ: "Prepoved tudi športnih prireditev v zaprtih prostorov nad 500 ljudi"

kot pravijo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, "dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, od 19. ure velja prepoved javnih prireditev - tudi športnih! - v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje nad 500 ljudi. Tam, kjer se pričakuje nad 100 ljudi, so prireditve odsvetovane."

(18:50) Uredba o prepovedi zbiranja ljudi na javnih prireditvah z več kot 500 ljudmi

Minister za zdravje Aleš Šabeder je izdal uredbo za prepoved zbiranja ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni. V Ljubljani so tako za danes odpovedali koncerta Andree Bocellija in skupine Mi2, v Kopru je odpovedan koncert Petra Graša.

(18:48) Doslej testirali 785 ljudi

V Sloveniji so do tega trenutka testirali 785 ljudi, potrjenih je 12 okužb.

Prepoved obiskov v Domovih za starejše

6. MAREC 2020

(20:06) V Zdravstenem domu Sevnica vzpostavili vstopno točko

V Zdravstvenem domu Sevnica so, z namenom zmanjševanja možnosti prenosa okužbe z Koronavirus (SARS-CoV-2), vzpostavili vstopno točko za paciente. Ta je od ponedeljka do četrtka odprta med 6.30 - 19.00 uro ter ob petkih med 6.30 - 16.00 uro, točka je pri glavnem vhodu v Zdravstveni dom - pri lekarni. Od ponedeljka do četrtka med 19.00 in 7. uro ter ob petkih med 16. in 7. uro ter ob sobotah, nedeljah in praznikih je točka na vhodu pri Nujni medicinski pomoči.

(20:04) V Zdravstveni dom Krško od ponedeljka prek triažne točke

Od 7. do 19. ure samo skozi glavni vhod

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Krško, bo od ponedeljka, 9. marca, vstop v Zdravstveni dom Krško možen samo skozi glavni vhod od 7.00 do 19.00 ure. Vstop bodo kontrolirali na triažni točki. Vstop v Zdravstveno postajo Senovo je po novem možen samo od 7.00 do 15.00 ure, vhod bo kontroliran na triažni točki. Enak režim velja tudi za Zdrastveno postajo Kostanjevica na Krki.

(19:58) Zdravstveni dom Brežice je odprt samo do 15. ure

V Zdravstvenem domu Brežice so v splošnih oziroma ambulantah družinske medicine, dispanzerju medicine dela, prometa in športa in otroških in šolskih dispanzerjih odpovedali vse načrtovane preventivne preglede. "V splošnih oziroma ambulantah družinske medicine se uporabnike poziva, da čim več informacij prejmejo s telefonskimi posveti (predpisovanje zdravil kroničnim bolnikom, priprava napotnic za kontrolne preglede, priprava bolniških listov, delovnih nalogov, nalogov za medicinsko tehnične pripomočke, ki se podaljšujejo)," dodajajo v sporočilu.

Uporabnike od 15. ure naprej preusmerijo v Urgentni center

Delo v splošnih oziroma ambulantah družinske medicine, otroških in šolskih dispanzerjih ter zobozdravstvu tako po novem poteka samo v dopoldanskem času, od 7. do 14. ure, ob 15. uri prostore Zdravstvenega doma Brežice zaprejo in z obvestilom uporabnike preusmerijo v Urgentni center Splošne bolnišnice Brežice.

(14:25) Prepoved obiskov v socialno-varstvenih domovih

Starejša populacija je še toliko bolj življenjsko ogrožena

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z dopisom 26. februar pozvalo vse izvajalce institucionalnega varstva starejših, da začnejo izvajati programe preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb zaradi zaznanih okužb z novim koronavirusom v sosednjih državah.  "Populacija starejših, ki biva v domovih, je zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe z imenovanim virusom," dodajajo v sporočilu.

Od petka, 6. marca, ukrep prepovedi obiskov v domovih za starejše

"Ustrezno ukrepanje je primarna skrb"

Zaradi naraščajočega števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji in zaradi varovanja zdravja stanovalcev so tako v petek, 6. marca, vsem izvajalcem predlagali, da nemudoma sprejmejo ukrep popolne prepovedi obiskov v domovih za starejše. "Ustrezno ukrepanje je primarna skrb, naloga in obveza vseh izvajalcev storitev za starejše s ciljem zaščite zdravja uporabnikov storitev," dodajajo v sporočilu.


3. MAREC 2020

(16:53) Doslej opravili manj kot 10 testov, vsi so bili negativni

Vstopna točka za občane Krškega in Brežic

Kot je povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Brežice dr. Mojca Savnik Iskra, aktivnosti v brežiški bolnišnici v zvezi s pojavom koronavirusa tečejo dober teden. Kot pravi, panika ni potrebna. "26. februarja smo imeli sestanek s predstavniki Zdravstvenega doma Brežice. Urgentni center je vstopna točka za občane Krškega in Brežic, za Sevničane pa glede na to, kam gravitirajo. V petek smo namestili dva zabojnika."

Ob potrditvi suma selitev na infekcijski oddelek

Kot pravi strokovna direktorica brežiške bolnišnice, "smo nekaj brisov že vzeli in doslej so bili vsi negativni. Če se bo sum okužbe potrdil, bomo paciente pripeljali na infekcijske oddelke. Za naš del je predviden Univerzitetni klinični center Maribor.

"Če bo prišla druga faza, bomo bolnike morali sprejeti na sekundarni ravni. S tem bomo morali v bolnišnici preurediti vsaj en oddelek in prilagoditi redno delo," pojasnjuje sogovornica.

28. FEBRUAR 2020

(14:34) V brežiški bolnišnici prepoved obiskov

V Splošni bolnišnici Brežice so zaradi velikega števila okužb dihal in omejevanja širjenja virusnih okužb do nadaljnjega prepovedali obiske na vseh oddelkih bolnišnice.


26. FEBRUAR 2020

(14:48) Kolona tovornjakov se je razredčila

Kolona tovornjakov, ki čaka na prestop meje med Slovenijo in Hrvaško, se je razredčila in zdaj več ne sega do Krške vasi, ko je to bilo okrog 13.30 ure. Na odstavnem pasu avtoceste je zdaj kolona dolga približno 8 kilometrov.

(13:28) Na Obrežju poostrena kontrola na izstopu iz države

Šarec: "Ukrepi, kot je izvaja Hrvaška, niso učinkoviti in povzročajo gospodarsko škodo"

V četrtkovem zgodnjem popoldnevu tovornjakarji na izstop iz države in vstop na Hrvaško čakajo več kot 6 ur. Na odstavnem pasu je ob tem nastal zastoj dolg 11 kilometrov, ki je segal vse do Krške vasi.

Tovornjakarji čakajo na izstop več kot 6 ur

"Čakalna doba za tovorna vozila na izstopu Obrežje je predvidoma več kot 6 ur. Čakalna doba je tudi na mejnem prehodu Metlika, za tovorna vozila pri izstopu iz Slovenije," dodajaja na Prometno-informacijskem centru.

In zakaj?

Hrvatje so namreč s potrdtvijo treh primerov koronavirusa v njihovi državi v začetku tedna začeli s poostrenim nadzorom ob vstopu v državo. Kot je na novinarski konferenci po seji Vlade povedal predsednik v odstopu Marjan Šarec, "ukrepi, kot jih izvaja Hrvaška niso učinkoviti in povzročajo gospodarsko škodo. Zaenkrat ni potrjenega primera novega koronavirusa v Sloveniji, zaprtje mej pa bi ohromilo državo."


25. FEBRUAR 2020

Ukrepanje ob sumu okužbe z novim korona virusom

V krški lekarni v ponedeljek delale vse tri blagajne, kolona do vrat

KRŠKO Z zaključkom šolskih počitnic se bodo iz Italije vrnili tudi številni posavski smučarji. Ob tem so iz Zdravstvenega doma Sevnica poslali obvestilo o ukrepanju ob sumu okužbe z novim korona virusom, ki velja tudi v ostalih posavskih občinah in po zdravstvenih ustanovah. Ob tem dodajmo informacijo, da so povečano povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih zaznali tudi v krški lekarni, kjer so v ponedeljkovem popoldnevu delovale vse tri blagajne, na vseh treh pa je bila kolona do vrat.

Kako se kaže bolezen?

"Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še nimamo, iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Okužbe s koronavirusom ne moremo od ostalih virusnih okužb ločiti le na osnovi bolnikovih težav in telesnega pregleda, ampak je potrebno mikrobiološko testiranje (bris nosnožrelnega prostora)," pravijo v sporočilu.

V Zagrebu potrdili prvi primer

V torkovem dopoldnevu so pri sosedih potrdili prvi primer okužbe s korona virusom. V Kliniki za infektivne bolezni Fran Mihaljević je namreč v izolaciji mladenič, pri katerem so potrdili okužbo. "V tem trenutku kaže blažje znake bolezni in upamo, da bo tako tudi ostalom. S tem dogodkom dvigujejo raven pripravljenosti in obrambe pred virusom. Osredotočili se bomo na ljudi, s katerimi je bil mladenič v kontaktu," je ob tem povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

V primeru suma na okužbo, pokličite osebnega zdravnika ali dežurno službo

V primeru suma, da bi pri vas lahko prišlo do okužbe s koronavirusom, pokličite osebnega zdravnika ali dežurno službo v vašem Zdravstvenem domu, kjer boste prejeli dodatna navodila.

Ne vstopajte v zdravstveni dom prek glavnega vhoda ali urgence

Če obstaja možnost, da ste okuženi in ste vseeno prišli na pregled v zdravstveni dom, ne vstopajte v zdravstveni dom prek glavnega vhoda ali vhoda urgence, ker boste s tem širili. V Zdravstvenem odmu Sevnica ob tem svetujejo, da počakate zunaj stavbe in pokličite na telefonske številke. Naj obvestilo o načinu ukrepanja velja za vse posavske zdravstvene ustanove.

Upoštevajte vsakodnevne preventivne ukrepe

Pri preprečevanju okužbe z virusom CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Ob tem svetujejo izogibanje tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma in upoštevamo pravila higiene kašlja.

Redno umivanje rok z milom in vodo

Ob tem izpostavljajo redno umivanje rok z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

Splošna uporaba zaščitnih mask zaenkrat ni potrebna

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Seveda pa se izogibajte regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa.

Koronavirus, Posavje, februar 2020

Obolenje v 80 odstotkih poteka v lažji obliki

Pri priblžno 20 odstotkih obolelih poteka v težji obliki

"Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še ni, dosedanji podatki pa kažejo, da obolenje v 80 odstotkih poteka v lažji obliki, pri približno 20 odstotkov obolelih pa v težji. Smrtnost, ki jo povzroča virus, je približno 2 odstotka," pravijo na Ministrstvu za zdravje.

(bš)

krško
brežice
sevnica
radeče
kostanjevica na krki
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja