Skip to main content
Petek, 1. december 2023
16.08.2019
14:12
Grafika: Ansat TV
V Kostanjevici na Krki v letošnjem letu nadaljujejo z aktivnostmi s tamkajšnjo župnijo o odkupu starega farovža. Stari farovž je najstarejši objekt na kostanjeviškem otoku in vrsto let propada.

Odkup starega farovža na kostanjeviškem otoku

KOSTANJEVICA NA KRKI Občina Kostanjevica na Krki si zato prizadeva, da bi ga odkupila od tamkajšnje župnije. "Uradni naziv starega farovža je Kostanjeviški grad in v njem danes domuje Galerija Božidarja Jakca in TIC, ostali del je pa ostal kot bivši farovž. Ta je v zelo slabem stanju, že sam nakup bo velik zalogaj za občino," pravi Ladko Petrtetič, kostanjeviški župan.

Petretič pričakuje, da bo nakup realiziran v kratkem

Podpisali so pismo o nameri, pripravljajo kupoprodajno pogodbo in pričakujejo, da bo nakup v kratkem tudi realiziran. Petrtetič dodaja, da so pogovori potekali izključno z župnikom, gospodom Miklavčičem. "Prišli smo do nekega konsenza in se za pravo ceno dogovorili," pove Petretič. "Mi kot občina se nismo hoteli dovoliti, da se nam naseljujejo nekateri tujci. Vemo, kaj to pomeni tudi po drugih občinah in mislim, da smo odreagirali prav. Sicer denarja nikoli ni, a to je tako pomemben objekt za mesto Kostanjevica na Krki in ga nismo hoteli prepustiti naključjem," dodaja župan.

V farovžu je poročna kapela in škofovska dvorana

Prostori za društva in medgeneracijski center

Po obnovi bi objektu dali nove vsebine. V objektu je trenutno Lamutov likovni salon Galerije Božidar Jakac, iz zgornjega nastropja želijo v spodnje prestaviti Turistično informacijski center. V starem farovžu je lepa poročna kapela in škofovska dvorana. "Samo restavriranje tega bo velik zalogaj," pove Petretič.  Prostore naj bi dobil tudi medgeneracijski center, ob tem pa bi uredili tudi prostore za društva, pa manjši muzej o sami zgodovini Kostanjevice na Krki in okolice.

Vrednosti investicije še niso ocenili, predvidevajo 2 milijona evrov

Obnova bo velik finančni zalogaj

Odkup starega farovža bi v primeru dogovora z župnijo za občino predstavljal veliko finančno breme, saj bi bila obnova krita iz občinskega proračuna.

Mi kot občina se nismo hoteli dovoliti, da se nam naseljujejo nekateri tujci. Vemo, kaj to pomeni tudi po drugih občinah in mislim, da smo odreagirali prav. Sicer denarja nikoli ni, a to je tako pomemben objekt za mesto Kostanjevica na Krki in ga nismo hoteli prepustiti naključjem.

Ladko Petretič, župan občine Kostanjevica na Krki

"Ko bomo objekt kupili, moramo narediti konservatorski načrt"

"Kakor hitro bomo kupili objekt, moramo narediti konservatorski načrt, ki bo podlaga za gradben načrt. Še prej se bomo sestali z društvi in krajani, da določimo vsebine v farovžu," še pove župan. Čeprav vrednosti investicije še niso ocenili, Petretič predvideva, da bo ta znašala dva milijona evrov.

(Ansat TV, bš)

kostanjevica na krki
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja