Skip to main content
V Posavju -2.4° C Torek, 31. januar 2023
17.09.2021
13:40
Kotiček za oddajo delujočih aparatov
Foto: Kostak, d. d.
Na Zbirnem centru Spodnji Stari Grad je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo.

Na Zbirnem centru v Spodnjem Starem Gradu kotiček za ponovno uporabo

KRŠKO Kotiček je označen z rumeno tablo ter tako nezgrešljiv. V kotiček lahko oddate še delujoče aparate za ponovno uporabo, kot so veliki aparati - pralni in pomivalni stroji, pečice, štedilniki, hladilniki, zamrzovalniki, orodje za dom in vrt, mali gospodinjski aparati, pa tudi avdio-video in foto opremo, monitorje in televizorje z ravnim zaslonom, računalnike, mobilne telefone, igrače in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije. V kotičku zbirajo aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo.

Kar 1–2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki prehitro končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se uvajajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, znotraj katerega vsi materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Tudi zaradi tega je ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.

PAMETNI TELEFONI Pametni telefoni vsebujejo prek 60 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, med drugim tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih v Evropi danes v povprečju uporabljamo 2 leti in jih globalni potrošniki na leto kupimo skoraj 1.5 milijarde enot, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe za še eno leto prihranili 2.1 milijona ton izpustov toplogrednih plinov

LIFE SPODBUJAMO E-KROŽNO Kotiček je postavila družba ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem Kostak d.d.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije ter Evropske komisije

"Korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo"

"S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo. Pravilno ločevanje e-odpadkov je seveda zelo pomembno, poskrbeti pa moramo tudi, da bi bilo teh odpadkov čim manj. Če odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadko," je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić.

"Še delujoči aparati bodo našli pot do novih lastnikov"

"Veseli nas, da bomo imeli odslej tudi na ZC Spodnji Stari Grad kotiček za oddajo še delujočih aparatov, saj bodo tako našli pot do novih lastnikov. S tem bomo prispevali k ponovni uporabi še koristnih predmetov in zmanjšali količine odloženih odpadkov," je ob tem dodal direktor sektorja komunale v družbi Kostak, d.d., Jože Leskovar.

 

Rumeni kotiček na Zbirnem centru Spodnji Stari Grad

Vabljeni vsi občani, da obiščete Zbirni center Spodnji Stari Grad, v rumeni kotiček oddate kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete in tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika. Zbranim aparatom bo projektni partner skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnil na trg po primerni ceni ali pa jih podaril.

Projekt Life Spodbujamo e-krožno podaljšuje življenjsko dobo aparatov preko izvajanja različnih aktivnosti kot so popravilo aparatov, ponovna uporaba aparatov in souporaba aparatov. Med drugim organizatorji po Sloveniji postavljajo kotičke za oddajo še delujočih aparatov.

(eP)

krško
kostak krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja