Skip to main content
V Posavju 11.5° C Četrtek, 15. april 2021
27.09.2019
09:01
Foto: Ansat TV
V okviru Evropskega tedna mobilnosti so tudi v Krškem – na parkirišču zdravstvenega doma – namenu predali eno od petih novih postaj za brezplačno izposojo koles. Več v nadaljevanju novice.

Nove postaje za Krčana

Začeli s tremi postajami, zdaj dobili pet novih

KRŠKO Pet novih postaj pomeni širitev sistema, potem ko je v letu 2017 občina prvič vzpostavila avtomatiziran sistem brezplačne izposoje koles Krčan s tremi postajališči, in sicer pri železniški postajo, na parkirišču pri Občini Krško in pri Šolskem centru Krško – Sevnica.

Več kot 220 uporabnikov

"V teh dveh letih se je nabralo kar preko 220 uporabnikov. To kaže na to, da je sistem zaživel in da ga ljudje uporabljajo. To je bistvo, zaradi česar je bil sistem vzpostavljen," ob tem pove krški župan Miran Stanko.

Dober odziv nadgradili z novimi postajami

To jim je dalo pogum in voljo za nadgradnjo sistema. Tako bodo poleg izposojevališča pri zdravstvenem domu, kmalu urejene še postaje pri Sparu na Vidmu, pri dvonivojskem parkirišču na Dalmatinovi ulici in na parkirišču pri gostilni Pečnik v Brestanici. Stanko dodaja, da "predvidevamo postavitev še enega postajališča - pri železniški postaji v okviru gradnje parkirišča P+R. To bo potem tudi del samega parkirišča. S tem bi dobili sistem osmih parkirišč in ob tem računamo, da se bo tako povečalo število uporabnikov."

Fotogalerija (Foto: Ansat TV)

Okoli 200.000 evrov, več kot polovico je prispevalo ministrstvo

Za naložbo v vseh sedem postajališč za izposojo koles je Občina Krško namenila okoli 200.000 evrov, s strani ministrstva za infrastrukturo pa je prejela 105.000 evrov. Izvajalec projekta je Šolski center Velenje s podizvajalci. Igor Dolar iz Šolskega centra Velenje pove, da je sistem zasnovan kot pametni sistem. "Potrebna je pridobitev uporabniške kartice, v kasnejši fazi pa bo možna tudi registracija brez osebnega obiska na izdajnem mestu, ampak samo s pomočjo kreditne kartice," dodaja Dolar. "Preko pametne kartice ali mobilne aplikacije pridete na postajo, izberete kolo. Navodila so dosegljiva na terminalu, prav tako na tabli na samem terminalu."

14 ur na teden

Občani si lahko že dve leti brezplačno izposojajo kolo za 14 ur vožnje na teden, za izposojo pa se morajo najprej z osebnim dokumentom registrirati in pridobiti kartico. V Krškem je bilo do sedaj na voljo skupno 15 koles, z vzpostavitvijo novih postaj, tudi tiste v Brestanici, pa bo na razpolago dodatnih 25 koles. Mrežo izposojevališč želijo v prihodnjih letih še razširiti.

Ansat TV

krško
krčan
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja