Skip to main content
V Posavju 5.9° C Petek, 9. december 2022
28.10.2021
12:15
Krško, mestna občina
Foto: arhiv ePosavje
Člani Odbora Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so podprli predlog, da občini Krško podelijo status mestne občine. Občini Jesenice in Brežice sta izviseli.

Šiško ob vložitvi pobude: "Samo Ljubljana ima daljše cestno omrežje od občine Krško"

KRŠKO Poročali smo že, da je poslanec SNS Dušan Šiško pred dobrim mesecem dni v Državni zbor vložil predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško. Šiško je ob vložitvi pobude povedal, da je občina Krško po površini na 9. mestu med vsemi slovenskimi občinami. "Zanimivo je, da ima samo Ljubljana daljše cestno omrežje od občine Krško. Sicer pa Krško izpolnjuje večino kriterijev za status mestne občine, manjka mu samo bolnišnica, ki pa jo je imela do druge svetovne vojne. Imamo pa velik zdravstveni dom in urgentni center, poleg tega pa tudi dober zasebni zdravstveni center," je povedal tedaj.

12. mestna občina v Sloveniji

Pobuda, za katero je Šiško (sicer tudi sam občinski svetnik) dobil zeleno luč krških občinskih svetnikov, "se je mesto Krško medtem razvilo v vseh pogledih. S predlaganimi spremembami bi Krško postalo 12. mestna občina v Sloveniji. Med obstoječimi sta celo dve, ki imata na primer manj prebivalcev od občine Krško. Nenazadnje, v Sloveniji spet dokaj intenzivno potekajo priprave na ustanovitev pokrajin, pri čemer si Posavje prizadeva za status samostojne pokrajine. Tudi v tem pogledu bi bila pridobitev statusa mestne občine Krškemu zelo pomembna."

Krško, most, september 2021

V tretje gre res rado

Po dveh pobudah v letu 2005 in 2009 je bila tokratna pobuda tretja. In da gre v tretje res rado, se je pokazalo v sredinem popoldnevu. Odbor Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na sredini seji podprl predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po katerem bi občina Krško dobila status mestne občine. Člani odbora ob tem niso podprli dopolnil, da bi z novelo zakona takšen status dobili tudi občini Brežice in Jesenice.

NE za Brežice in Jesenice

Predlog novele zakona, da občini Krško podelijo status mestne občine, je tako dobil podporo luč članov in članic odbora. Ne pa tudi dve dopolnili, da bi enak status dobili še občini Brežice in Jesenice. Dopolnilo za mestno občino Brežice je vložil Brežičan Igor Zorčič, član poslanske skupine Nepovezanih poslancev, dopolnilo za status mestne občine Jesenice pa so vložili v poslanski skupini SAB.

"Močno mesto Krško"

Šiško je ob predstavitvi pobude na odboru povedal, da se bo s tem uresničila želja občanov, občinskega sveta in vseh lokalnih odborov desetih političnih strank v občinskem svetu. Pobudo utemeljujejo s številnimi argumenti, Šiško je med drugim dejal, da občina Krško izpolnjuje podobne pogoje kot nekatere druge občine, ki mestni status že imajo. Povedal je, da v občini poteka postopek združevanja naselij "v močno mesto Krško".

Podpora Krčanom tudi iz Sevnice

Predsednik odbora Branko Grims je kot dodatnega gosta na sejo povabil državnega svetnika in sevniškega župana Srečka Ocvirka. Ta je povedal, da tudi pri ustanavljanju preostalih občin (Ocvirka je pri tem dopolnil poslanec iz stranke SMC Dušan Verbič, ko po podatkih za leto 2019 enega od kriterijev za mestno občino nista izpolnjevali občini Slovenj Gradec in Murska Sobota) niso bili upoštevani vsi predpisani pogoji, so pa upoštevani drugi vidiki. Ocvirk je podprl predlog, da občina Krško dobi status mestne občine.

(bš, eP)

krško

Pridružite se nam