Skip to main content
V Posavju -1.1° C Sreda, 8. februar 2023
26.07.2022
21:05
Rekordne temperature, reka Krka
Grafika: ePosavje.com
V ponedeljek so na številnih vodotokih po državi zabeležili rekordne vrednosti temperatur vode. Tudi na merilni postaji Krka v Podbočju, kjer se je temperature skoraj približala 28°C.

Rekordne julijske temperature rek

KOSTANJEVICA NA KRKI Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da so v ponedeljek, 25. julija, najvišjo zabeleženo julijsko temperature presegle reke z daljšim nizom opazovanj, med drugim Drava v Črnečah, Sava v Radovljici, Mednem in v Hrastniku, Sora v Suhi, Savinja v Solčavi, Nazarjah in v Celju, Lučnica v Lučah, Krka v Podbočju, Vipava v Dolenju in Zaloščah.

Težave jim povzročajo nizki vodostaji

Ob tem dodajajo, da je potrebno najvišje temperature vseeno vzeti z nekoliko rezerve, saj so bile v preteklosti temperature rek in jezer merjene ročno enkrat dnevno, zdaj se jih merijo zvezno na samodejnih postajah. "Trenutno nam težave pri merjenju temperature povzročajo tudi nizki vodostaji," še pravijo.

Reka Krka v Podbočju v ponedeljek 27,9°C

Tako so v ponedeljek, 25. julija, na Brodu pri Podbočju izmerili temperaturo reke Krke 27,9°C. Podobno visoke temperature so sicer bile že konec junija, ko so namerili 27,7°C, kar smo na naših straneh poročali v začetku meseca.

Čez dan se temperatura ni spustila pod 27°C

Včerajšnji julijski rekord se je začel kuhati že čez dan, saj se temperatura vode ni spustila pod 27°C. Med 6. in 10. uro dopoldne je bila namreč najvišja temperatura 27,0°C, v nadaljevanju dneva pa je reka nato dobila še skoraj stopinjo Celzije. Najnižjo julijsko temperaturo so izmerili 11. julija ob 3. uro zjutraj, termometri so pokazali 22,6°C.

reka krka
podbočje
krško
vreme v posavju

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja