Skip to main content
Torek, 16. april 2024
13.05.2021
10:28
Krško
Foto: arhiv ePosavje
Krški občinski svetniki so na četrtkovi seji na drugem branju podprli predlog mnenja k osnutkom nove pokrajinske zakonodaje.

Krški svetniki o pokrajinski zakonodaji

KRŠKO Zadnji osnutek, pripravljen v novembru 2020, predvideva deset pokrajin, med drugim tudi Zasavsko-posavsko. Svetniki so se tudi tokrat, na drugem branju, strinjali, da si Posavje zasluži in mora imeti svojo pokrajino.

Krški občinski svetniki so tako kot januarja tudi tokrat soglasno podprli predlog mnenja Občine Krško k osnutkom nove pokrajinske zakonodaje. Potrditev odločitve občinskega sveta je dokončna, svoje stališče in odločitev do pokrajinske zakonodaje, to je da si Posavje zasluži svojo pokrajino, pa bodo posredovali Državnemu svetu.

O (ne)združevanju z Zasavjem

Občinska svetnica iz vrst Socialnih demokratov Nataša Šerbec pravi, da je bil predlog o številu pokrajin 10+2 (Ljubljana in Maribor). "Našo regijo so priključili Zasavski regiji in glede na vsa dejstva, ki jih ima ekonomska, socialna, obmejna. Pomembno gospodarsko središče, pomembni gospodarski subjekti in energetski steber se nahaja v naši regiji. Zato smo mnenja, da se ne moremo združevati z neko regijo, s katero nimamo nekih tesnejših načinov sodelovanja in tudi prometna povezanost je izredno slaba."

Krški župan Miran Stanko dodaja, da je obdobje korone na nek način dobro tudi za oblikovanje pokrajin. "Zdaj je popolnoma jasno, neizpodbitno in dokazano, da je pokrajina Posavje samostojna in se vedno pojavlja na zemljevidu. Samostojno se obravnava in meri, itn. Naša želja je, da se pokrajina, ki na papirju obstaja že veliko let, da se formalizira in se ji dodelijo dolžnosti in pravice, ki jih bodo imele pokrajine, da začnejo funkcionirati tako, kot si želimo.

"Mi smo tisti, ki v regiji živimo in se moramo s tem strinjati"

V Krškem upajo, da bodo snovalci zakonodaje upoštevali njihove predloge. Nataša Šerbec še dodaja, da naj snovalci pri tem ne upoštevajo le zemljepisni vidik in vidik števila. "Če imamo zdaj 12 statističnih regij in če bi zdaj obstali na tem nivoju statističnih regij, bi bilo verjetno zadovoljstvo toliko večje. Zato se tudi sprašujemo , zakaj 12 statističnih regij kot enot pokrajin ni zadosten pogoj in zato menim, da nam morajo prisluhniti, kajti mi smo tisti, ki v regiji živimo in se moramo s tem strinjati."

Občinske seje se je prek spletne povezave udeležil tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, državni svet je namreč lani prevzel vlogo koordinatorja vodenja procesa ustanovitve pokrajin. Po njegovih besedah bodo pripombe občinskega sveta skušali vključiti v nadaljnje korake na poti k ustanavljanju pokrajin.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam