Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
25.01.2021
11:37
Krški svetniki o predlogu razdelitve pokrajin
Grafika: ePosavje
Krški občinski svetniki so imeli na januarski seji v četrtek na mizah imeli osnutek nove pokrajinske zakonodaje. Svetniki so se strinjali z mnenjem, da Posavje mora imeti svojo pokrajino.

Krški svetniki o predlogu pokrajinske zakonodaje

Po zadnjem osnutku deset pokrajin

KRŠKO Po zadnjem osnutku, pripravljenem v novembru 2020, so v Sloveniji predvideli deset pokrajin - Dolenjsko-belokranjsko, Gorenjsko, Goriško, Koroško-šaleško, Osrednjeslovensko, Savinjsko, Štajersko, Pomursko, Primorsko-notranjsko in Zasavsko-posavsko pokrajino, poseben status pa naj bi imeli mestni občini Ljubljana in Maribor. O zadnjem osnutku so se na četrtkovi januarski seji občinskega sveta pogovarjali krški občinski svetniki.

Javna razprava do 1. julija 2021

"Svetnice in so se strinjali, da si Posavje zasluži in mora imeti svojo pokrajino, za katero si prizadeva že 30 let, saj tako zgodovinsko kot teritorialno Posavje in Zasavje ne povezuje nič, razen Save. Občinska uprava je ob tem opozorila tudi na nekaj pomanjkljivosti v osnutku v zvezi z nalogami in pristojnostmi pokrajin ter načina financiranja. Na podlagi teh izhodišč bodo pripravili predlog mnenja, javna razprava pa bo na temo pokrajin potekala še do 1. julija 2021," so ob tem sporočili z Občine Krško.

"Vsi v Posavju moramo strmeti k temu, da bilo Posavje samostojna pokrajina"

"Ne glede na to, da so želje in pobude s strani Ljubljane in države drugačne"

Aleš Zajc iz stranke SMC pravi, "da vsi dosedanji sklepi, pobude in ukrepi, ki smo jih sprejemali v Posavju, gredo na to, da bi bila Posavje samostojna pokrajina. Moje mnenje je, da moramo vsi v Posavju strmeti k temu, ne glede na to, da so želje in pobude s strani Ljubljane in države drugačne. Mislim, da so vse občine v vseh svojih dejanjih podpirale to samostojno pokrajino Posavje in upam, da bomo tudi v občini Krško to podprli in da bomo poslali v Ljubljano natančno navodilo, da naj nas poslušajo in potrdijo samostojno pokrajino Posavje."

Šiško: "Še vedno podpiram in zagovarjam Posavje kot svojo regijo"

Občinski svetnik iz vrst SNS Dušan Šiško meni, da je Posavje dovolj veliko in bi lahko bilo samo kot regija. "Nekaj je bilo omenjeno celo, da bi bilo Trbovlje kot mesto prvo, Krško drugo. Absolutno se s tem ne strinjam, še vedno podpiram in zagovarjam Posavje kot svojo regijo. Imamo dovolj stvari, imamo energetiko, imamo prihodnost."

Bogovič: "Računam, da bo proces stekel in bo Posavje samostojna pokrajina"

"Ustanovitev pokrajin v Sloveniji je nuja, žal že tega nismo storili v preteklosti. V Posavju smo vrsto let gradili podobo Posavja kot bodočo slovensko regijo. V tem primeru poskuša Državni svet in stroka spraviti skupaj drugačno regionalizacijo, regijo od Jesenic na Dolenjskem do Litije," ob tem pravi občinski svetnik Franc Bogovič. Ob tem se boji, "da nas je v preteklosti premalo povezovalo. Res je, da nas povezuje reka Sava, mogoče še energetika, izgradnja hidroelektrarn na spodnji Savi. Drugače pa nekega posebnega povezovanja in sodelovanja ni bilo, zato računam, da bo ta proces stekel in bo Posavje samostojna pokrajina."

(bš)

krško
video
pokrajine

Pridružite se nam

Novice iz Posavja