Skip to main content
V Posavju 3.9° C Sreda, 19. januar 2022
08.04.2020
21:02
Krški župan Miran Stanko za ePosavje.com
Grafika: ePosavje.com
Pogovarjali smo se s krškim županom Miranom Stankom o stanju v občini, stanju v Domu starejših občanov Krško, delovanju ostalih institucij in ukrepih, ki jih bodo pripravili v naslednjih tednih.

Krški župan Miran Stanko za ePosavje.com o stanju v občini

KRŠKO "Ravno v torek smo bili v Domu starejših občanov na pogovoru okrog tega, kako bi se ukrepalo v slučaju, da bi prišlo do okužbe, kajti povsem ne moremo tega izključit, še posebej na izkušnje drugje v Sloveniji. Lahko rečem, da so v Domu starejših občanov dobro pripravljeni na okužbo," pravi krški župan o stanju v Domu starejših občanov Krško.

"S tem, ko se epidemija ne širi pretirano, so ukrepi na mestu primerni"

Kakšni bodo učinkih vladih ukrepov, ali pozitivni ali negativni, pravi, "da bomo videli. Vsekakor mislim da, sedaj s tem, da se epidemija ne širi pretirano, so ukrepi na mestu primerni. Seveda pa imajo ti ukrepi tudi negativne posledice, predvsem na gospodarstvo pa tudi na življenje posameznikov."

Glede na nekatere druge regije v državi lahko rečemo, da se v Posavju kar dobro "držimo". V občini Krško zaenkrat ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Čemu to pripisujete?

Rekel bi, da je to zgolj in samo čista sreča. Namreč epidemija se je začela na nekaterih točkah v Sloveniji na podlagi okužb, ki so prenešene iz Italije, in sicer zaradi šolskih počitnic. Očitno v Krškem nismo imeli tako veliko tistih, ki bi bili v Italiji pa še ti so bili verjetno v krajih, ki niso bili okuženi z tem virusom, zaradi tega niso prinesli te okužbe v Krško in sedaj praktično je to posledica tega. Mogoče tudi kakšen ukrep ali pa spoštovanje ukrepov s strani države, da so bili tudi nekoliko bolj upoštevani, ampak temu ne bi pripisal toliko tega vpliva.

Tudi Dom starejših občanov Krško in Zdravstveni dom Krško dobro obvladujeta razmere.

Tukaj moram pohvaliti Dom starejših občanov in tudi Zdravstveni dom. Ravno v torek smo bili v Domu starejših občanov na pogovoru okrog tega, kako bi se ukrepalo v slučaju, da bi prišlo do okužbe, kajti povsem ne moremo tega izključit, še posebej na izkušnje drugje v Sloveniji. Lahko rečem, da so v Domu starejših občanov dobro pripravljeni na okužb. Tako da so ti preventivni ukrepi zaenkrat učinkoviti. Koliko časa bo to trajalo ne vem, seveda pa upam, da čim dlje.

Občina je takoj po razglasitvi epidemije sama sprejela nekatere preventivne ukrepe, kot je prepoved uporabe otroških igral in fitnes naprav na prostem, pa tudi ustavitev mestnega javnega prometa. Ali na občini razmišljate še o kakšnih dodatnih ukrepih, kot je zaprtje katerih območij (Občina Sevnica in KŠTM Sevnica sta denimo za obiskovalce zaprla Grajski park)?

Država oziroma vlada je z odlokom dala županom nekaj več pooblastil, tako da lahko tudi sami sprejemajo določene ukrepe v zvezi z omejitvami. A mislim, da so bili ti ukrepi, ki jih je sprejela vlada, dovolj restriktivni in da kakšne posebne potrebe, še posebej ob dejstvu, da ni kakšnih okužb v okolju, torej v krški občini ni zaznati, ni potrebe, da bi posebej sprejemali dodatne ukrepe za zapiranje kakšnih objektov ali določenih mest.

So v načrtu tudi kakšni ukrepi, ki bi pomagali občanom in podjetnikom?

Lahko rečem, da se ti ukrepi nekako zbirajo. Bile so dane pobude tako od strani gospodarske zbornice, obrtne zbornice, tudi določeni svetniki so dajali pobude in občani posamično. Teh ukrepov je že kar nekaj predlaganih, ampak je najprej treba vedeti to, da epidemija še zdaleč ni končana in da tudi škoda, ki bo s to epidemijo nastala, ni znana, koliko bo znašala in kje vse bo pustila posledice. Zato je smiselno, da se sprejemanje ukrepov pripravimo in spravimo načrtovano, premišljeno in da dejansko pomagamo tistim, ki bodo zaradi te epidemije oškodovani. Je pa tudi eno dejstvo, da je država, torej že s tem protikorona zakonom in z naslednjimi ukrepi, sprejela že nekaj ukrepov, ki naj bi pomagali gospodarstvu in tudi posameznikom. V želji, da ne bi podvajali določenih ukrepov, je smiselno da pristopimo k temu s premislekom.

Ukrepi se na ravni države iz dneva v dan zaostrujejo. Kako ocenjujete ukrepe, ki jih je sprejela vlada?

Rekel bi predvsem to, da so dejansko ti ukrepi bili sprejeti šele pred kratkim. Kakšne učinke bodo imeli, ali pozitivne ali negativne, bomo videli. Vsekakor mislim da, sedaj s tem, da se epidemija ne širi pretirano, so ukrepi na mestu primerni. Seveda pa imajo ti ukrepi tudi negativne posledice, predvsem na gospodarstvo pa tudi na življenje posameznikov. Kolikšna bo škoda in kolikšna bo korist, bomo videli šele po koncu epidemije. Jaz upam, da so ukrepi sprejeti z razmislekom in da bodo bili pozitivni.

Kako je trenutno z najpomembnejšimi naložbami občine?

Večje naložbe, kot je recimo naložba v gasilski dom v Krškem ali pa v vrtec na Senovem in podobne naložbe, tečejo dalje, celo gradnje potekajo, gradbišča so odprta. Vse ostale naložbe so nekoliko pomaknjene za kakšen krajši čas naprej in se dejansko izvajajo bolj v smislu priprave dokumentacije, priprave dela in podobno. Skratka, nekoliko je intenziteta samih gradenj zmanjšana, po drugi strani pa mislim, da čas ne bo izgubljen in ne bo šel v prazno.

(pp, bš, eP)

krško
koronavirus
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja