Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
03.06.2022
13:33
Energetsko dovoljenje za JEK2
Grafika: arhiv ePosavje
Krško čakajo novi časi. Na novembrskih lokalnih volitvah dolgoletni župan Miran Stanko ne bo več kandidiral, zaenkrat v javnosti krožijo tri imena njegovega naslednika. 

Krško čakajo novi časi

KRŠKO Na vprašanje, kakšni so načrti za v prihodnje in kakšni časi čakajo Krško, aktualni župan Miran Stanko pravi, da bo v ospredju projekt JEK2. "Najprej umeščanje v prostor, kasneje pa izzivi glede samega prostora in pripravljenosti občine, da zagotovi vse potrebne prostore za to, da tukaj dobimo približno 5 do 7 tisoč prebivalcev, da umestimo nove kapacitete vrtcev, šol, gospodarske javne infrastrukture in tudi zadostno število parcel, da lahko ljudje gradijo individualne hiše."

"Pripravljeni na vse izzive"

Stanko ocenjuje, da se bo v naslednjih 10 letih v samem mestu Krško in okolici povečalo za 5 do 7 tisoč. "Kot občina moramo biti pripravljeni na vse izzive, ki čakajo na takšno povečanje prebivalstva. Veliko je še tudi različnih drugih projektov, ki smo se jih zadali že v preteklosti, če omenim samo bazen v Krškem kot dolgoletno željo naših občanov. Pa tudi cela vrsta manjših infrastrukturnih projektov, ki so pred nami."

Plan B za JEK2? "Kupovali bomo sveče"

Na vprašanje, kakšen plan B ima občina, če bo ljudstvo na referendumu zavrnilo projekt JEK2, krški župan Stanko odgovarja: "Kupovali bomo sveče". Kot je nadaljeval, druge opcije nimamo. "Lahko postavimo še par elektrarn na Savi, 3 do 5 elektrarn na srednji Savi. Na Muri ni govora, da bi karkoli postavili. Če gledate, da je ena elektrana na Savi realen domet med 15-20 MW, bi pa potrebujemo tisoče megavatov. Mi z vodnimi in sončnimi elektrarnami, vetrnih zaradi znanih zadev ne postavljamo, ne moremo zagotavljati elektrike. Vprašanje, kakšna je naša perspektiva."

"Če v letih 2030 ugašamo TEŠ6, nam zmanjka ogromno energije"

"Če v letih od 2030 do 2033 ugašamo TEŠ6, nam zmanjka ogromno energije. Potem naša celotna energetika in varnost sloni na stari elektrarni. Kdor pozna vsaj malo energetske zadeve, veste, da se na meji zelo enostavno in hitro enostavno zaprejo pretoki električne energije od koderkoli. In praktično druge možnosti kot to, da si najdemo stalen vir - pri nas je realno to samo jedrska elektrarna - ga ne vidim," dodaja župan.

O referendumu

Po Stankotovih besedah je uspeh morebitnega referenduma odvisen tudi od vprašanja na njem. "Če bodo postavili vprašanje, ali želite jedrsko ali ne, in jo pospremimo z mnogimi, ki imajo v tem interes (ti, ki so negativno nastrojeni), potem referendum definitivno ne bo uspel. Če pa vprašamo, ali želimo imeti elektriko ali ne, bodo pa ljudje rekli da. Odvisno je od vprašanje, izid referenduma bo definitivno odvisen od tega," še zaključi.

energetika
drugi blok
judo klub krško

Pridružite se nam