Skip to main content
V Posavju 16.2° C Sobota, 24. julij 2021
18.11.2020
20:21
Pitna voda, vaški vodovodi v občini Krško
Stranje, Foto: arhiv ePosavje
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je pregledal sedem vaških vodovodov v občini Krško.

Kakšna je pitna voda iz vaških vodovodov v občini Krško?

Pregledali so sedem vaških vodovodov

KRŠKO Po pogodbi med Občino Krško in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NZLOH), Oddelkom za okolje in zdravje Novo mesto je Nacionalni laboratorij opravil drugi, jesenski pregled vodovodov in izvirov na območju občine Krško v letu 2020, ki niso v upravljanju družbe Kostak, ampak z njimi upravljajo sami uporabniki. Skupno so pregledali sedem vaških vodovodov in pri tem vzeli sedem vzorcev vode za osnovne mikrobiološke in kemične preiskave.

Kje vodo razkužujejo?

Vodo razkužujejo na petih vodovodih, in sicer na vodovodih Gorenji Leskovec – Stranje, Jevša – Reštanj – Mali Kamen – Šedem, Kališovec – Brezje – Dolenji Leskovec, Mali Kamen – Reštanj in Veliki Kamen, vode ne razkužujejo na vodovodih Rožno – Dolenji Leskovec in Slom – Pihovec, navajajo v poročilu.

Vaški vodovodi, Krško, jesen 2020

S pravilnikom o pitni vodi neskladni trije vzorci

En vzorec ocenjen kot zdravstveno neustrezen

Mikrobiološke preiskave so pokazale, da so bili s pravilnikom o pitni vodi neskladni trije vzorci, vendar je bil le eden, vodovod Slom – Pihovec, ocenjen kot zdravstveno neustrezen. Fizikalno – kemične preiskave pa so v dveh vzorcih pokazale povišano motnost nad dovoljeni, in sicer na vodovodih Kališovec – Brezje – Dolenji Leskovec in Veliki Kamen.

"Voda ustrezna v času pregleda, zanesljivost negotova"

Na vodovodu Slom – Pihovec je bila voda kontaminirana s koliformnimi bakterijami in s tem zdravstveno neustrezna. Na ostalih vodovodih je bila voda zdravstveno ustrezna v času pregleda, vendar pa je zanesljivost negotova, dodajajo v poročilu.

(bš, eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja