Skip to main content
Petek, 1. december 2023
07.11.2021
18:47
Krško, most, september 2021
Foto: arhiv ePosavje
Odločitev o statusu Krkega kot mestne občine je zdaj v rokah poslancev Državnega zbora. Po dveh neuspešnih poskusih v minulih letih, so zdaj možnosti za uspeh bistveno večje.

V tretje gre rado?

KRŠKO Pred dobrim mesecem dni je poslanec Dušan Šiško v Državni zbor vložil predlog za podelitev statusa mestne občine Občini Krško. Kot pojasnjuje župan Miran Stanko smo v postopku pridobivanja statusa mestne občine, saj smo vse potrebne korake uspešno naredili,  dokončna odločitev je v rokah poslank in poslancev državnega zbora. 

Odločitev na plenarni seji v sredo

Poslanci bodo o usodi statusa mestne občine odločali v sredo, 10. novembra. Prvotno je bilo sicer načrtovano, da bo odločanje decembra. Glede na to, da je na matičnem odboru glasovalo 14 članov ZA in le trije PROTI, je optimizem več kot upravičen.

Matični parlamentarni odbor prižgal zeleno luč

Potem, ko je parlamentarni matični odbor dal zeleno luč le Krškemu, za isti status so se potegovale še Brežice in Jesenice, je poslanec Šiško prepričan, da so možnosti za uspeh velike. Župan Stanko ocenjuje, da so na matičnem delovnem telesu podali ustrezna pojasnila, zakaj je ta status Krškega upravičen.

Dejstvo pa je, da sta v Ljubljano romali že dve takšni pobudi in sicer leta 2005 in leta 2009, oba predloga sta končala na mizi takratnih vlad. Poslanec Šiško ocenjuje, da so tokratne možnosti boljše tudi zato, ker se za status poteguje le krška občina, v preteklosti je podobnih želja veliko.

Krčani z dogajanjem slabo seznanjeni

Kratko preverjanje na krških ulicah je pokazalo, da ljudje z dogajnem niso seznanjeni, načelno pa predlog podpirajo. Župan na vprašanje, kaj bi status mestne občine pomenil za Krško, pojasnjuje, da bi to imelo velik vpliv na razvoj mesta in na Posavje kot regije oziroma pokrajine. 

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam