Skip to main content
Petek, 2. junij 2023
10.10.2021
18:28
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Predsednik Borut Pahor je v četrtek v predsedniški palači priredil slovesnost ob podelitvi certifikatov Mladim prijazna občina. Prejeli sta ga tudi posavski občini Krško in Sevnica.

Certifikat Mladim prijazna občina tudi za občini Krško in Sevnica

Občina Krško je certifikat prejela v letu 2012, ga prvič podaljšala v letu 2016 do 2020, v četrtek pa je direktorica občinske uprave Melita Čopar prevzela nov certifikat z veljavnostjo do leta 2024. Nosilka certifikata Mladim prijazna občina, ki ga podeljuje Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja, je tudi Občina Sevnica. "Trud v pridobitev certifikata na Občini Sevnica vlagamo predvsem s ciljem preverjanja učinkovitosti lokalnih ukrepov in z željo po nadgradnji, dopolnjevanju programov, dobremu sledenju trendom in potrebam mladih generacij. Zadovoljni smo, da predsednik republike s svojim častnim pokroviteljstvom temu področju daje še poseben pomen, Skupnost občin Slovenije pa je povezovalna asociacija, ki spodbuja občine h aktivnostim in tudi prenašanju dobrih praks iz ene občine v drugo," je po pridobitvi certifikata povzel sevniški župan Srečko Ocvirk.

Omenjeni certifikat s štiriletno veljavnostjo podelijo lokalnim skupnostim, ki jih strokovna komisija prepozna kot mladim prijazne, ker uspešno izvajajo po vsaj en ukrep iz vseh prioritetnih področjih mladinskih politikS pridobitvijo certifikata se občina, ki se je pri svojem delu na področju mladih sicer že izkazala za uspešno, zaveže, da bo področje mladih še naprej uspešno sistemsko urejala in v štiriletnem obdobju ohranila oz. dvignila raven učinkovitost. Pri oceni uspešnosti izvajanja ukrepov poseben poudarek namenjajo načrtnemu obravnavanju področja mladine, participaciji mladih, organiziranju, informiranju, zaposlovanju, izobraževanju mladih, stanovanjski politiki in mobilnosti mladih.

Certifikate podelili 23 občinam

Certifikat Mladim prijazna občina prejelo sedem občin, in sicer Mestna občina Slovenj Gradec in občine Mežica, Ormož, Kočevje, Medvode, Semič in Sežana.

Za novo štiriletno obdobje pa so – poleg že omenjenih občin Krško in Sevnica – certifikat prejele mestne občine Koper, Novo mesto, Ljubljana in Velenje ter občine Radlje ob Dravi, Grosuplje, Radovljica, Jesenice, Gornja Radgona, Ajdovščina, Ravne na Koroškem, Trzin, Žalec in Šentjur.

Nagrada občinam za svojo posebno naklonjenost mladi generaciji

Ob tem se je predsednik Pahor zahvalil županjam in županom tistih občin, ki so bile nagrajene za svojo posebno naklonjenost mladi generaciji ter izpostavil trud občin, da bi obdržale mlade ljudi doma.

(eP)

krško
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja