Skip to main content
Petek, 12. april 2024
04.12.2021
09:33
Krško mestna občina
Grafika: ePosavje.com
Krško je od sobote, 4. decembra, tudi uradno mestna občina. S tem nazivom so se tako v tretjem poizkusu vendarle pridružili enajstim dosedanjem mestnim občinam v Republiki Sloveniji.

"Vidimo izziv, ki ga s tem dobimo"

KRŠKO Ob potrditvi statusa mestne občine je župan Stanko v Ljubljani povedal, da nov status prinaša tudi možnosti drugačnega in hitrejšega razvoja. "Vidimo tudi izziv, ki ga s tem dobimo. Moramo dokončati postopek združevanja mesta Krško, vseh primestnih naselij v mesto Krško. S tem bomo formalno dobili nekaj tisoč prebivalcev več. Pa seveda tudi gospodarski razvoj, ki je ključen za nadaljevanje in obstoj vsakega mesta, vsake občine."

Z mestno občino lažje do samostojne pokrajine?

Podelitev statusa mestne občine občini Krško so že novembra kot pomembno izpostavili tudi posavski poslanci v Državnem zboru. Naziv mestne občine je po njihovem pomemben tudi za širše območje Posavja, da bi med načrtovano regionalizacijo države presegli zdajšnji status statistične regije in postali samostojna pokrajina Posavje. V zadnjih mesecih namreč ob morebitnem vzpostavljanju pokrajin kot najverjetnejše strokovnjaki vidijo pokrajine okrog mestnih občin. Nam najbližji takšni občini sta bili do danes v Novem mestu in Celju.

V tretje je šlo rado

Sredi novembra so poslanci s prepričljivo večino podprli podelitev statusa mestne občine, za katerega so se v Krškem prvič potegovali v letu 2005. Iz zgodovine velja zapisati tudi, da je Krško tržne pravice dobilo leta 1391, mestne leta 1477, status mestne občine pa 544 let pozneje. Danes ima približno 7200 prebivalcev in velja za osrednje mesto Posavja ter občinsko središče.

(bš, eP)

krško
mestna občina

Pridružite se nam

Novice iz Posavja