Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
12.02.2021
09:43
Kulturniki v času epidemije - Robert Petan
Grafika: ePosavje.com
Epidemija koronavirusa samostojne kulturne ustvarjalce postavlja pred številne izzive. Kriza je prizadela predvsem glasbenike in gledališke ustvarjalce, ki so se soočili z odpovedjo projektov.

"Veliko več je avtorskega ustvarjanja, malo manj je nastopov"

BREŽICE Brežičan Robert Petan nam je povedal, da je v času epidemije veliko več avtorskega ustvarjanja, manj je nastopov. "Veliko ustvarjalcev, slovenskih in posavskih, se je začelo začelo ukvarjati s spletnimi nastopimi. Ni to še čisto tisto, kar se mi zdi, da bi lahko bilo. Ogromno je novih možnosti, ki jih je potrebno izkoristiti," pravijo kantavtor in multiinštrumentalist.

"Ogromno morje možnosti, ki bi jih še lahko izkoristili"

"Koncept, da imaš spletni koncert posnet s kamero, ki je tvoja prijateljica. In da ne rabiš koncert, ki ga igraš, samo posnet in objaviti na internetu. Tu se mi zdi, da je ogromno morje možnosti, ki bi jih lahko še izkoristili in bi lahko bilo dosti bolj, ne bom rekel interaktivno, ampak dosti bolj privlačno, polno nekih novosti. Mislim, da bodo prišle. Nekdo se jih bo lotil, ampak ... Nismo še čisto tam," še pove sogovornik.

"Dandanes je na spletu veliko vsebin"

"Zelo težko je koga pocukati za rokavi in mu povedati, da samo klikne povezavo"

"Zelo sem hvaležen, ker imam bazo ljudi, ki me poznajo ne samo osebno, ampak tudi zaradi tega, da vedo, da material prihaja. Dandanes je na spletu veliko vsebin in je zelo težko koga pocukati, mu povedati, da samo klikne na povezavo in pove ja ali ne, samo da veš, če je. Zelo sem hvaležen, da je lepa skupina ljudi, ki se na to še vedno zelo lepo odziva," o novih internetnih časih pove Petan. "Zelo lepo je vedeti, da ko neko stvar pošlješ v svet, da bo nekdo en del mojega sveta bo preveril, napisal, pohvalil, zgrajal, da si bo vzel tri, štiri minute."

Kakšna bo prihodnost?

Prihodnost je negotova, saj nihče ne ve, kdaj bodo lahko spet nastopali v živo. "Najbolj optimistične so napovedi, da se vrnejo ti. The Roaring Twenties (časi napredka kot po prvi svetovni vojni in po letu 1920, op.p.), da se po epidemiji začnemo tega malo bolj zavedati. Ampak je zelo tanka meja, se mi zdi. Magnifico je v enem intervjujev povedal nekako kot - manj kot bomo hodili na koncerte, manj se nam bo luštal hodet na koncerte," še dodaja sogovornik.

"Muzičarji špilajo tudi za prazne dvorane, ker oder je oder"

Robert Petan izpostavlja, "da je to ta dvorezni meč, mogoče se to zgodi, mogoče ne. Ogromno je ljudi, ki govorijo, da potrebujemo koncerte, po drugi strani pa se mi zdi, da smo se kar malo zasedeli. Nihče ne more vedeti, upam, da bo gušt. Iskreno, muzičarji špilajo tudi za prazne dvorane, ker oder je oder."

(eP)

koronavirus
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice