Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
17.02.2021
20:58
Rok Sanda, režiser
Foto: ePosavje.com
Rok Sanda je večkrat nagrajeni pisatelj in režiser, na dveh Linhartovih srečanjih v 2016 in 2017 je za svoji predstavi Fenik in Ikarus prejeli tudi nagrado Matiček. In kako je v času epidemije?

Kulturniki v času epidemije

KRŠKO Epidemija koronavirusa samostojne kulturne ustvarjalce postavlja pred številne izzive. Kriza je prizadela predvsem glasbenike in gledališke ustvarjalce, ki so se soočili z odpovedjo projektov. V minulih dneh smo objavili pogovora z Robertom Petanom ter Nušo in Frenkom Derendo, tokrat pa nam je več povedal režiser Rok Sanda.

Predstavo so na oder začeli postavljati januarja

Preimero načrtujejo leto in pol po prvotnem datumu

V tem času epidemije se je ustavilo tudi gledališče. "Imeli smo predstavo, ki smo jo začeli postavljati na oder lani januarja in smo ravno marca naj bi šli prvič na odrske vaje. Vse to se je potem ustavilo, prestavilo na - smo rekli - jesen. In tudi, ko smo se jeseni nazaj zbirali, da se bomo dobili, se je spet vse zaprlo. Vaje smo imeli preko spleta, zdaj pa, ker se še kar vleče, smo sprejeli odločitev, da bomo imeli premiero v jeseni. Trenutno imamo obnovitvene vaje, enkrat na mesec se dobivamo, v jeseni pa bomo začeli," je o ljubiteljskem projektu "O miših in ljudeh" društva Mali petelin (Little Rooster Productions) povedal Sanda.

Predstava s profesionalnimi igralci

Ideja o vzpostavitvi profesionalnega teatra

Rok Sanda se sicer te dni ukvarja tudi z idejo o vzpostavitvi profesionalnega teatra v Posavju. "Delali bomo predstavo s profesionalnimi igralci, pišem besedilo in to se bo tudi letos zgodilo, v jesenskem času. Če bo ta epidemija še vedno trajala, bomo našli druge rešitve," o idejah govori Krčan.

"Časi so takšni, da te prislijo v to, da se znajdeš"

Med rešitvami izpostavlja tudi možnost snemanja gledališkega filma. "Zdi se mi, da to ti časi takšni, da te prisilijo v to, da se znajdeš."

Predstava Ikarus, Rok Sanda, režiser

"Ne verjamem, da se bo zdaj kar svet spremenil zaradi ene epidemije"

In kako naprej? Sogovornik ne verjame v to, "da se bo zdaj kar svet spremenil zaradi tega, ker smo imeli eno epidemijo. Kot človeštvo smo imeli epidemije že v preteklosti, pa smo se pobrali. Tudi teater se mi zdi, da bo preživel to. Mogoče ne posamezni gledališki ustvarjalci."

"Pomembnmo je, da si pomagamo in stopimo skupaj"

Kakor nadaljuje, "je pomembno, da si pomagamo in stopimo skupaj. Teater kot tak, kot koncept, pa ne bo umrl. Ni umrl, ko je prišel film in ni umrl, ko je prišla televizija in internet. Bo pa najbrž prihajalo do kakšnih inovacij. Mogoče je to na vseh področjih kulture tudi ena svežina."

(bš)

krško
koronavirus
video
posavski tednik

Pridružite se nam