Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
10.01.2020
14:09
Grad Sevnica
Foto: arhiv ePosavje
Po podatkih Upravne enote Sevnica so se v letu 2018 v občini Sevnica poročili 103 pari, v letu 2019 pa je zakonsko zvezo sklenilo 91 parov.

Lani se je v občini Sevnica poročilo 91 parov

Največ porok spomladi

SEVNICA Pari se v Sloveniji lahko poročajo v uradnih prostorih ali pa izberejo neuradne kraje za poroko. Na območju sevniške občine sta uradna prostora, namenjena sklepanju zakonskih zvez, Poročna dvorana na Gradu Sevnica in Upravna enota Sevnica. Kot pravijo na Občini Sevnica, se je v lanskem letu v Poročni dvorani poročilo 18 parov, največ v mesecu maju. Leto prej je Poročno dvorano za poroko izbralo 30 parov, največ v avgustu. Na matičnem uradu se je v letu 2019 poročilo 19 parov, leto prej pa 16 parov.

Priljubljene so tudi druge lokacije

Poleg Poročne dvorane sta v sevniški občini za poročanje priljubljeni še lokaciji Malkovec in grajski park Gradu Sevnica. Obe lokaciji sodita pod t.i. neuradne prostore za poroke, zato je poročni obred na teh lokacijah plačljiv.

V grajskem parku največ porok junija

Kljub temu se je v letu 2019 na Malkovcu poročilo 26, v grajskem parku pa 12 parov, največ junija. Pari so za lokacijo svoje poroke izbrali tudi druge kraje v občini Sevnica, med drugim Lisco, Šentjanž in Studenec. V sevniški občini pare poročajo tri matičarke in štirje pooblaščenci. Največ poročnih obredov opravijo spomladi ter v poletnih in jesenskih mesecih.

Štiri zlate in ena biserna poroka

Kot še pravijo na Občini Sevnica, je v letu 2019 župan Srečko Ocvirk simbolično poročil pare na kar štirih jubilejih ob 50. obletnici poroke in na enem jubileju ob 70. obletnici poroke.

(eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja