Skip to main content
V Posavju 0.3° C Sobota, 5. december 2020
30.01.2020
12:40
Lažni profili na Facebooku
Grafika: ePosavje.com
Skrivanje za ponarejenimi spletnimi identitetami - "fake" računi, če hočete - žal ni nič novega. Problem nastane, ko se dvojne identitete spozabijo in iz ženskega profila izletijo moški glasovi.

Ponarejene spletne identitete tudi v Posavju

S tem zapisom želimo opozoriti na dve stvari. Prvič, ponarejene spletne identitete obstajajo tudi v Posavju. In drugič, kako jih lahko najbolj enostavno prepoznate v brskanju po družbenih omrežjih.

Zakaj gre? Ljudje pri uveljavljanju svojega prav in v izogib izpostavljanju s pravim imenom, priimkom in fotografijo iščejo 100 in en način, kako mnenje o določeni tematiki posredovati v javnost in ostati "čist". Pri tem jim včasih ne gre ravno vse po načrtih. Nekaj primerov skritih identitet smo v Posavju imeli pred zadnjimi lokalnimi volitvami in ob lanskih dogodkih v Nogometnem klubu Krško. V nadaljevanju vam na dveh primerih pokažemo, kako takšne spletne profile prepoznate in se do njih, če že ne drugega, primerno obnašate.

Dvojne osebnosti, fake FB računi

1) Enkrat ženska, drugič moški

Servis za iskanje fotografij je povedal veliko

Na zgornji grafiki iz komentarjev ene naših objav na Facebook strani ePosavje.com lahko opazite šolski primer, ko se oseba moškega spola ulovi v zanko in kot ženska z izmišljenim imenom in priimkom Amadeja Horvat komentira v prvi osebi moškega spola. Hitra in enostavna uporaba spletnih servisov za iskanje po fotografijah vam za profilno fotografijo omenjenega žensko-moškega profila na Facebooku ponudi tri rezultate iz spletnega servisa videojug.com, oz. njihovega Youtube kanala.

In koga všečka? Bisere...

Za smiselno umestitev izmišljene osebnosti v širši posavski prostor je dovolj že klik na vse všečkane strani tega profila - med njimi prevladujejo politične osebnosti (predvsem) z desnega pola slovenske politike, lokalni spletni mediji in nekateri posavski športni klubi.

Skrite spletne identitete

2) Kristina Loring

Kristina Loring je pripovedovalka zgodb, pisateljica in digitalna načrtovalka, pa tudi soustvarjalka in producentka interaktivnega podkasta Cooking By Ear (v naših krajih bi naslov prevedli kot Kuham z ušesi). In zakaj izpostavljamo prav omenjeno Kristino? Na Facebooku namreč med drugim obstaja tudi uporabnica Katarina Pohle, katere ena od fotografij pripada omenjeni Loringovi.

Stat.si: V Sloveniji je 7 ljudi s priimkom Pohle

Priimek Pohle je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije po pogostosti na 22.521 mestu, v Sloveniji je 7 oseb s tem priimkom, našteli smo jih vseh 7. Glede na to, da je bil profil narejen v drugi polovici leta 2013 in se na določene objave odziva povsem kampanjsko, ob tem pa lahko upravičeno sumimo, da gre za enega ti. "spečih" računov.

Katarina Pohle

Ste posumili, da se pogovarjate z lažnim profilom?

In kaj lahko naredite, če ste posumili, da se pogovarjate z lažnim profilom? Na vseh družbenih omrežijh obstajajo gumbi za prijavo profilov "Report user" in šele, ko profil prijavi več različnih uporabnikov, se pri upravljalcih omrežjih prižgejo luči in stečejo postopki preverjanja uporabnikov. Na svetovnem spletu sicer obstaja nekaj uporabnih orodij, s katerimi lahko preverjate istovetnost objavljenih fotografij in njihovo ponavljanje drugod po spletu.

Če sumite, da je med njimi kakšen posavski profil,
nas lahko poiščete na FB strani ePosavje.com ali nam pišete na info@eposavje.com.

Lažni profili in širjenje nestrpnosti

"Tovarna" lažnih uporabnikov na Twitterju

Problem lažnih profilov na družbenih omrežjih ni od danes. Uporabniki slovenskega Twitterja še kako dobro poznajo interesno ustvarjene skupine ljudi, ki z množico lažnih profilov - v zadnjem času so ob uporabniških imenih popularna zaporedja cifer - poizkušajo preusmerjati tok pogovora in različnosti mnenj uporabnikov.

"Tovarna" v medijih

S širjenjem sovražnosti in nestrpnosti v slovenskem javnem prostoru se v zadnjih letih ukvarjajo v Zavodu Državljan D. Kot pravijo, "so eden glavnih virov širjenja sovraštva in nestrpnosti mediji, povezani v zahodnobalkansko mrežo propagandističnih tovarn, s katerimi posredno upravlja Viktor Orban." V letošnjem letu bodo obiskali 16 slovenskih mest in pripravili javne pogovoru o vlogi medijev, ki v zadnjih letih vse bolj razširjajo sovraštvo in nestrpnost, sredstva za svoje delovanje pa prejemajo tudi iz javnih sredstev in oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti. Četrti dogodek v seriji obiskov po slovenskih mestih bo 13. februarja v Novem mestu, na svoj zemljevid obiskov pa so dodali tudi Krško.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja