Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
15.01.2021
20:05
C-27J Spartan v Cerkljah ob Krki
Foto: arhiv ePosavje
Z Ministrstva za obrambo so popoldne sporočili, da bo ministrstvo kupilo transportno letalo C-27J Spartan. To letalo je že obiskalo letališče v Cerkljah, v prvi polovici oktobra leta 2006.

Na Ministrstvu za obrambo so se odločili

Kupili bomo transportno letalo C-17J Spartan

BREŽICE Na Ministrstvu za obrambo prvijo, da bo Slovenija z nakupom novega transportnega letala "postala neodvisna pri zagotavljanju zračnega transporta za lastne potrebe. Lanskoletni izbruh pandemije covida-19 je namreč pokazal, da smo bili pri evakuaciji svojih državljanov iz tujine v domovino in pri zagotavljanju zalog zaščitne opreme odvisni večinoma od drugih prevoznikov."

Oktobra 2006 je bil Spartan že v Cerkljah

V Sloveniji kupujemo transportno letalo že več kot desetletje. Na letališču v Cerkljah ob Krki so v prvi polovici oktobra leta 2006 proizvajalca letala predstavil transportni letali Casa C-295 in Alenia C-27J. Tedaj smo v Sloveniji razmišljali o nakupu dveh letal. "Prvo letalo naj bi v Cerklje, kjer Slovenija v sodelovanju z Natom načrtuje ureditev letalske baze, prispelo že leta 2008, drugo pa namerava vojska kupiti do leta 2015," so mediji poročali oktobra 2006.

C-27J Spartan

V končni presoji dva tipa taktičnih transportnih letal

Na koncu je pretehtal izbor italijanskega letala

Na Ministrstvu za obrambo pravijo, da je "projektna skupina ministrstva za obrambo pri iskanju najugodnejšega ponudnika izpostavila vprašanje doseganja vojaških tehničnih zahtev, kar je bilo bistveno za odločitev glede nakupa taktičnega transportnega letala, ter smotrnost takšnega nakupa s stališča dolgoročnega vzdrževanja. V končno presojo sta bili vključena dva tipa taktičnih transportnih letal, vendar je po preučitvi vojaških tehničnih zahtev kot najboljša možnost izkazalo letalo C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonard"

Investicijski postopek je zaključen

Kakor nadaljujejo, je "strokovni svet za ključne investicije zaključil investicijski postopek in ob tem predlagal, da se omenjeno letalo nabavi po možnosti preko mehanizma vlada-vladi z Italijansko republiko. Direktorat za logistiko je zato že začel postopke nabave letala po sistemu vlada-vladi."

Kdaj bo letalo v Sloveniji?

Postopek nabave bodo nadaljevali po odločitvi Ustavnega sodišča Republike Slovenije o Zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021-2026. "Naš cilj je transparenten nakup ključne opreme za Slovensko vojsko, brez posrednikov in z zagotovitvijo celovite storitve (usposabljanja, zagotavljanje rezervnih delov, vzdrževanje v celotnem času uporabe), in sicer v najkrajšem mogočem času, skladno z zagotovljenimi finančnimi sredstvi," pravijo na ministrstvu.

Koliko gre v letalo?

V letalo C-27J Spartan gre lahko 46 vojakov v polni bojni opremi ali 60 vojakov ali 34 padalcev, do 36 nosil in 6 zdravstvenikov, odvisno od konfiguracije 6.000 oz. 9.850 litrov vode za gašenje požarov, manjša transportna vozila 4x4 in celo helikopter Bell 206. Letalo ima največji dolet 5.852 kilometrov z največjo višino letenja 9.144 metrov in največjo hitrostjo 602 kilometra na uro. 

(bš)

slovenska vojska
letališče cerklje ob krki

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja