Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
20.10.2020
13:06
NEK pod mavrico
Foto: arhiv ePosavje
Tudi za leto 2019 so pripravili letno poročilo o porabi nadomestila zaradi omejene rabe prostora (NORP) v občini Krško.

Letno poročilo o porabi nadomestila zaradi omejene rabe prostora (NORP)

KRŠKO Sedmo leto zapored je Občina Krško v sodelovanju z Nuklearno elektrarno Krško, GEN energijo, Agencijo za radioaktivne odpadke in Skladom za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško pripravila letno poročilo o porabi nadomestila zaradi omejene rabe prostora.

Lani v proračunu 8,9 milijona evrov iz naslova NORP

V letu 2019 so v okviru nedavčnih prihodkov proračuna občine Krško prihodki iz naslova nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta znašali 8,9 milijona evrov. Nuklearna elektrarna Krško je v preteklem letu prispevala 2,9 milijona evrov, Sklad za razgradnjo nekaj več kot 6 milijonov.

Največ del individualne rabe za potrebe razlike cene v vrtcih

Nadomestilo za omejeno rabo prostora so razdelili v dva dela, 20 % celotnega nadomestila so namenili za individualno rabo. "Največji del tega denarja je šel za potrebe razlike v ceni v vrtcih, to je več kot 900 tisoč evrov, se pravi občina Krško sofinancira tisti del, ki bi ga sicer morali plačati starši v višini 30% tega deleža. Druge zadeve so manjše in sicer subvencija mestnega prometa, individualna nadomestila prebivalcem v krogu 1500 metrov okrog Nuklearne elektrarne, letovanje otrok in podobno," pove krški župan Miran Stanko.

Večji del nadomestil za sofinaciranje investicij v občini

Drugi del, 80 % nadomestila, so namenili sofinanciranju večjih investicij v občini. "Kot večje investicije lahko omenim izgradnjo vrtca na Senovem, potem knjižnica v Krškem, izgradnje obvoznice in podobno. Skratka seznam teh objektov je kar velik, brez teh sredstev bi pa bistveno težje financirali naš delež, ki ga moremo prispevati pri teh projektih," dodaja Stanko.

(eP)

nuklearna elektrarna krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja