Skip to main content
V Posavju 3.1° C Sreda, 19. januar 2022
26.03.2020
10:01
Velika noč, svete maše
Foto: ePosavje.com
Slovenski škofje ordinariji so na redni seji sveta Slovenske škofovske konference sprejeli odločitev o obhajanju velikonočnih praznikov v času epidemije.

Letošnja Velika noč malo drugače

Cvetna nedelja

Škofje in župniki bodo obhajali bogoslužje cvetne nedelje v cerkvah brez navzočnosti vernikov. Ob tem župnikom svetujejo, naj mašo, če je mogoče, darujejo ob 10. uri, saj bo takrat na TV SLO 2 in prek spleta potekal prenos svete maše iz mariborske stolnice, prav tako brez navzočnosti ljudstva in brez somaševanja.

Veliki četrtek, petek in sobota

Na veliki četrtek bodo župniki darovali mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov. Kot pravijo v sporočilu, "naj župnik naj vernikom sporoči, kdaj bo daroval večerno mašo, in jih povabi, da se mu pridružijo v duhu in zmolijo rožni venec za duhovne poklice oziroma preberejo pasijon po Janezu." Obrede velikega petka bodo škofje in župniki v zaprtih stolnicah in cerkvah ob 18. uri brez navzočnosti vernikov. "Župnik bo opravil bogoslužje v najosnovnejši in preprosti obliki, brez petja in prinašanja križa v procesiji. Pri obredu duhovniki izrečejo posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki so v stanju preizkušnje," še dodajajo.

Veljal bo blagoslovil jedil televiziji in radiu

Blagoslov in delitev ognja bosta na veliko soboto odpadla. Škofje so odločili, da bo zaradi epidemije letos veljal blagoslov jedil po televiziji ali radiu. Tako vabijo vernike, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo 11. aprila na TV SLO 1 predvidoma ob 15. uri in ob 17. uri.

Velikonočna vigilija v soboto ob 20. uri

Škofje in duhovniki bodo velikonočno vigilijo v soboto zvečer obhajali v zaprtih stolnicah ob 20. uri brez vernikov. "Če obstaja možnost, naj duhovnik poskrbi za spletni prenos obreda velikonočne vigilije iz svoje cerkve. Verniki so povabljeni, da spremljajo obred s prižganimi svečami v svojih domovih," pravijo v sporočilu.

Nedelja: Velika noč

Vstajenjske procesije bodo letos odpadle, škofje pa vabijo vse vernike v Sloveniji, da se 12. aprila ob 8. uri zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo blagoslov. Na velikonočni ponedeljek bodo škofje in župniki v zaprtih cerkvah darovali sveto mašo brez navzočnosti verinkov.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja