Skip to main content
V Posavju 17.2° C Ponedeljek, 26. september 2022
30.04.2022
12:47
Grafika: ePosavje
V drugi polovici aprila in v prvih majskih dneh na Lovrencu cveti encijan, Clusijev svišč. Rastišče je opredeljeno kot zavarovano območje in ima po odloku Občine Sevnica status naravnega spomenika.

Na Lovrencu skrbijo za rastišče encijana, planinci opozarjajo na pravilno ravnanje

Rastišče encijana je zavarovano z leseno ograjo in trakovi. V začetku letošnjega leta je Občina Sevnica namestila dodatne opozorilne table, ki obiskovalcem sporočajo, da je območje rastišča na zasebnih zemljiščih. Prehod je dovoljen izključno po stezah, ki so del mreže planinskih poti.

Prostovoljci Planinskega društva Lisca Sevnica vsako leto v času cvetenja opozarjajo obiskovalce na pravilno ravnanje. V preteklosti je namreč nedovoljeno izkopavanje in teptanje rastlin zaradi množičnih obiskov in neupoštevanja omejitev gibanja na območju rastišča močno vplivalo na populacijo rastlin.

Letos je cvetov veliko

Iz Planinskega društva Lisca Sevnica poročajo, da je letos cvetov veliko, kar nakazuje na to, da varuhi encijana dobro opravljajo svoje delo ter da so številna opozorila in pretekle akcije pozitivno prispevale k ohranitvi rastišča. 

Občina Sevnica poziva vse, ki si bodo v času prvomajskih praznikov cvetove Clusijevega svišča ogledali v živo, da dosledno spoštujejo vse omejitve in tako pomagajo ohraniti to edinstveno rastišče modrih cvetov na pobočju Lovrenca.

(Občina Sevnica, eP)

lisca
sevnica
encijan

Pridružite se nam