Skip to main content
V Posavju 5.4° C Petek, 3. februar 2023
19.11.2020
14:24
Mala hiša Pilštanj
Foto: Mala hiša Pilštanj
Društvo Materina dušica Mala hiša Pilštanj so ustanovili leta 2002, Mala hiša za socialno ogrožene otroke pa je odprla vrata 12. decembr 2005 ob 12. uri.

Mala hiša Pilštanj, kjer je ljubezen doma

KRŠKO V Mali hiši Pilštanj imajo na leto imamo približno 250 obiskov otrok, njihov program deluje preko celotnega leta, otroke sprejemajo ob težavah, stiskah in svetujejo za prvo socialno pomoč, ob ločitvah, težavah, ob vikendih, praznikih in počitnicah nudijo brezplačne tabore, ki jih obiskujejo otroci iz socialno šibkih družin in otroci, ki imajo razne stiske, težave. V nadaljevanju v izvirniku objavljamo predstavitev društva in aktivnostih, ki potekajo v Mali hiši Pilštanj.

Mala hiša Pilštanj

Pomoč pri učenju osnovnih stvari za življenje

V Mali hiši Pilštanj sodelujemo s starši za dobrobit otroka, tudi eden od staršev se lahko sam udeleži tabora, če je to v korist družini in otroka. Veliko uporabnikov je iz prilagojenega programa, kjer potrebujejo pomoč pri učenju osnovnih stvari, ki jih potrebujemo za življenje. Program je družinskega tipa. Učimo se komunikacije, odkritosti, novih vedenjskih vzorcev, strpnosti,srčnosti, pomagati oz prepoznavati stiske, poiskati pomoč v težki situaciji, delovne navade, osebna higiena, kuhanje, hišna opravila za mladostnike, pa tudi kako poiskati službo, stanovanje, upravljati z denarjem, odgovornosti.

Mala hiša Pilštanj

Tudi pogovorne delavnice

Delavnice so pogovorne, so prilagojene glede na starost otroka, otroci imajo možnost osebnega razgovora z izbrano zaupno osebo. Donatorji so srčni ljudje iz podjetij, klubov in osebno, ki večkrat obiščejo otroke na Mali hiši in se z otroci pogovarjajo, družijo, spoznavajo naš program kaj predlagajo, organizirajo. Skupaj z otroki skuhamo in jih postrežemo. Še ko smo prva leta delovali samo poleti v šotorih, so nas obiskovali donatorji in omogočali brezplačne tabore. Kasneje je Lions klub Iliria Ljubljana omogočil nakup Male hiše. Nevenka Pergar je bila gonilna sila za vso adaptacijo Male hiše, je botra Male hiše in častna članica.Veseli smo njenih obiskov. Breda Arnšek iz mednarodne organizacije Sila in njene članice dobro poznajo naš program že od vsega začetka in so programu in obnovi Male hiše veliko pomagale. Zahvalni smo vsem donatorjem, ki našemu programu stojijo ob strani, omogočajo delovanje in brezplačne obiske uporabnikom.

Mala hiša Pilštanj

Hvala vsem dobrim ljudem

Številni prehranski priboljški, izleti po Sloveniji, delavnice, morje, potrebščine nam ne bi bile omogočene, če ne bi srčni donatorji to omogočali. Razumemo, da nam vsako leto ne morejo pomagati, da je pomoči potrebnih veliko in morajo pomagati tudi drugim, a vsak košček sestavlja našo pravljično sliko in smo jim neizmerno hvaležni za vso predhodno pomoč. Njihovi dobri žarki ogrejejo srca drugih donatorjev in zato se sodelovanje za dobrobit otrok nikoli ne preneha. V preteklih letih in tudi letos smo hvaležni za vso pomoč donatorjem Gen energija Krško, Hess Brežice, Laykam tiskarna d.o.o.Maribor, Lions klubu Celje Mozaik, organizatorju viška hrane gospodu Zvonku Podlesniku, picerija Santa Lucija Brežice in Kozjanski dvor, Gozdno gospodarstvo Kočevje in gospodu Branku Štunfu, Rdečemu križu Šmarje pri Jelšah, Utež d.o.o., Grawe Maribor, Oplast Slovenske Konjice, Rotary klub Celje, Leo klub Rogaška Slatina, Občina Kozje in ostali donatorji oz. dobri ljudje osebno. V času korona krize so se stiske povečale, imamo mnogo svetovanj po telefonu, sms, Vibru, Facebooku itd.

"Stiske zaradi nezdrave sitacije v že tako prikrajšanih družinah se povečujejo in so zaupne narave."

Brezplačne tabore imamo lahko samo za otroke iz po ene družine, psihosomatske zadeve so v porastu, otroci iz drugih krajev, ki prihajajo k nam, so trenutno prikrajšani. Stiske zaradi nezdrave sitacije v že tako prikrajšanih družinah se povečujejo in so zaupne narave. Zato delujemo po telefonu 041 840 727, kjer se otroci prijavljajo tudi za tabore ali pokličejo za stisko. V teh letih so nekateri naši otroci odrasli in sami postali starši. V večini primerov smo z njimi še v stikih. Skupaj s svojimi otroci obiskujejo Malo hišo, saj jim je ostal to drugi dom in midve z Ado kot drugi mami. To odtehta vso delo, nadure, poslušanje stisk in traum iz njihovih življenj.

Simona Simon,
Društvo Materina dušica

fotogalerija
kozje

Pridružite se nam

Poglejte tudi