Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
11.10.2019
07:45
Foto: ePosavje.com
Mandarine so v Posavju že manj kot evro, v tednu dni je njihova cena v eni krških trgovin padla za 20%. V teh krajih zdaj nestrpno čakamo na toplo nadaljevanje oktobra in sezono kakijev.

Cene sadja v Posavju

Mandarine že manj kot evro

POSAVJE Letošnja jesen je marsikje dobro obrodila. Iz deželice sonca in grozdja smo se spremenili v deželico sonca in fig. Septembra jih je bilo povsod po Posavju res veliko, a zdaj so prišle na vrste druge sorte mediteranskega sadja. Sprememba letnega časa in vremena v nekaj dneh so spremenili ponudbo in cene sadja na posavskih tržnicah in trgovinah. Police v trgovskih centrih so dobro obložene s sadjem, veliko je predvsem agrumskega sadja, med katerimi so v tem času popularne mandarine.

Neretvanske mandarine so najbolj prepoznane

Cene mandarin se gibljejo med 0,99 evri in dobrim evrom in pol. Med bolj sočnimi in priljubljenimi so tiste iz doline Neretve iz sosednje Hrvaške. Da ponudba na trgu znižuje ceno, dokazuje primer iz ene krških trgovin. Še prejšnji petek, 4. oktobra je bilo, so kilogram mandarin Satsuma ponujali po 1,49 evrov za kilogram. Teden dni pozneje so bile taiste mandarine v zabojčkih na prodajnih policah že za 1,19 evrov na kilogram.

Nekateri jih pripeljejo tudi na dom

Za izkušnje z mandarinami smo povprašali tudi naše sledilce na Facebook strani ePosavje.com. Bralec Denis pravi, da jih najraje kupi pri mojstru iz Neretve. "Nikoli niso špricane, za 10 kilogramov plačam 13 evrov," pravi sogovornik. Medtem ko bralec Marjan prisega na mandarine iz Samobora in kot pravi, "so tam najcenejše."

Čakamo na sezono kakijev

Prihajajoči sončni oktobrski dnevi - vremenska napoved zaenkrat kaže na podaljšano poletje s sončnimi in toplimi (do +22°C) dnevi - bodo pospešili rast še ene naslednjih sadnih sort, ki v zadnjih letih uspevajo v naših krajih. Oranžno rumeni kakiji so oktobra in novembra postali še stalnica posavskih sadovnjakov. S svojimi barvami so prava popestritev vinogradniške krajine, z vitamini in minerali pa popestritev marsikatere posavske mize. In še namig: Najboljši so posušeni in če jih potopite v čokolado, ste stopili na vrh sveta.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja