Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
11.05.2021
11:24
Simona Potočar Agrež - mantrailing
Foto: ePosavje.com
V brežiškem kinološkem društvu IZAR so pred dobrimi šestimi leti vpeljali mantrailing, z metodo iskanja pogrešane osebe, kjer pes sledi vonju točno določene osebe na območju, na katerem bi lahko bila.

S Simono Potočar Agrež o mantrailingu

BREŽICE Mantrailing je sledenje osebi po osebnem vonju, kar pomeni, da je za samo iskalno akcijo nujno potreben predmet pogrešane osebe in neka izhodiščna točka. Specifičen vonj določene osebe, ki jo sestavljajo delci kože, obleke, obutve, ostane na poti, po kateri hodi, še nekaj dni ali celo tednov.

Kaj je mantrailing?

Simona Potočar Agrež svoji psički Tequili ob začetku reševanja najprej predstavi predmet pogrešane osebe. "Predstavila sem ji ovitek od telefona od osebe, ki jo bomo iskali, na samih iskalnih akcijah pa je to običajno oz. zelo pogosto kakšna prevleka od vzglavnika ali pa kakšna majica ali hlače, ki jih je oseba zadnji dan nosila in ki še niso bile kontaminirane s strani družinskih članov."

Pes z laježem naznani, da je osebo našel

Pes z laježem sporoča, da je osebo, katere predmet mu je bil na začetku predstavljen, tudi našel. "Na ta način pes pride do pogrešane osebe oz. na treningu do markerja. Tequila nakazuje z lajanjem, pes lahko nakazuje tudi s sedenjem ali z ležanjem," pojasnjuje sogovornica. "Noben pes ne dela zato, da bi človeka našel, da bi bili mi zadovoljni in da bi bila situacija razrešena, ampak zato, ker na koncu sledi ena odlična nagrada. V našem primeru je to najprej hrana, potem pa se marker s psom še poigra. To je velika veselica in razlog, da pes želi znova in znova iskati."

Prvi mantrailing par v Sloveniji z neposredno najdbo pogrešane osebe

Simona Potočar Agrež in Tequila sta prvi mantrailing par v Sloveniji z neposredno najdbo pogrešane osebe po tej metodi. "Takrat je iskala na približno deset ur stari sledi. Sled je bila dolga približno kilometer in pol in s tem je opravila v tridesetih minutah. To so tiste realne situacije, se pravi, ko tovrsten trening, ki smo ga prikazali, ki je izjemno zabaven, za psa navdušujoč in nagrajujoč, potem prenesemo v prakso, kjer lahko tak kuža tudi reši človeško življenje."

Kakšna je razlika med mantrailing in reševalnimi psi?

In kakšna je razlika med mantrailing psi in reševalnimi psi, ki jih uporabljajo za prosto iskanje v gozdu, na ruševini in v snežni plazovini? Slednji iščejo kateri koli izvor človeškega vonja v naravi, ruševini, plazu, se pravi, da reagirajo z nakazovanjem na kateri koli človeški vonj, pravi sogovornica. "Ne vedo, koga iščejo, vedo pa, da se morajo odzvati, ko zavohajo človeka. Pri mantrailingu je drugače, se pravi, mantrailing pes točno ve, katero osebo mora iskati oz. točno ve, kateri je tisti vonj, ki ga mora na določenem območju najti in mu v optimalni verziji slediti do konca."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Z doseženimi rezultati so vse bolj cenjeni

Tequila in Simona se z mantrailingom ukvarjata že dobrih šest let. "Tequila se s tem ukvarja tako dolgo kot jaz. Je moj prvi mantrailing pes, se pravi, marca je bilo šest let, odkar Tequila 'mantraila'. Imam pa še mlajšo psičko, tri leta staro Pink, ki je že opravila izpite in je reševalna psička, ki sodeluje pri iskalnih akcijah, tako da trenutno razpolagam z dvema mantrailing psoma."

Simona Potočar Agrež je ena od prvih v Sloveniji, ki se ukvarja z mantrailing metodo iskanja pogrešane osebe. Z rezultati, ki jih kažejo, so vse bolj cenjeni, tako pri policiji, ki vedno vodi iskalne akcije, kot pri kolegih reševalcih.

(eP)

brežice
video

Pridružite se nam