Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
23.07.2022
16:33
ALS5 na 1919
Foto: Mestna občina Krško
Mladi cestni kolesar iz Ivanjega sela pri Uncu na Notranjskem Matjaž Hribljan je v torek začel svojo 13-dnevno dobrodelno kolesarsko pot po vseh 212 slovenskih občinah.

ALS5 na 1919

KRŠKO Skupaj z Društvom distrofikov Slovenije in kolesarskim klubom Jan Sport na ta način zbira denar za obolele za hudo nevrološko motnjo - amiotrofično lateralno sklerozo (ALS). Včeraj je njegova pot vodila skozi Krško, na kateri ga je pozdravila tudi direktorica občinske uprave Mestne občine Krško Melita Čopar s sodelavci.

Fotogalerija (Foto: Mestna občina Krško):

2576 dolga pot

Svojo pot, dolgo 2576 kilometrov, ki jo lahko spremljate na tej povezavi, je Hribljan skupaj z ekipo začel v sredo v Cerknici, zaključil pa jo bo 31. julija v Postojni. Poleg ozaveščanja o bolezni ALS bo kolesarski podvig spremljalo tudi zbiranje sredstev za obolele z ALS, ki bodo namenjena sofinanciranju fizične pomoči na domu ter nakupu električne postelje in stropnega dvigala.

Kako lahko pomagamo bolnikom z ALS?

Pošiljanje kratkega sporočila (SMS) s ključno besedo ALS5 na številko 1919 bo omogočilo prispevek v višini petih evrov, ki bo naročnikom mobilne telefonije prištet na naslednjem mesečnem računu, predplačnikom pa bo takoj odštet od njihovega dobroimetja.

Kaj je ALS?

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je hitro napredujoča in žal zaenkrat neozdravljiva nevrološka bolezen. Najbolj tipično se bolezen najprej pokaže z oslabitvijo skupine mišic na enem od udov, nato oslabitev postopno zajame sosednje mišice, mišice na drugi strani telesa in mišice za dihanje, govor, požiranje. Vzroki za nastanek ALS niso znani. Zdravila, ki bi zaustavilo ali spremenilo potek bolezni, ni. Sprva se bolnikom pomaga z aktivnim in pasivnim razgibavanjem, ob napredovanju bolezni pa potrebujejo ortopedske pripomočke, kot so med drugim palice, opornice, invalidski voziček, pripomočki za hranjenje in še drugi pripomočki, ki olajšajo življenje.

V Sloveniji je trenutno za ALS obolelih okoli 150 ljudi, pojavnost pa je tudi pri nas, tako kot po svetu, od 6 do 8 primerov na 100.000 prebivalcev. Bolezen se najpogosteje pojavi med 40. in 60. letom starosti, pri moških bolj pogosto kot pri ženskah.

Mestna občina Krško

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja