Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
12.08.2021
13:17
Perzeidi, Posavje
Foto: arhiv ePosavje
Zvečer prekličite vse piknike, gledanje televizije in ostale načrte. Med 21. uro in polnočjo bo namreč vrhunec meteorskega roja Perzeidov.

Utrinki, meteorski roj, solze sv. Lovrenca

KRŠKO Solze svetega Lovrenc, utrinski, meteorski roj, Perzeidi. "To je vse enu te isto," bi rekli v naših koncih. V četrtkovem večeru, na predvečer petka trinajstega, bo na nebu največ vidnih meteorjev. Te bodo vidni v temi, na območjih brez razsvetljave. 

Perzeidi zasvetijo 90 kilometrov nad površjem

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Andrej Guštin iz zavoda Cosmolab, utrinki ali meteorji nastanejo iz zelo drobnih prašnih delcev in zasvetijo nekje 90 kilometrov nad površjem. Meteorji so zelo hitri, priletijo v ozračje s hitrostjo približno 60 kilometrov na sekundo, zrak zasveti in vidimo svet utrinkov. Ti prašnati delci oziroma kamenčki so sicer večinoma manjši od milimetra, za sabo pa jih je pred leti v svoji orbiti pustil komet Swift-Tuttle, ki dandanes še vedno potuje okoli Sonca.

Noč bo jasna

Noč na petek bo jasna in kot takšna nalašč za spremljanje utrinkov, ki so bili na našem nebu vidni že v minulih nočeh. Letošnjemu spremljanju utrinkov gre v prid tudi Luna, ki bo 15. avgusta iz mlaja prešla v prvi krajec.

(bš, eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice