Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
03.10.2023
08:35
Usposabljanje helikopterskih posadk
Foto: arhiv ePosavje
Med 3. in 12. oktobrom bodo območja Posavja, od letališča Cerklje ob Krki do Kamniško-Savinjskih Alp, postala prizorišče vojaških vaj. Pogosti bodo dnevni preleti helikopterjev med 9. in 15. uro.

Vaje na širšem območju Slovenije

Od torka, 3., do četrtka, 12. oktobra 2023, se bodo slušatelji v okviru mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev usposabljali na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Polane pri Lisci, Loke pri Žusmu, Mirnske doline, Črnomlja, Pivke, Semiča in Kamniško-Savinjskih Alp. V Centru za usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 4. septembrom in 13. oktobrom poteka že omenjeni šesttedenski tečaj, ki se ga udeležuje devet pripadnikov in pripadnica oboroženih sil iz Slovenije ter šestih partnerskih in zavezniških držav.

Preleti helikopterjev

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo na območjih usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske, ki bodo navedene kraje preletavale v določenih časovnih intervalih med 9. in 15. uro. Območje usposabljanja se bo določilo glede na trenutne vremenske razmere.

Pridobivanje znanj in urjenje

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra za usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, izvaja že 13. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja združenih ognjev, in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje urijo in preverjajo s terminalnim kontroliranjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske.

Služba za strateško komuniciranje

letališče cerklje ob krki
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja