Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
11.11.2021
13:18
Krško, status mestne občine
Foto: ePosavje.com
Poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije so na 86. izredni seji potrdili predlog, da Krško postane mestna občina. V predstavitvi je bilo nekaj nasprotovanj, a so s 65 glasovi potrdili predlog.

Krško kot mestna občina

KRŠKO Poročali smo že, da je poslanec SNS Dušan Šiško pred dobrim mesecem dni v Državni zbor vložil predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško. Šiško je ob vložitvi pobude povedal, da je občina Krško po površini na 9. mestu med vsemi slovenskimi občinami. "Zanimivo je, da ima samo Ljubljana daljše cestno omrežje od občine Krško. Sicer pa Krško izpolnjuje večino kriterijev za status mestne občine, manjka mu samo bolnišnica, ki pa jo je imela do druge svetovne vojne. Imamo pa velik zdravstveni dom in urgentni center, poleg tega pa tudi dober zasebni zdravstveni center," je povedal tedaj.

Člani odbora predlog za Krško podprli, za Brežice in Jesenice ne

Odbor Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na seji konec oktobra podprl predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po katerem bi občina Krško dobila status mestne občine. Člani odbora ob tem niso podprli dopolnil, da bi z novelo zakona takšen status dobili tudi občini Brežice in Jesenice.

IZ MINUTE V MINUTO:

(17:42) Nekdanji župan o prizadevanjih in današnji odločitvi

estitam vsem, ki so/smo se borili za to, da občina Krško, ki je dejansko tako z geografskega, upravnega, pa tudi gospodarskega, znanstvenega in energetskega (Fakulteta za energetiko, Nuklearna elektrarna Krško – NEK, HE na Spodnji Savi, TE Brestanica) ter kulturnega vidika že dlje časa dejansko središče Posavja, postane mestna občina. Še posebej čestitam krškemu poslancu Dušanu Šišku in krškemu županu mag. Miranu Stanku za odlično izpeljan postopek v Državnem zboru Republike Slovenije, kot tudi poslancem Državnega zbora Republike Slovenije za visoko podporo tej noveli zakona. Rezultat glasovanja sam po sebi pove vse. Verjamem, da je od danes naprej tudi Posavje korak bližje temu, da postane pokrajina," je popoldne sporočil nekdanji župan občine Krško in sedanji evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

(15:17) Odziv krškega župana

"To je zgodovinski dan"

"Kot je bilo v razpravi rečeno, so določene prednosti, ki jih imajo mestne občine. Mogoče nekoliko drugačnega in hitrejšega razvoja. Vidimo tudi izziv, ki ga s tem dobimo. Moramo dokončati postopek združevanja mesta Krško, vseh primestnih naselij v mesto Krško. S tem bomo formalno dobili nekaj tisoč prebivalcev več. Pa seveda tudi gospodarski razvoj, ki je ključen za nadaljevanje in obstoj vsakega mesta, vsake občine," pravi krški župan. > PREBERI VEČ

(15:15) Dušan Šiško (SNS)

Predlagatelj Dušan Šiško (SNS) je v Državnem zboru zadovoljno in vesel povedal, da jim je uspelo. Ob nekaj neprespanih zadnjih nočeh dodaja, da je priložnost za uspeh prepoznal ob vloženi pobudi na občinskem svetu. "Ko smo na občinskem svetu sprejeli pobudo, da bi šli v postopek za mestno občino, sem rekel, da je to dobra stvar. Takoj, ko me je župan poklical, sem sprejel zadevo in ni mi bilo žal. Res sem vesel, da so mi stali ob strani moji kolegi Tomaž Lisec, Matjaž Han, tudi Srečku Ocvirku se moram zahvaliti in županu, ker smo to res delali skupaj. Vpeti je bilo treba veliko moči, tudi ozadja in ... Ne bom vam povedal, kaj se je vse dogajalo, ampak konec koncev, zmagali smo, imamo mestno občino." > PREBERI VEČ

(15:14) Tomaž Lisec (SDS)

Poslanec iz Sevnice Tomaž Lisec (SDS) pravi, da je v vsem tem času prizadevanja za mestno občino Krško Posavje postala samostojna pokrajina. "Danes je prišlo do pomembnega trenutka. Glede na to, da se v zadnjih letih govori, da bodo pokrajine nastale okoli mestnih občin, je današnji izglasovan zakon posledica dolgo pričakovanih želja, da do tega tudi preidemo. Kot poslanec in občinski svetnik sosednje občine Sevnica sem zelo vesel in kot Posavec ponosen, da je bil danes zakon z dokaj prepričljivo večino v Državnem zboru tudi sprejet." > PREBERI VEČ

(15:12) Matjaž Han (SD)

"Mislim, da se Krško v zadnjih desetih letih lepo razvija in je tudi v Posavju prevzel nek status, ki mu pritiče, da bi postal mestna občina. Če smo zdaj pikolovski, potem ne izpolnjuje pogoja in potem ne izpolnjuje pogoja še katera druga občina v Sloveniji. Sem vesel, če je prišlo do tega, da bo to mestna občina. Ne delajmo si utvar, da bodo občanke in občani Krškega kaj več imeli od tega. Samo nek naziv mestna občina Krško, ampak v redu. Zdaj vsaj vemo, kje je središče Posavja," nam je po izglasovani podpori povedal Radečan Matjaž Han (SD). > PREBERI VEČ

(15:11) Igor Zorčič (NEP)

"Zdi se mi pomembno, da Posavje dobi vsaj eno mestno občino, če želimo nekoč imeti svojo pokrajino. Iz nekaterih razprav je bilo slišati, da bo verjetno to eden izmed pogojev in glede na to, da je na mizi Krško, se je Občina Krško v zvezi s tem podvizala, hitreje speljala vse potrebne postopke in potem je prav, da je danes ta zakon tudi sprejet," je ob potrditvi zakona povedal Igor Zorčič iz skupine nepovezanih poslancev. > PREBERI VEČ

(14:16) Kako (ni)so glasovali?

Med 79 prisotnimi poslanci jih je 65 podprlo predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško, 11 jih je bilo proti. In proti predlogu zakona so glasovali Željko Cigler (Levica), Brane Golubović (LMŠ), Tina Heferle (LMŠ), Boštjan Koražija (Levica), Jerca Korče (LMŠ), Miha Kordiš (Levica), Robert Polnar (DeSUS), Primož Siter (Levica), Nataša Sukič (Levica), Matej T. Vatovec (Levica) in Violeta Tomić (Levica).

Na seji so manjkali Franc Jurša (DeSUS), Maša Kociper (SAB), Aljaž Kovačič (LMŠ), Luka Mesec (Levica), Jani Möderndorfer (LMŠ), Bojana Muršič (SD), Nik Prebil (LMŠ), Andrej Rajh (SAB), Franc Trček (Levica), Andreja Zabret (LMŠ) in Gregor Židan (SD). 

Dušan Šiško, Miran Stanko

(13:45) MESTNA OBČINA KRŠKO

Poslanci so na glasovanju z večino podprli Zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (ZUODNO-I), po katerem je Krško postala mestna občina. Predlog so potrdili s 65 glasovi za in 11 proti. Krško je mestna občina

(13:41) V Levici nasprotovanja

"Zelo pomemben razlog, zakaj nasprotujemo ustanovitvi nove mestne občine Krško je, da mesto Krško ne izpolnjuje zakonsko določenih pogojev po 16. členu Zakona o lokalni samoupravi, saj ne dosega minimalnega števila prebivalcev (20.000) in niti ne dosega števila delovnih mest (15.000)," je v uvodu predstavitve povedala Nataša Sukič (Levica).

(13:35) "Danes je pomemben dan za Posavje"

"Danes je pomemben dan za Posavje. Zato, ker se je Krško v zadnjem letu na čelu z županom, občinsko upravo in tudi s kolegom Dušanom Šiškom zelo trudilo in opravilo veliko delo v smeri izpolnitve zakonskih zahtev. In verjamemo, da bo današnji sprejem zakona nagrada za opravljeno delo in vzpodbuda za vnaprejšnji razvoj Krškega in Posavja. Očitno drži, da v tretje gre rado," je ob predstavitvi stališča povedal poslanec iz Sevnice Tomaž Lisec (SDS).

(13:33) Tudi v SNS podpora

Lisec, Han

(13:30) V Desusu bodo glasovali po svoji vesti

"Licitiranje o tem, ali upoštevati veljavne zakonske določbe ali ne, je v konkretnem primeru, ko gre za tako velika odstopanja, popolnoma neustrezno. Poslanci poslanske skupine Desus imamo do tovrstnega licitiranja precej raznolik odnos in različne poglede. Natanko v skladu z raznolikostjo naših pogledov bomo tudi glasovali," je v imenu poslanske skupine povedal Robert Polnar.

(13:26) V predstavitvi stališč zaenkrat podpora NSi, SMC in SAB

Predstavniki poslanskih skupin predstavljajo svoja stališča do predloga zakona. Svoja stališča so zaenkrat predstavili v NSi, SMC in SAB, predstavniki vseh treh so podprli namero, da Krško postane mestna občina.

(13:08) Začetek seje v Ljubljani

"Upam, da ste prepoznali velik razvojni potencial krške občine, ki ga lahko izkoristimo v dobro cele države. Zahvaljujem se tudi tistim, ki pravite, da gre za samo simbolni pomen in da od tega statusa ni posebne koristi. Prav, a nam bo tudi to veliko pomenilo. Mislimo, da lokalna skupnost, ki prevzame toliko bremen na svoja pleča in toliko objektov, ki se jih po državi otepajo kot hudič križa, zasluži priznanje, četudi je to simbolno. S statusom mestne občine želimo dobiti status regijskega ali bodočega pokrajinskega središča, za kar pa imamo res veliko argumentov, kot jih ima komaj še kakšna občina. Naše misli so usmerjene naprej, ne želimo biti nepripravljeni na velike izzive, kot se je to dogajalo pred 50 leti, ko so naši očetje v Krko na hitro sprejeli atomsko elektrarno," je povedal predlagatelj Dušan Šiško. In zaključil, "da začenjamo s pripravami prostora za nove tisoče ljudi, za strokovnjake, za delavce, za nove meščane, ki bodo živeli z nami, z našimi otroci in vnuki. Oni bodo zagotavljali električno energijo tudi za avtomobile, vse moderne naprave in delovna mesta vaših otrok in vnukov."

(12:03) Brez predstavnikov Ministrstva za javno upravo

Iz Ministrstva za javno upravo so poslali opravičilo, da bo seja, na kateri bodo poslanci odločali o Krškem kot mestni občini, minila brez prisotnosti njihovega predstavnika.

(11:55) 86. izredna seja državnega zbora

Poslanci bodo imeli na mizah predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (ZUODNO-I), po skrajšanem postopku. Kot je razvidno iz gradiva za sejo, se bo ta začela z dopolnilno obrazložitvijo predlagatelja, nadaljevala s predstavitvijo poročila matičnega delovnega telesa Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, nato pa bodo imeli predstavniki osmih poslanskih skupin vsak po 5 minut za predstavitev stališč.

Če bo kdo vložil amandmaje, je za razprave poslanskih skupin predvidenih 65 minut, za predlagatelja pa še dodatnih 30 minut. Vse skupaj so tako za prvo točko dnevnega reda predvideli 2 uri in 25 minut.

(bš, eP)

krško
mestna občina

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja