Skip to main content
V Posavju 27° C Ponedeljek, 8. avgust 2022
11.10.2021
19:17
Brežice, november 2020
Foto: arhiv ePosavje
Konec septembra je poslanec v Državnem zboru Dušan Šiško vložil predlog za mestno občino Krško. Dobre tri tedne po krškem predlogu se bodo na to temo pogovarjali tudi svetniki v Brežicah.

Mestna občina Brežice?

BREŽICE Brežiški župan Ivan Molan je v ponedeljkovem popoldnevu sklical izredno sejo občinskega sveta občine Brežice. "Sklic izredne seje je vezan na podajo mnenja Občine Brežice k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Zaradi predlagane ustanovitve občine Krško kot mestne občine je predlagana sprememba 3. člena Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi območij, ki določa mestne občine, in sicer tako, da se občina Krško uvrsti med mestne občine. Mnenje k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij je potrebno oddati Državnemu zboru Republike Slovenije najkasneje do 25. oktobra 2021," pravijo v sklicu seje.

Mestna občina Brežice

"Primeren trenutek, da se ponovno poskusi realizirati prizadevanje naše občine"

"Obravnava podanega predloga je primeren trenutek, da se ponovno poskusi realizirati prizadevanje naše občine, da se Občina Brežice uvrsti med mestne občine, saj s takšnim predlogom, podanim že v letu 2005, nismo bili uspešni. Za dosego tega cilja sta predlagani ustrezni spremembi 2. in 3. člena Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, na podlagi katerih bi bila Občina Brežice ustanovljena kot mestna občina."

O posebnem pomenu

"Postopek obravnave Predloga ocenjujemo kot ustrezen trenutek, da obnovimo prizadevanja in da se med mestne občine uvrsti tudi občina Brežice. Prepoznavanje pomena z ustanovitvijo mestne občine Brežice ima v letu obeležitve 30. obletnice nastanka države, ko se posebej spominjamo prve žrtev vojne za Slovenijo, ki je padla ravno na območju občine Brežice, poseben pomen," pravijo v Brežicah.

Kaj še ugotavljajo v Brežicah?

Ob vloženem predlogu v Brežicah med drugim ugotavljajo, "da občine statistične razvojne regije Posavje vseskozi enotno zagovarjajo pri vzpostavitvi druge ravni lokalne samouprave, s ciljem nujne decentralizacije kot središče somestje Brežice-Krško-Sevnica s sedežem Posavske pokrajine v Krškem, sedež pokrajinskega sveta v Brežicah in sedež sveta občin v Sevnici."

"Geostrateški položaj za državo"

V nadaljevanju pravijo, "da ima občina Brežice s svojo lego na jugovzhodu države, ob avtocestni povezavi med dvema prestolnicama, z 10% meddržavne meje z republiko Hrvaško, ki je istočasno zunanja meja schengenskega območja poseben geostrateški položaj za državo in da je občina Brežice upravno, izobraževalno, zdravstveno, športno in kulturno središče regije Posavje, kjer ima svojo enoto več kot dvajset državnih inštitucij."

Predlog za mestno občino Brežice:

(bš, eP)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja