Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
15.05.2020
09:07
MI - mladinski inkubator
Grafika: ePosavje.com
Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice je uspešno kandidiral za sredstva, namenjena krepitvi mladinskega sektorja, kompetenc mladih ter trajnega vključevanja mladih na trg dela.

MI! - mladinski inkubator

Projekt bo trajal do septembra 2021

BREŽICE S projektom MI! - mladinski inkubator bodo mladim med 15. in 29. letom omogočili krepitev kompetenc skozi aktivno državljanstvo, s tem pa pripomogli k večji zaposljivosti. Projekt, ki ga izvajajo skupaj s konzorcijskim partnerjem Mladinskim centrom Maribor, so začeli izvajati februarja letos, trajal pa bo do septembra 2021.

"Končni cilj projekta je zaposlitev 25 mladih"

Nejc Vrešak, vodja projekta MI!, pravi, da bodo v tem času izvedli tri sklope usposabljanja. "Vsaj 39 mladih bomo vključili v 90-urno usposabljanje, od tega se jih bo 65% zaposlilo. Končni cilj projekta je zaposlitev 25 mladih, ki si bodo tekom usposabljanja omogočili zaposlitev ali si jo bodo sami poiskali s pomočjo usposabljanj, ki jih bomo izvedli. Podali jim bomo določena znanja, s katerimi bodo potem lažje vstopili na trg dela," dodaja sogovornik.

"Sredstva nam bodo prišla še kako prav"

"Projekt Mladinski inkubator je projekt, ki smo ga prijavili skupaj z Mladinskim kulturnim centrom Maribor. Znesek celotnega zneska je 176.000 evrov, bomo videli na koncu, odvisno je tudi od realizacije. Na našega konzorcijskega partnerja odpade en sklop predavanj in če bodo izvedli po dogovoru, odpade nekje dobrih 20.000 evrov. Vsa ostala razlika gre na naš račun," je povedala Matejka Gerjevič, direktorica ZPTM Brežice. Sredstva bodo prišla še kako prav, saj je, kot poudarja Gerjevičeva, celoten mladinski sektor podhranjen.

Molan: "Veseli smo, da smo dobili nov projekt"

Občina Brežice se sicer šteje med uspešnejše pri črpanju evropskih sredstev, poudarja brežiški župan Ivan Molan. Kot pravi, jo od ostalih poglavitno razlikuje dejstvo, da je med prvimi uspela tudi s pridobivanjem sofinanciranja znotraj programov neposredno na sedežu Evropske komisije.

"Uspešne občine bodo tiste, ki bodo uspele pridobiti dodatna sredstva"

"Veseli smo, da smo dobili nov projekt. Vemo, da sredstev na občinah je vse manj - tistih neposrednih sredstev, ki jih dobimo od države ali od prihodkov. Tudi koronavirus bo prinesel nekatere težave," pravi Molan. Ob tem dodaja, "da bodo tiste občine, ki bodo uspele pridobiti dodatna sredstva, bodo uspešne in bodo lahko svojim občanom ponudile kaj več, kot so osnovni standard, ki jih občine ponujamo." Sicer pa občina na področju mladine letno namenja okoli 230 tisoč evrov.

(eP)

brežice
mc brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja