Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
03.09.2021
08:36
Miličniški blok v Brestanici
Foto: arhiv ePosavje
Kot smo na naših straneh poročali konec julija, bodo miličniški blok pri Gradu Rajhenburg v Brestanici porušili. Tam bo nastal nov park. Če bo šlo vse po načrtih, bodo blok podrli do konca meseca.

V Brestanici bodo porušili miličniški blok

KRŠKO Na dobrih 4000 kvadratnih metrih veliki površini med Gradom Rajhenburg in pokopališčem trapisotv stoji miličniški blok, ki so ga leta 1949 z večino udarniških akcij naredili policisti, pazniki ali zaporniki. Dom je bil v začetku namenjen bivanju paznikov in paznic ženskega zapora v gradu. Zapor so sicer leta 1956 preselili na Ig, v gradu pa so uredili Zvezni zbirni center za prebežnike. Miličniški blok propada in če bo šlo vse po načrtih, ga bodo porušili do konca septembra.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Zdaj potekajo arheološke raziskave

Na Občini Krško so leta 2020 objekt odkupili od družbe Dežele mesnine Kranjske, na 6300 kvadratnih metrih načrtujejo ureditev prostora, ki bo ponujal možnost za ponovno vzpostavitev parka.

Kot so napovedali v Krškem, so v Brestanici začeli z arheološkimi terenskimi pregledi, še ta mesec bodo potekale arheološke raziskave, izsledki pa bodo podlaga za končno obliko parka.

Blok naj bi porušili do konca septembra

"V kolikor ne bo posebnosti pri arheoloških raziskavah, naj bi bil blok porušen do konca septembra. Sledi pridobitev gradbenega dovoljenja za ureditev parka in razpis za izvajalca del. Projekt, ocenjen na 250.000 evrov, naj bi bil zaključen do pomladi naslednje leto," dodajajo v Krškem.

Arheološke raziskave pri Gradu Rajhenburg, Foto: Občina Krško

(bš, eP)

krško
fotogalerija

Pridružite se nam