Skip to main content
Nedelja, 28. maj 2023
23.07.2021
09:47
Policijski blok, Brestanica
Foto: ePosavje.com
Med Gradom Rajhenburg in trapistovskim pokopališčem v Brestanici stoji miličniški blok. Zaenkrat še stoji, a Občina Krško bo dobrih 4000 kvadratnih metrov velik plato preuredila.

Miličniški blok v Brestanici bodo porušili

KRŠKO Na Občini Krško še do naslednjega četrtka zbirajo prijave za javno naročilo, s katerim bodo uredili plato ob Gradu Rajhenburg. Na dobrih 4000 kvadratnih metrih veliki površini zaenkrat tam še stoji miličniški blok, a dolgo ne bo več. Zapuščen dom so leta 1949 z večino udarniških akcij naredili policisti, pazniki ali zaporniki. Dom je bil v začetku namenjen bivanju paznikov in paznic ženskega zapora v gradu. Zapor so sicer leta 1956 preselili na Ig, v gradu pa so uredili Zvezni zbirni center za prebežnike.

Objekt je statično že zelo načet

Stavba je danes v zelo slabem stanju, veliko udrtih stropov, luknjasta streha, kupi gradbenih odpadkov in le še zelenje v pritličju kljubuje času. V prvem nadstropju so danes še vedno vidne stenske poslikave z motivi iz nekih drugih časov.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Kulturnovarstveni pogoji

Pri preureditvi tega dela brestaniške zgodovine bodo morali izvajalci upoštevati več kulturnovarstvenih pogojev. Med drugim tako v dokumentu Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije piše, "da terasta ureditev za Moserjevo hišo iz februarske idejne zasnove ni sprejemljiva. Potek obstoječe brežine naj se ohrani in po potrebi zasadi z drevesnimi ali grmovnimi vrstami, ki bodo brežino stabilizirale." V Moserjevi hiši, na parkirišču pred gradom, je danes čokoladnica. Med drugim dodajajo, da naj bodo nove oporne in podporne konstrukcije izdelave po vzoru obstoječih zidov, iz delno obdelanega klesanega kamna, "položenega v horizontalnem rastru."

Pri ureditvi parternega vrta med drugim opozarjajo, da vzpostavitev visokodebelnega sadovnjaka na travniku severno od platoja ni sprejemljiva. "Poudarek v prostoru bo predstavljala bodoča drevoredna poteza divjih kostanjev," so zapisali. Za kamnite prvine s stavbe, na vogalih stavbe so namreč lepo ohranjeni klesanci, priporočajo, da jih uporabijo za morebitno utrditev poti, kamnite stebre pa bi lahko uporabili pri drugih ureditvah.

"Trenutna ureditev pokopališča menihov ni ustrezna"

Ob tem bi priporočili umestitev dvorednega drevoreda od doma do nekdadnjega pokopališča menihov, s katerim bi ohranili pogled v osi na vhod do pokopališča. V dokumentu tudi piše, da trenutna ureditev pokopališča menihov ni ustrezna. In zato predlagajo, da izščitijo tratno površino, s tem predstavijo ohranjene strukuture, porušeni obodni zid pa "poustvarijo z novo potezo, na primer analogija z striženo živo mejo".

Shyam v bloku posneli spot za skladbo Željo daleč stran

V današnji ruševini so sicer v začetku novega tisočletja člani posavske zasedbe Shyam posneli videospot za skladbo Željo daleč stran. Na zgornjem videospotu lahko ti. Miličniški dom vidite od začetka tretje minute, dobršen del zaključka videospota je bil posnet v notranjih prostorih. In kot je videti iz videospota, tedaj še zelo dobro ohranjenih notranjih prostorih.

(eP)

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja