Skip to main content
Petek, 1. december 2023
26.03.2021
18:57
Minister Podgoršek na obisku v Sevnici
Grafika: ePosavje.com
V petek je v Posavju na obisku minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Kot so zapisali v povabilu, je obisk namenjen seznanitvi z razmerami v sektorju kmetijstvu.

Minister za kmetijstvo na obisku v Posavju

Iz Krškega v Sevnico

KRŠKO Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je delovni obisk začel na Občini Krško, kjer je pogovor tekel o aktualnih vsebinah, s poudarkom na namakanju Krškega polja. V občini Sevnica je bil obisk namenjen predvsem pregledu stanja na tem območju, posledicah in škodi po naravnih nesrečah in druge aktualne vsebine s tega področja. Na Kmetijski zadrugi Sevnica se je minister seznanil s poslovanjem zadruge v času epidemije ter primerom dobre prakse na področju javnih prehranskih obratov.

Obisk na OŠ Sava Kladnika

Podgoršek je obiskal Osnovno šolo Sava Kladnika, kjer je bila osrednja pozornost namenjena dobrim praksam v povezavi s konceptom oskrbe z lokalno hrano in uveljavitvijo načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih.

"Da preverimo, kako v COVID času diha slovensko kmetijstvo"

"Namen današnjega obiska je, da v tem covid času preverimo, kako diha slovensko kmetijstvo, s katerimi ukrepi lahko iščemo rešitve za izhod iz kriznih situacij in dobimo realno sliko o slovenskem kmetijstvu tudi na terenu," je v izjavi za medije po obisku Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica povedal kmetijski minister Podgoršek. 

Pogovor o rešitvah

Obisk v Posavju je končal na ekološki kmetiji Weber v Loki pri Zidanem Mostu, kjer se ukvarjajo z zelenjadarstvom. Pri slednji govorimo predvsem o primerih dobrih praks pri dobavi hrane v lokalne javne prehranske obrate, je povedal Podgoršek, "z zadrugo pa smo se pogovarjali tudi o možnih rešitvah v tem covid času. Namen tega dela je predvsem spremljati realne težave v okolici, predvsem pa iskati spodbude za čas, ko bo covida konec, s katerimi mehanizmi, kot so npr. namakalni sistemi, kot je spodbuda lokalnemu kmetijstvu preko nabave hrane preko javnih prehranskih obratov, torej kako s temi ukrepi pospešiti ponoven, normalen del tudi v kmetijsko-živilskem sektorju, torej izhod iz krize, ko bo te krize enkrat konec."

Tudi o izključitvi iz stranke Desus

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je bil v Vladi Republike Slovenije kot minister iz kvote stranke Desus. Bil zato, ker mu je v četrtek zvečer članstvo v stranki "v skladu s statutom" prenehalo.

Župan Srečko Ocvirk ob obisku ministra za kmetijstvo

"Obisk ministra za kmetijstvo je pomemben"

Obisk ministra za kmetijstvo je pomemben, kajti občina Sevnica je kmetijska občina, kmetijstvo je pomembna gospodarska dejavnost in tudi Kmečka zadruga Sevnica, ki jo je minister obiskal, je močan gospodarski subjekt, je dejal župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk.

"OŠ Sava Kladnika Sevnica vodilna v programu lokalne oskrbe"

"Hkrati pa se občina kot lokalna skupnost ukvarja s številnimi vprašanji organizacije kmetijstva, podpore kmetijstvu, podeželju in izkoriščanju naravnih virov, kar kmetijstvo je. Obiskali smo tudi Osnovno šolo Sava Kladnika Sevnica, ki je vodilna v programu lokalne oskrbe, lokalne nabave živil in predstavili dobro prakso. Vodja prehrane je predstavila tudi izzive, tiste šibke točke, težave, s katerimi se srečujejo in tudi predloge za še povečanje deleža oz. možnosti lokalne nabave živil v lokalnem okolju," je še povedal Ocvirk in dodal, da to ni pomembno zgolj zaradi zdrave hrane, ampak tudi, da se z lokalno nabavo krepi lokalna ekonomija, lokalno kmetijstvo, da se ohranjajo delovna mesta.

"Podpora ministra je dobra"

"Podpora ministra Podgorška, s katerim sodelujemo že dolgo in je dober poznavalec tega vprašanja, je dobra, zato se mu zahvaljujem za ta obisk," je še dodal sevniški župan.

(eP)

krško
sevnica
politika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja