Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
22.01.2021
09:06
Narava pozimi
Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
Učenci od 1. do 5. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so postali raziskovalci zime. Učitelji so zanje pripravili naravoslovni dan z naslovom Narava pozimi s kopico zanimivih dejavnosti.

Narava pozimi

Naravoslovni dan na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

BREŽICE Vetrovna, a sončna sreda je prinesla učencem od 1. do 5. razreda poseben izziv. Postati so morali raziskovalci zime. Učitelji Katja Berkovič, Romana Žnideršič in Matjaž Vrešak so zanje pripravili naravoslovni dan z naslovom NARAVA POZIMI s kopico zanimivih dejavnosti.

Zjutraj so se skupaj zbrali na zoom uri, predstavili potek dela, nato pa sta se jim na daljavo priključili dve sodelavki Kozjanskega parka, Tina Osovnikar in Barbara Plostajner, in predstavili bobra, divjad in ptice pozimi. Veliko zanimivega in poučnega so izvedeli o bobru, in sicer da je največji med glodavci, tehta tudi do 30 kg, je vegetarijanec, pod vodo zdrži do 15 minut, iztrebke pušča v vodi, sprednja dva zobka ima oranžne barve, plavalno kožico ima le na zadnjih nogicah … Glede ptic pa so slišali, da jih vsaj 80 vrst ostane čez zimo v Sloveniji, ostale gredo v tople kraje. Spoznali so plavčka, kosa, liščka, zeleno žolno, velikega detla, taščico in slišali njihovo oglašanje.

Sledila je prva naloga – malo tudi za krepitev imunskega sistema in dobrega počutja – raziskovalni sprehod. Pred odhodom na teren so si morali pripraviti raziskovalno škatlo (v njej karton od jajc in kartončki s sličicami, kaj vse bodo morali v naravi najti). Primerno se je bilo treba obuti, v nahrbtnik dati še kakšno vodo in akcija! Narava pozimi (čeprav ni danes ravno odeta v snežno odejo) ponuja marsikaj zanimivega, v to so se prepričali tudi učenci sami.

Fotogalerija (Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

Po sprehodu so jih čakale nove dogodivščine. Učitelji so jim pripravili dejavnosti, vsak pa si je moral izbrati vsaj dve. Z veliko mero ustvarjalnosti, domišljije, malo tudi pomoči starejših so nastali čudoviti izdelki - hrana za ptice, ptičje krmilnice, zimski mobili, ledeni ornamenti, ledeni svečniki …

Čeprav se ravno niso srečali v šoli, so si pomahali s sosednjega brega, se srečali v gozdu … Dan je bil nadvse zanimiv, izveden zunaj, na svežem zraku, vstran od računalnika. Vsaj za en dan!

Hkrati pa so si vsi enotni, da zanje njihovi učitelji v vseh teh dolgih tednih šolanja na daljavo lepo skrbijo, jim popestrijo šolske in izvenšolske dejavnosti, za kar so jim hvaležni. Nanje pa nikoli ne pozabi tudi gospa ravnateljica Nuška Ogorevc, ki se jim vsake toliko časa oglasi z motivacijskim pismom, pohvali njihovo delo, trud, jim pripravi kakšno presenečenje …

Prvo- in drugošolčki na vprašanje učiteljice Katje Berkovič – Ali bomo zmogli? – vedno odgovorijo – Ja, bomo! In vsi ostali tudi!

Novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

fotogalerija
brežice
šole v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja