Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
07.06.2021
19:49
Sevniška salamiada, 60 let
Foto: ePosavje.com
Ob 60-letnici sevniške salamiade so v Društvu salamarjev Sevnica izdali monografijo Sevniška salamijada avtorja Oskarja Zorana Zeliča. Monografija obsega celovito predstavitev nastanka salamijade.

Monografija Sevniška salamijada ob 60-letnici Društva salamarjev Sevnica

SEVNICA Društvo salamarjev Sevnica letos obeležuje šestdesetletnico delovanja. Letos tako mineva šestdeset let, odkar se v Sevnici na salamijadi zbirajo salamarji od blizu in daleč, ki na ocenjevanje in pokušino prinesejo svoje suhomesnate izdelke. Ob visokem jubileju so v društvu izdali monografijo Sevniška salamijada avtorja Oskarja Zorana Zeliča, ki so jo prejšnji teden predstavili na novinarski konferenci.

Sevniška salamijada je največji salamarski praznik

Monografija obsega celovito predstavitev nastanka salamijade, njenega razvoja in ljubiteljskega delovanja sevniških salamarjev. "Monografija prvič prinaša celovit pregled nastanka in razvoja te najstarejše gastronomsko-turistične prireditve v Sloveniji, ki je obenem največji salamarski praznik v slovenskem, evropskem in tudi svetovnem merilu," nam je povedal avtor monografije Sevniška salamijada Oskar Zoran Zelič.

Vsako leto 10. marca

Na to, da je glas sevniške salamijade segel daleč naokoli, so v Društvu salamarjev Sevnica izjemno ponosni. "In prireditev in sama strokovna ocenitev, ki jo izvršimo vsako leto 10. marca, kažejo, da hodimo po pravi poti in smo tudi vodnik marsikaterim mlajšim salamijadam. Ta mednarodni pečat, ki ga je Sevnica dosegla s petimi državami, ki pripravljajo podobne prireditve v svojih državah, je nekaj, kar nas, si upam pohvaliti, pelje v večnost," pravi predsednik društva Zdravko Mastnak.

Znanje, tehnologija in kakovostne surovine

Z društvom sodeluje Kmečka zadruga Sevnica. Leta 2014 sta podpisala tudi pogodbo o izdelavi sevniške salame, pa je dodal direktor zadruge Janko Skube. "Tu smo dodali svoje znanje, tehnologije in samo dobavo kakovostne surovine od okoliških kmetov. Gre za surovino preverjenega porekla in porekla izbrane kakovosti in zagotavljamo, da je izdelek, ki pride do kupca v katerem koli delu Slovenije, narejen po osnovnem, tradicionalnem receptu."

Promotor turizma v Sevnici

Salamijada je postala tudi velik promotor turizma v Sevnici, pojasnjuje direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek. "Povezali smo jo z modro frankinjo, kar nam je dalo spodbudo za oblikovanje nekih novih produktov, kot so košarice na Ajdovskem gradcu, s katerimi nekako skušamo gostu pričarati to naravno vrednoto, danost v okolju, z neko kulinarično ponudbo, z možnostjo vodenja. S tem se prilagodimo tudi času in povpraševanju s trga."

"Postati in ostati kvalitetna zelena destinacija"

Sevniški župan Srečko Ocvirk ob tem pove, da tako gradijo skupno prepoznavnost in skupno, kvalitetno ponudbo v kulinariki in vinarstvu. "To se dopolnjuje z odličnimi gostilnami in gostinsko ter hotelsko ponudbo." Kot še dodaja Ocvirk, želijo na tak način postati in ostati kvalitetna zelena destinacija.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam