Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
03.08.2020
09:52
Luksuz filmske delavnice za mlade
Foto: Luksuz produkcija
V Luksuz produkciji Društva zaveznikov mehkega pristanka tudi v letošnjem poletju izvajajo filmske delavnice za mlade. Na 20. mednarodni delavnici je skupina 17 udeležencev posnela 5 filmov.

Letos jubilejna, že 20. mednarodna delavnica dokumentarnega filma

KRŠKO Kot pravijo v Društvu zaveznikov mehkega pristanka, je jubilejna 20 mednarodna delavnica dokumentarnega filma DoKKu 2020 tokrat potekala z manj številčno zasedbo in s strogimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, kljub temu pa je skupina 17 udeleženk in udeležencev posnela pet kratkih dokumentarnih filmov.

Predpremiera filmov je bila v Krškem, premiera bo v Ljubljani

Udeleženci so se v začetku razdelili v skupine, izbrali teme, jih raziskali, posneli in zmontirali kratke filme, ki so bile predpremierno prikazani v Šumici pred Mladinskim centrom Krško, premiero pa bodo doživeli 17. avgusta na Festivalu kratkega filma FEKK v Ljubljani. "Skozi proces nastajanja filmov so spoznavali tukajšnjo družbo, se med seboj učili, imeli pa so tudi podporo strokovnih mentorjev, uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz regije. V živo sta bila ves čas prisotna režiserja Miha Možina in Marko Cvejić ter direktor fotografije Jure Černec. Mentorja za montažo Marija Kovačina in Nemanja Babić pa sta tokrat lahko svetovala le preko interneta. Udeleženci so od mentorjev slišali različna mnenja in nasvete, na koncu pa je bila odločitev kako in kakšen film bodo posneli povsem njihova," pravijo v sporočilu.

Luksuz filmske delavnice

Letos so bile v ospredju ženske

Nastali so štirje portreti

Letos so bile v ospredju predvsem ženske. Nastali so štirje portreti, v katerih podrobneje spoznamo navdušeno nogometno trenerko, aktivno mlajšo upokojenko ter deklico iz Slovenije, ki obiskuje prvi razred v Iranu. "Spoznamo tudi klovna, ki sta ravno v tem času zabavala prebivalce okoliških vasi. Peta skupina je zabeležila kar dogajanje na sami delavnici, tako da lahko podrobneje spoznamo sam proces," še dodajajo.

V Kostanjevici na Krki so izpeljali mladinsko filmsko delavnico

Zadnji julijski teden se je sicer del ekipe Društva zaveznikov mehkega pristanka preselil v Kostanjevico na Krki, kjer so v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac izvedli že tradicionalno Mladinsko filmsko delavnico. Ta je namenjena nekoliko mlajšim udeležencev, se pa je večina od 16 otrok in mladostnikov udeležila že drugič ali tretjič. "Kljub mladosti že kar dobro obvladajo filmske veščine," dodajajo o mladih ustvarjalcih.

Posneli so štiri igrane filme

V prostorih samostana so posneli štiri igrane filme, ki bodo v petkovem večeru tam tudi premierno predstavili omejenemu številu občinstva. Podobno delavnico v DZMP pripravljajo tudi v zadnjem tednu avgusta, ta bo v sodelovanju z JSKD OI Krško potekala v krškem muzeju.

(bš)

luksuz produkcija
krško

Pridružite se nam