Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
21.10.2021
19:29
Gimnazija Brežice, umetniški oddelek
Foto: arhiv ePosavje
Ob 75-letnici delovanja si na Gimnaziji Brežice želijo nov šolski program, je ob predstavitvi zbornika v sredo povedal ravnatelj šole Uroš Škof. Lansko leto je bilo v zgodovini šole prav posebno.

75 let Gimnazije Brežice

BREŽICE V sredo so na Gimnaziji Brežice predstavili zbornik ob 75-letnici šole, v katerem je zbrana zgodovina šolstva na Trgu izgnancev 14 v Brežicah. V zgodovini so zabeležili nekaj zanimivih in pomembnih mejnikov. Od zanimivejših mejnikov ravnatelj Gimnazije Brežice Uroš Škof izpostavlja leto 2020, ko zaradi epidemije in pouka na daljavo prvič v zgodovini pouk ni potekal strnjeno, kot je ta potekal v vseh teh letih.

385 dijakov in 35 profesorjev

V letih od 2011 do 2013 so v obsežni obnovi in dozidavi dobili novo šolsko telovadnico, obnovili so prostore v starem in novem delu, ob tem pa so dobili tudi nekaj novih učilnic. "Pridobili smo sodobne prostore, v katerih lahko normalno izvajamo pouk," pravi ravnatelj šole, katero obiskuje 385 dijakinj in dijakov ter 35 profesorjev.

Zbornik ob jubileju

V zborniku ob 75. letnici Gimnazije Brežice so predstavili tudi obšolske dejavnosti, od delovanja mešanega mladinskega pevskega zbora, znotraj športnih dejavnosti delujejo številne sekcije, krožkov, tekmovanj, ekskurzij. Škof je izpostavil tudi mednarodna sodelovanja šole in partnerske šole. "To smo v zborniku želeli izpostaviti in obuditi spomine."

KUD Franjo Stiplovšek

Na šoli že 50 let deluje Kulturno umetniško društvo (KUD) Franjo Stiplovšek. "V preteklosti se je pojavila ideja, da bi dijake in profesorje vključili v društvo. Društvo deluje samostojno, vsi dijaki in profesorji so člani tega društva," dodaja ravnatelj. Svoje prve korake na gledališkem odru so (med drugimi) kot člani KUD Franjo Stiplovšek naredili tudi Klemen Slakonja, Nik Škrlec, Sara Dirnbek, Žiga Divjak in Niko Zagode. Če omenimo le nekatera, mladini bolj poznana, posavska imena gledaliških odrov.

Zapis dopolnjujemo.

Digitalna šola, UNESCO šola, predstavniki evropskega parlamenta

Na Gimnaziji Brežice se lahko pohvalijo tudi z nagrado Digitalna šola. "Priznanje je podelilo naše ministrstvo in smo veseli, da so nas prepoznali v tem letu, letu in pol - ne glede nato, da smo se podali v učilnice na daljavo zaradi koronavirusa," je povedal ravnatelj in dodal, da so že pred prejemom te nagrade na šoli uvajali digitalni, inovativni pouk v šoli. "To se nam je zdaj poklopilo, da so nas prepoznali, ocenili in smo prejeli to nagrado." Gimnazija Brežice je sicer UNESCO šola in so predstavniki evropskega parlamenta.

Med štirimi leti športni oddelek, kmalu tudi oddelek umetniške gimnazije?

Na Gimnaziji Brežice so ponosni, da so pred štirimi leti na šoli sprejeli prvo generacijo dijakinj in dijakov športnega oddelka. "To je edini program v posavski regiji, ki nam je manjkal med gimnazijskimi programi," pravi Škof. Na vprašanje, kakšne načrte in želje imajo za v prihodnje, si želijo nov gimnazijski program. "Za prihodnost imamo še veliko izzivov. Želja tako v šoli in v širši javnosti je, da bi imeli tudi kakšen program umetniške gimnazije."

(bš, eP)

gimnazija brežice
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja