Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
14.01.2022
08:30
Temperaturna inverzija, Lisca, Cerklje ob Krki
Grafika: ePosavje.com
Da je vreme in z njim temperature lahko še kako zanimivo, nam razkrije petkov jutranji pogled na temperature po Sloveniji. Zaradi temperaturne inverzije na Lisci zjutraj skoraj 10 nad ničlo!

V četrtek zelo zimske temperature, v petek zelo pomladne

SEVNICA V četrtkovem jutru smo na naših straneh poročali o pravih zimskih temperaturah na vseh posavskih vremenskih postajah. Še niti 24 ur kasneje je vse drugače, ko zaradi izrazite temperaturne inverzije na Lisci beležimo ob 8. uri skoraj 10°C nad ničlo, v Cerkljah ob Krki pa krepko pod ničlo.

V 30 km zračne razdalje več kot 14°C razlike v temperaturi

Podatki Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) namreč kažejo, da so ob 8. uri in 10 minut na Lisci izmerili +9,8°C, v Cerkljah ob Krki pa deset minut pred tem -4,5°C. Temperaturna razlika na dveh, še niti ne 30 kilometrov zračne razdalje oddaljenih, vremenskih postajah je bila tako več kot 14°C. 

Jutranje temperature, petek, 14. januar 2022, ob 8. uri:

Cerklje ob Krki -4,5°C
Lisca +9,4°C
Malkovec -3,2°C
Krško -2,3°C
Birna vas -6,6°C
Blanca -4,3°C
Bistrica ob Sotli -2,3°C
Kostanjevica na Krki -4,4°C
Bizeljsko -1,1°C

Temperaturni obrat - temperaturna inverzija

Kot razlagajo na ARSO, jutranji temperaturni obrat nastane zaradi nočnega ohlajanja prizemne plasti zraka. Če je noč mirna in dovolj jasna, tla sevajo energijo v IR spektru valovanja in se zato ohlajajo, nato se počasi ohlaja plast zraka nad njimi. Čim daljša je noč in čim večje so sevalne »izgube« oz. količina energije, ki gre v vesolje, tem debelejša plast ohlajenega zraka nastane. Ker je hladnejši zrak težji od toplejšega, se nabira po najnižjih delih reliefa – v kotanjah, dolinah, kotlinah… rečemo, da nastanejo jezera hladnega zraka.

Vir: ARSO

(eP)

vreme v posavju
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja