Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
19.07.2021
21:36
Hercules C-130, Nebeška strela
Foto: ePosavje.com
Nad letališčem Cerklje ob Krki ste lahko v ponedeljek opazili transportno letalo Hercules C-130 izraelske vojske in več padalcev, ki so opravili komemorativni padalski skok Nebeška strela.

Komemorativni padalski skok Nebeška strela

BREŽICE Na letališču Prilozje v Metliki bodo popoldne obeležili prvi dan slovensko-izraelskega prijateljstva, v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Spominska slovesnost bo na 100. obletnico rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice. 

Na 100. obletnico rojstva Hane Seneš

Hana Seneš je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. Na predvečer holokavsta so mnogi zapustili Evropo, da bi rešili svoje življenje - nekaj pa je bilo takšnih, ki so se pogumno vrnili, da bi rešili tudi druge. Hana Seneš se je v britanski vojski izučila za padalko, da bi pomagala preprečiti deportacijo madžarskih Judov v taborišča.

"V misiji še s tremi tovariši je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli Krajini in pristala v vasici pri Metliki na območju, ki so ga varovali partizani. Nekaj dni po pristanku so izvedeli, da so Nemci že okupirali Madžarsko, zato je ostala s partizani in domačini. Kot angleška vojakinja se je potem iz Bele Krajine odpravila peš preko Hrvaške do Budimpešte, kjer jo je junija 1944 na madžarski meji ujela policijska žandarmerija. Bila je obsojena na smrt in 7. novembra 1944, pri 23. letih, umrla ter postala simbol upora in poguma. Hanina zgodba, njen neukrotljivi duh, skupaj z ganljivim dnevnikom in poezijo, ki ju je pisala, so danes navdih vsem, ki se upirajo sovraštvu in zatiranju," so ob tem sporočili iz Urada predsednika republike, ki bo popoldne v Beli krajini slavnostni govornik na prireditvi.

Hercules C-130 in padalci

V spomin na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil ter v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko so dopoldne na letališču Cerklje ob Krki izvedli komemorativni padalski skok »Nebeška strela«, na katerem je sodelovalo 100 izraelskih padalcev, pridružili pa so se jim še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.

(eP)

video
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja