Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
02.12.2020
11:29
Novi prostori krške poklicne gasilske enote
Grafika: ePosavje.com
Krški poklicni gasilci so se preselili v sodobne, svetle, zračne prostore, ki so obenem prilagojeni gasilski stroki in bodo zato omogočali bolj kakovostno opravljanje vseh del. Več v nadaljevanju.

Na obisku pri krških poklicnih gasilcih

Preselili so se v novi prizidek

KRŠKO Novi prostori bodo krškim poklicnim gasilcem omogočali bolj kakovostno opravljanje vseh del, ki jih opravljajo v objektu. "Dispečersko operativni center je srce naše enote, sem prihajajo vsi klici na pomoč in ta del je sofisticiran, v njem je najnovejša tehnologija in upamo, da nam bo služil," nam je nekaj trenutkov po enem izmed prejetih klicev na njihovo telefonsko številko povedal Aleš Stopar, direktor Poklicne gasilske enote Krško.

Operativni center večji in sodobnejši

Dispečersko operativni center ni le sodobnejši, ampak tudi večji. "Želja in cilj nam je bila, da naredimo dve neodvisni delovni mesti, ki jih potrebujemo v primeru večjih intervencij. Da lahko vzpostavimo dva operaterja, ki imata vsak svoj sistem dela. Eden lahko kontaktira čisto drugo službo. Drugi vrši vpoklice, kontaktira z vodjo izjeme, vodjo operative. Sodobno gasilsko delo poteka na ta način," dodaja Stopar.

Nova pridobitev je tudi gasilski drog za hitrejše spuščanje iz zgornjega v spodnje nadstropje

Gasilci so še posebej veseli pridobitev, ki povečajo njihovo varnost in jim olajšajo delo. "Nova pridobitev, ki smo jo pridobili v Poklicni gasilski enoti Krško, je tudi gasilski drog. Ta nam služi, da pridemo hitreje iz zgornjih prostorov v nižje," nam je pred spustom po žrdi povedal gasilec Boštjan Gabrič. "Zaenkrat je še vse novo, se tudi še malo iščemo, tipamo. Mislim, da se bomo kmalu navadili na te novosti. Določene tehnične stvari so drugačne kot v starejšem objektu, več prostora imamo za kondicijsko vadbo, za servisno dejavnost, za čistilne prostore. Bistveno več prostora imamo."

Servis ročnih gasilnih aparatov in dihalnih aparatov z ločenim vhodom

Prostore za servis ročnih gasilnih aparatov in dihalnih aparatov, ki je namenjen strankam, so ločili s posebnim vhodom. Kot je dejal direktor Poklicne gasilske enote Krško, je operativni del po novem ločen od vseh strank in obiskovalcev. "Skupni prostori gasilcev so projektirani tako, da ko izvažajo / tečejo na intervencijo, ne gredo čez del, kjer se lahko nahajajo stranke. Pridejo v hodnik, ki povezuje interventno garažo, kjer je trenutno sedem garaž."

S prvo fazo do slabih 1000 kvadratnih metrov novih površin

S prvo fazo izgradnje prizidka so krški gasilci pridobili slabih tisoč kvadratnih metrov novih površin. "Sedaj prehajamo na drugo fazo, obnovo obstoječe stavbe Poklicne gasilske enote, v kateri je potrebno marsikaj spremeniti, popraviti in obnoviti - od inštalacij in zunanje toplotne izolacije. Potem sledi rušitev in novogradnja prostorov, ki jih uporablja tudi Prostovoljno gasilsko društvo Videm ob Savi," je o projektu povedal krški župan Miran Stanko.

Prizidek PGE Krško, tretja faza

V drugem prizidku še štiri nove garaže za poklicne gasilce

Stopar: "Predvidoma tudi nova orodjarna in prostor za potapljače"

"V tretji fazi bomo pridobili štiri garaže, predvidoma novo orodjarno in prostor za potapljače. Zadnja dva prostora in zgornja etaža bodo namenjeni prostovoljnemu gasilskemu društvu, službi Civilne zaščite, Gasilski zvezi Krško in še nekaterim pripadajočim službam," dodaja Stopar.

Dela bodo zaključena konec naslednjega leta

Dela bodo predvidoma zaključena konec naslednjega leta. "Skupna vrednost investicije je nekje 3,2 milijona evrov. Računam in ocenjujem, da je nekaj več kot polovica te investicije že izvršena, polovica nas pa še čaka," je sklenil krški župan Miran Stanko. Naložba bo v celoti krita iz občinskega proračuna.

(eP)

krško
video
posavski tednik
pge krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja