Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
10.03.2021
17:47
Na obisku pri pilotih helikopterjev Slovenske vojske
Grafika: ePosavje.com
V Vojašnici Jerneja Molana na letališču Cerklje ob Krki deluje 151. helikopterska eskadrilja 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, v svoji sestavi imajo 12 helikopterjev.

Na obisku pri 151. helikopterski eskadrilji v Cerkljah ob Krki

Eskadrilja deluje v sklopu 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske

BREŽICE Ob obisku letališča v Cerkljah ob Krki smo enoto, ki imajo v svoji sestavi 12 helikopterjev – osem tipa Bell-412 in štiri tipa Cougar AS532, pobliže spoznali. Enota, ki ji poveljuje major Matej Hajdinjak, ima 57 pripadnikov. Od tega je približno 85 odstotkov letalskih posadk – to so piloti, kopiloti in tehniki letalci.

V zadnjih letih imajo vse več nalog s področja zaščite in reševanja

"Helikopterska eskadrilja dela vse naloge, ki so ji zadane. Ena od teh nalog, ki v zadnjih časih prihaja v ospredje, je sodelovanje pri zaščiti in reševanju. To se je v našem primeru skoncentriralo na izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči in reševanje v gorah. Poleg tega izvajamo sekundarne medicinske helikopterske prevoze ter prevoze inkubatorjev, torej dojenčkov v inkubatorju. V zadnjih letih nam to pobere približno od 60 % do 65 % našega dela, našega naleta," nam je povedal major Matej Hajdinjak.

V reševalnih akcijah so lani posredovali 597-krat

V lanskem letu so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje v reševalnih akcijah posredovale 597-krat. Pri tem so prepeljale 617 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišča odvrgle okoli 150 tisoč litrov vode in skupaj naletele 726 ur. Dežurna posadka je vedno v pripravljenosti.

Vse se začne s klicem na številko 112

Vse se začne s klicem na 112. "Ko dobimo tak klic najprej pogledamo vreme, kam gremo in na katero destinacijo. Najavimo let in že odidemo na helikopter. Ta proces poteka relativno hitro. Posadka, ki je že prej opravila briefing, ve, kakšno bo vreme tisti dan. Na helikopterju poteka zadeva zelo hitro in znotraj tistih 15 minut helikopter odleti na reševanje," o korakih po aktiviranju helikopterja za nujno medicinsko pomoč pove Damjan Bevk, častnik za varnost letenja v 151. helikopterski eskadrilji in vodja posadke na Bellu 412.

V dnevnem času sta v 15-minutni pripravljenosti vsaj dve posadki

Ena na Brniku, druga v Mariboru

Vedno imajo v pripravljenosti v dnevnem času – v 15-minutni pripravljenosti – vsaj dve posadki. "Eno v Mariboru, ki izvaja helikopterske nujne medicinske polete in drugo na letališču Brnik, ki izvaja helikopterske nujne medicinske polete in reševanje v gorah. V sezoni, se pravi čez poletje, med počitnicami, imamo pa na Brniku pripravljena dva helikopterja – enega specifično samo za reševanje v gorah, drugega pa za ostale naloge," o pripravljenosti pravi major Hajdinjak. Od trenutka, ko prejmejo klic, do trenutka, ko helikopter vzleti praviloma preteče manj kot 15 minut, poudarja Hajdinjak. V praksi gre za od pet do deset minut.

Prevozi dojenčkov v inkubatorju

Med naloge zaščite in reševanja sodijo tudi prevozi dojenčkov v inkubatorjih. "Prevoz novorojenčkov v inkubatorju poteka iz določene bolnice v določeno bolnico. Inkubatorja na letališču Brnik nimamo, ampak ga moramo za ta namen nekje vkrcati," pravi častnik Bevk.

Cougar AS532 - Slovenska vojska

12 helikopterjev - osem helikopterjev Bell-412 in štirje Cougar AS532

Cougar AS532 je večnamenski transportni helikopter

151. helikopterska eskadrilja 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske ima v svoji sestavi 12 helikopterjev – osem tipa Bell-412 in štiri tipa Cougar. Eden od teh je bil v času našega obiska tik pred vzletom. "Helikopter Cougar je večnamenski transportni helikopter, ki ga uporabljamo za širok spekter nalog, tako civilnih kot vojaških. Pri civilnem lahko poudarim reševanje v gorah, ko imamo montirano vitlo, sodelovanje v sistemu nujne helikopterske pomoči in kakšni VIP prevozi, gašenje požarov itn., se pravi sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja," nam je povedal major David Belak, poveljnik helikopterskega oddelka Cougar v 151. helikopterski eskadrilji.

Cougarja uporabljajo za širok spekter nalog, civilnih in vojaških

Med vojaške naloge pa spada predvsem podpora enotam Slovenske vojske. "Sem spadajo spadajo prevozi oseb, prevozi tovora, tako notranjega kot zunanjega, spuščanje po vrveh, podpora v SWAT-u, se pravi enotam za specialno delovanje, skratka širok spekter vojaških nalog."

Poklic pilota helikopterja

"To je otroška želja skoraj vsakega"

Poklic pilota helikopterja ni le zahteven, ampak tudi specifičen. Razlogi, da se posameznik odloči za ta poklic, so različni, kopilot na Bellu 412 nadporočnik Jožef Pollak se je zanj odločil že zelo zgodaj. "To je otroška želja skoraj vsakega, se mi zdi. Doma sem bil blizu, kjer so s helikopterjem pobirali meteorologe, ko so jih menjavali na Kredarici. Tako velikokrat vidiš in si kot otrok navdušen in nadaljuješ po poti, da prideš do tega."

Kako do poklica?

"Po končani srednji šoli se vpišeš na fakulteto za strojništvo, tam se lahko v drugem letniku opredeliš za smer letalstvo," pravi naš sogovornik. Po končanem študiju sledi še vojaški del izobraževanja. "Imaš selekcijo za šolo za častnike, ker vsi piloti smo častniki, tako da najprej je treba dobiti čin. Osnovno vojaško usposabljanje, ki traja tri mesece, potem pa šola za častnike, ki traja okrog enega leta." Nato sledi vrnite v letalsko šolo, kjer se, tako naš sogovornik Pollak, "odločijo, na katerem tipu se boš šolal – ali je to helikopter ali avion. Potem pa se začne osnovno šolanje za poklicno licenco na avionu ali helikopterju."

Pilot helikopterja Slovenske vojske

In kakšno je zanimanje za ta poklic?

Major Hajdinjak: "Zanimanje je, vendar se mi zdi, da z leti upada"

"Zanimanje za ta poklic je, vendar se mi zdi, da z leti upada. Če za primer vzamemo mojo generacijo, nas je bilo vsako leto verjetno zainteresiranih kandidatov 20, 25, zdaj pa ta številka zadnja leta upada. Zakaj, vam pa ne znam odgovoriti," je povedal poveljnik 151. helikopterske eskadrilje major Matej Hajdinjak.

Zmagovalna ekipa: Pilot, kopilot in tehnik letalec

Posadko poleg pilota in kopilota sestavlja še tehnik letalec. Čopi Purkart to delo opravlja že 17 let. "Samo delo tehnika letalca je priprava zrakoplova za polet, se pravi predpoletni, popoletni pregledi, vzdrževanje in kot tretji član posadke pomagaš pilotu pri navajanju helikopterja na mesto pristanka, pri reševanju v gorah skrbiš za vitlanje, se pravi, da upravljaš elektromotorno vitlo – za dvig in spuščanje ponesrečencev, reševalcev, med samim letenjem pa spremljaš pomoč, navigacija. Opozarjaš, da so motorski inštrumenti v pravilnih režimih," pravi Purkart.

"Dela imamo dovolj za precej več ljudi, kot nas je."

Želja vsakega pilota kjerkoli na svetu je verjetno več boljših helikopterjev, želja 151. helikopterske eskadrilje pa je več posadk, več pilotov, kopilotov in tehnikov letalcev. Poveljnik eskadrilje major Hajdinjak zaključi z besedami: "Dela imamo dovolj za precej več ljudi, kot nas je."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

brežice
slovenska vojska
letališče cerklje ob krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja