Skip to main content
V Posavju 7.2° C Sobota, 4. februar 2023
05.11.2020
19:09
Foto: ePosavje.com
Roman Žveglič je postal novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice. Prejšnji teden je v ponovljenem glasovanju za štiri glasove premagal protikandidata Marjana Podobnika.

Roman Žveglič novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice

Obiskali smo na v Stržišču 

SEVNICA Roman Žveglič je bil leta 1988 med ustanovnimi člani Slovenske kmečke zveze in Zveze slovenske kmečke mladine, leta 2012 pa je v Državnem zboru Republike Slovenije kot poslanec nadomestil Franca Bogoviča, poslanec Slovenske ljudske stranke je bil do leta 2013.

Letno na kmetiji vzredijo od 60 do 70 glav živine

Obiskali smo ga na njegovi živinorejski kmetiji v Stržišču v sevniški občini, kjer nam je med drugim povedal, kakšno je trenutno stanje v kmetijstvu in na katerem področju ga čaka največ dela. "Smo na kmetiji v Stržišču, ukvarjam se z govedorejo, vzrejo bikov in telic za meso. Svoje čase nazaj sem imel tudi plemenske svinje, tega že 10 let nimam. Letno vzredimo od 60 do 70 glav, kakšno leto manj, kakšno več. Odvisno kako pridejo turnusi," nam pove Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

Kot gospodar hribovske živinorejske kmetije razmere v kmetijstvu dobro pozna

"Razmere v kmetijstvu poznam dobro. Poznam vse težave, saj sem do sedaj bil tako imenovani kmečki sindikalist. Bil sem dva mandata, 8 let predsednik, dva mandata podpredsednik, en mandat pred predsednikom pa sedaj drugi mandat. Tako da zadeve poznam. Kar se tiče pa nove funkcije, same službe, kako delujejo in na ta način pa v globalu ja, v detajle pa še ne. To me še čaka."

Največje težave slovenskega kmeta?

Nizke odkupne cene in velike birokratske ovire

"To ljubezen do slovenske zemlje, do slovenskega kmetijstva, se pravi to, kar so nam privzgojili starši, da ljubimo to zemljo in da jo bomo dali naslednikom, tega bo v bodoči generaciji zelo malo. Mlajša generacija bo gledala izključno ekonomski interes, kar je nenazadnje tudi prav. Nam na položajih, na tej funkciji, pa je položena odgovornost, da jim omogočimo pogoje kmetovanja, zmanjšanje birokratskih ovir in zvišanje ekonomskega položaja."

"Mladim je potrebno omogočiti pogoje kmetovanja, zmanjšati birokratske ovire in zvišati ekonomski položaj"

To bo najlažje z večjo organiziranostjo, s spoštovanjem, z zaupanjem ter s poštenim in trdim delom. Pa tudi s sodelovanjem tako z nevladnimi organizacijami kot s poslovnimi subjekti, dodaja sogovornik

"Moramo vzpostaviti pametno verigo, mrežo"

Popolna sledljivost kmetijsih pridelkov ali živil

"Moramo vzpostaviti pametno verigo ali mrežo. Po drugi strani pa tisto, kar lahko država naredi, od nje zahtevati - to je pa popolna sledljivost kmetijskih pridelkov ali živil, od kupca do tistega, ki zadevo pridela. Se pravi na vsakem računu, ki ga bo nekdo dobil, bo moralo biti od kje in kako, na kakšen način, da se pozna, da lahko potem kontrolne službe to preverijo, ali je res na naših policah vse tako slovensko, domače, pristno, kakor nas sedaj v tem trenutku zavajajo ali pa bombardirajo trgovci."

Predsednik največje nevladne kmetijske organizacije pri nas

Vsa hrana, ki pride na trgovske police, mora biti zdrava in neoporečna, poudarja Žveglič, ki je štiriletno funkcijo predsednika zbornice nastopil 2. novembra. Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije je sicer z nekaj manj kot 106 tisoč člani največja nevladna kmetijska organizacija pri nas.

(eP)

video
posavski tednik
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja