Skip to main content
V Posavju 2.9° C Nedelja, 5. december 2021
04.03.2021
18:50
Zavetišče za male živali v Brežicah
Foto: ePosavje.com
Zavetišče za male živali v Brežicah deluje v okviru tamkajšnje veterinarske bolnice in v času epidemije deluje nemoteno. Število zapuščenih živali se v zadnjem letu ni povečalo.

Na obisku v zavetišču za male živali v Brežicah

BREŽICE Število zapuščenih živali se v zadnjem letu ni povečalo, povečalo pa se je zanimanje po posvojitvah. Luka Vrbančić je eden od trenutno dveh prostovoljcev v brežiškem zavetišču za male živali. Dve leti je minilo, odkar ga je prvič obiskal.

Prostovoljec Luka Vrbančić: "Eno nedeljo sem se odločil ..."

"Sem se eno nedeljo odločil, da grem sprehoditi pse brez kakršnegakoli cilja. Potem sem prišel še v ponedeljek in torek … Začel sem hoditi vsak dan in sem ugotovil, da to želim delati." V zavetišče prihaja čisto vsak dan. "Vsak dan. Nedelje, praznike, vikende, ves dopust sem preživel tu. Letni časi in vreme nimajo vpliva – če lije, si oblečem anorak. Čisto vsak dan sem tu, ja."

Vsak dan je v zavetišču

Pse sprehodi, jih nahrani, jim očisti bokse, socializira tiste, ki jim manjka socializacije, lotil pa se je tudi prevzgoje agresivnih psov. "Vsakemu psu pristopim individualno, saj ni psa, ki bi bil povsem enak drugemu. Tudi, če sta dva, ki sta že ugriznila, se ne obnašata enako, nimata enakih potreb. Jaz jih tako doživljam. Doslej smo imeli odlične uspehe. Nekaj ugrizov sem sam 'fasal', a je to del igre."

Zaupanje in dobro sodelovanje

Da je vse to mogoče, je potrebno najti pravi profil prostovoljca, pojasni direktor Veterinarske bolnice Brežice Boštjan Barbič. "To pomeni, da človek lahko obvlada vse te postopke, med drugim pa tudi to, da je del naše ekipe, ker se dnevno družimo in gre za zaupanje in dobro sodelovanje."

Zaradi epidemije imajo le dva stalna prostovoljca

V času epidemije zavetišče sicer deluje nemoteno, dodaja Barbič. "Morda je edina modifikacija, ki smo jo naredili, ko se je epidemija pred enim letom začela, ta, da smo omejili število prostovoljcev, in sicer na zgolj dva, ki sta stalna. Prvi razlog so ukrepi, drugi pa, da imamo v zavetišču v primerjavi s prejšnjimi leti precej manj živali. Razlog je v tem, da nimamo pogodb so tolikšnim številom občin, kot smo jih imeli v preteklosti."

V lanskem letu v zavetišču sprejeli 328 živali

Pogodbe so imeli sklenjene s šestimi občinami, zdaj sodelujejo še s štirimi. To se seveda pozna tudi pri številu živali v zavetišču. Če jih je bilo do leta 2019 med 400 in 600, jih je bilo v lanskem letu le 328.

Povečano zanimanje za posvojitve živali

Več povpraševanja je predvsem po mačkah

V Brežicah tudi ne zaznavajo, da bi se v času epidemije povečalo število zapuščenih živali, še dodaja direktor brežiške veterinarske bolnice. "Zanimanje za posvojitve živali pa se je povečalo, kar se mi zdi popolnoma normalno, glede na to, da so ljudje doma, verjetno pa je še večji vpliv, da so se pojavile neke stiske. Več povpraševanja je predvsem po mačkah."

"Psi ne gredo v boks ali na verigo, to odpdae"

Prostovoljca sta vpeta tudi v aktivnosti pri oddajanju živali. "Imam mrežo sledilcev na socialnih omrežjih in mi večkrat pišejo vnaprej. Imajo kakšne želje za manjšega psa za v stanovanje, ali pa za večjega, srednjega … To si zapišem in ko dobimo kaj primernega, jih obvestim in če še iščejo psa, se dogovorimo za ogled, kjer oni spoznajo psa in pes spozna njih, jaz pa spoznam posvojitelje. Oddamo jih relativno hitro, v povprečju v treh ali štirih tednih. Vsi, ki gredo preko nas prostovoljcev, gredo v preverjene domove. Psi ne gredo v boks ali na verigo, to odpade," nam razloži Luka Vrbančić.

Pripravljeni tudi na varstvo živali v primeru hospitalizacije njenega lastnika

V brežiškem zavetišču so v času epidemije pripravljeni tudi za organizirano varstvo živali v primeru hospitalizacije njenega lastnika, vendar doslej takega primera še niso imeli.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja