Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
25.11.2019
07:50
Planina Podbočje
Foto: arhiv ePosavje
Na Planini na Gorjancih so v sobotnem dopoldnevu policisti med izvajanjem nalog varovanja državne meje opazili skupino oboroženih oseb, oblečenih v maskirna oblačila.

Sedmim osebam zasegli orožje in predmete

Zaseženo orožje bodo poslali v analizo

KRŠKO "Policisti so odreagirali na tovrsten pojav in so v identifikacijskem postopku ugotavljali prisotnost teh oseb in sedmim osebam zasegli orožje in predmete, podobnim orožju. Te predmete bodo poslali v nadaljnjo analizo in v kolikor bomo ugotovili, da gre za prekršek, bomo zoper storilce podali obdolžilen predlog," je ob tem povedal Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto.

Našli še en odvržen kos orožja

Policisti so z vsemi osebami opravili identifikacijske postopke in razgovore, v neposredni bližini so našli še en odvržen kos orožja, ki so ga prav tako poslali v analizo. V primeru ugotovljenih kršitev bodo zoper kršitelje uvedli prekrškovni postopek. Osebi, ki je pripadnik samooklicane skupine (policisti so zapisali, da je vardist), so izdali plačilni nalog zaradi lažne naznanitve prekrška. Na 24ur.com poročajo, da naj bi eden od pripadnikov skupine s klicem in prijavo o osebah v kamuflažnih oblačilih namerno izzival policiste.

Seznanjali državno tožilko, na tožilstvo bodo poslali poročilo

Kot pravijo na Policijski upravi Novo mesto, so policisti o ugotovitvah seznanjali pristojno državno tožilko, "ki v ravnanju oseb ni prepoznala elementov kaznivega dejanja, zato bomo na okrožno državno tožilstvo podali poročilo po 148/10. členu Zakona o kazenskem postopku, kot smo to storili v vseh dosedanjih primerih."

"Tovrstni odklonski pojavi pri ljudeh povzročajo prestrašenost in zgražanje"

Na Policijski upravi Novo mesto pravijo, da "policija podpira spremembe zakonodaje, ki prinašajo večjo učinkovitost policije pri preiskovanju in preprečevanju tovrstnih odklonskih pojavov, ki pomenijo varnostno tveganje in ovirajo policijo pri njenem delu ter ob tem pri ljudeh povzročajo prestrašenost in zgražanje. Predlagane spremembe zakonodaje s področja prekrškov in kaznivih dejanj se zato nanašajo na posamezne izvršitvene oblike v okviru izdajanja za vojaške in uradne osebe. Poudarjamo še, da je Policija edina sila, ki ji ustava in zakoni dovoljuje nadzor državne meje, poleg slovenske vojske."

(bš)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja