Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
25.03.2021
19:21
Na slovenskem političnem parketu se je v zadnjem tednu veliko dogaja, še več pa bi se lahko zgodilo v naslednjih dneh. Pojdimo po vrsti...

Živahno dogajanje na politični sceni

Nedelja

Zorčič na RTV: "Verjetno bom moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki"

V slovenskem političnem prostoru je že dalj časa živahno. V nedeljo zvečer je predsednik državnega zbor Igor Zorčič v oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV Slovenija med drugim povedal, da bo "verjetno moral tudi sam narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki." Zorčič, sicer podpredsednik stranke SMC, že nekaj časa opozarja, da pot koalicijske stranke, ki jo je zastavil njihov predsednik Zdravko Počivalšek, ni prava.

Ponedeljek

"Malo mimo je poslušati nasvete o komuniciranju od šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo"

Dan pozneje je dogajanju olje na ogenj prilil predsednik vlade Janez Janša, ko je v odgovorih na poslanska vprašanja oštel vodjo poslanske skupine stranke SMC Janjo Slugo, da je "poslušati nasvete o komuniciranju od šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo malo mimo." Sluga se je v poslanskem vprašanju ocenila, da bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje komunicirati. Janšo je vprašala, zakaj tretjega vodenja vlade ni izrabil za neko krepitev povezovanja in dviga ugleda širše. Ta ji je odgovoril z že omenjenim citatom. Po zapisih iz medijev bi Slugo želel Počivalšek zamenjati na mestu vodje poslanske skupine, pa mu to doslej ni uspelo.

Četrtek

Interpelacija ministra za kulturo Vaska Simonitija

V sredo se je v Državnem zboru začela obravnava interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija. Po večkrat prekinjeni seji in besedah vseh tonov, oblik in črk je interpelacija v četrtkovem popoldnevu dobila rezultat. Da bi interpelacija uspela, bi morali njeni predlagatelji zbrati 46 glasov. Za interpelacijo in s tem slovo ministra je glasovalo 43 poslancev, 40 jih je bilo proti, 7 pa se glasovanja ni udeležilo. Med 43 glasovi za so bili poleg opozicijskih glasov tudi glasovi Igorja Zorčiča, Janje Sluga in Branislava Rajića, še enega poslanca SMC, ki se očitno ne strinja s smerjo stranke in ga mediji povezujejo z ustanavljanjem skupine nepovezanih poslancev, ki naj bi jo omenjeni trije skupaj z, zdaj še poslancem Desusa, Jurijem Lepom ustanovili omenjeni štirje.

Kako so glasovali "naši"? Han in Zorčič za, Lisec proti, Šiško ni glasoval

Interpelacijo ministra Simonitija je poleg Zorčiča podprl Matjaž Han (SD), proti je glasoval Tomaž Lisec (SDS), Dušan Šiško (SNS) pa ni glasoval. Na seji niso glasovali niti Desusovi Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, poslanec SMC-ja Dušan Verbič ter predstavnika manjšin Ferenc Horváth in Felice Žiža.

Zdravko Počivalšek, Foto: Državni zbor

Zorčič in Sluga povedala, da ju na seji sveta stranke SMC ne bo

Zadnji razlog za rompompom imenovanje Čuša za državnega sekretarja?

Vodja poslancev SMC Sluga in predsednik Državnega Igor Zorčič sta dopoldne prek medijev sporočila, da se ne bosta udeležila popoldanske seje sveta stranke. In se je tudi nista. Po ocenah predsednika stranke Počivalšek, "gre za nespoštovanje organov stranke, in ne za nespoštovanje njega ali članov sveta." Kot je dejal Počivalšek, razume razočaranje, ker za svoja stališča omenjena nimata podpore, "a bi si želel, da bi o odprtih vprašanjih govorili na organih SMC."

Sluga: "Zadnja seja sveta SMC je bila vodena predstava"

Kot je za STA dopoldne povedala Janja Sluga, je bila zadnja seja sveta SMC vodena predstava, "v ozadju pa se mimo vseh odločitev sveta, članov stranke in brez opravljene razprave že dogajajo povezovanja". Veliko prahu je očitno dvignilo nedavno imenovanja Andreja Čuša za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. Čuš je sicer predsednik stranke Zeleni Slovenije in po mnenju poznavalcev eden izmed pobudnikov gibanja Povežimo Slovenijo, s katero bi želeli na desnem političnem polu povezati somišljenike in tako olajšati kombinatoriko po naslednjih (rednih ali predčasnih) parlamentarnih volitvah.

Počivalšek: "Sedeti na dveh stolih ni možno"

Pred začetkom seje sveta stranke SMC, na kateri govorijo o prenovi stranke in pripravah na volitve, je Počivalšek o treh njihovih poslancih, ki so interpelacijo ministra Simonitija podprli, pospremil z besedami odločitve. "Poslanci se bodo morali odločiti, kako naprej, saj sedeti na dveh stolih ni možno," je dejal Počivalšek.

V petek v Posavju dva obiska "iz Ljubljane"

Minister za kmetijstvo

V petek bosta v Posavju na obisku dva "iz Ljubljane". Dopoldne bo v Krškem svoj delovni obisk začel minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, obisk bo "namenjen seznanitvi z razmerami v sektorju kmetijstva, tudi z vidika posledic epidemije covid-19 in priprave na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike." Podgoršek bo obiskal še Kmetijsko zadrugo Sevnica, sestanek bo imel tudi na OŠ Sava Kladnika v Sevnici, krog po Posavju bo zaključil z obiskom kmetije Weber na Loki pri Zidanem Mostu

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in enake možnosti

V zgodnjem popoldnevu pa bo državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič obiskal Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, kjer ga bosta na obisku sprejela direktorica doma Darja Cizelj in župan Srečko Ocvirk.

(bš)

politika
krško
brežice

Pridružite se nam